Radek Banga použil slovo „vyblít“. A to vůbec není vše

07.12.2016 13:30

Romského zpěváka Radka Bangu alias Gipsyho.cz podpořili českoslovenští Romové žijící v Kanadě. Odsoudili mimo jiné české celebrity, které podpořily xenofobní skupinu Ortel, jež se umístila na stříbrné příčce v anketě Český slavík. Píše o tom server Romea.cz.

Radek Banga použil slovo „vyblít“. A to vůbec není vše
Foto: gipsy.cz
Popisek: Radek Banga alias Gipsy.cz

„Sdružení československých Romů v Kanadě plně podporuje nesouhlas a protest romského zpěváka Radka Bangy alias Gipsyho, který v den předávání cen Českého Slavíka Mattoni odešel ze sálu ve chvíli, kdy byly vyhlášeny výsledky druhého místa pro rasistickou skupinu Ortel,“ uvedla Karolína Bánomová. Dodala také, že nesouhlasí, aby silně xenofobní skupina a jakákoliv jiná xenofobní tvorba byly součástí českého showbyznysu a zároveň tak součástí české společnosti. 

„Nemůžeme mlčet, když tak nebezpečný precedent, jako je xenofobie a nenávist, jsou veřejně podporovány českými celebritami,“ doplnila. Kapely Ortel se podle ní nepřímo zastala například zpěvačka Lucie Vondráčková či Lucie Bílá. Ta sice přiznala, že tvorbu Ortelu nezná, ale gesto Radka Bangy jí přišlo zbytečné.

Původní text ZDE.

„Jsou věci, které se neříkají veřejně, ale měly by se říkat v soukromí. Pokud zákony či stát dovolí, má skupina právo na svobodné slovo a fanouškové zas právo jí posílat hlasy. Ano, máte pravdu, jsem všeobjímající pitomec, ale nehodlám na tom nic měnit,“ dodala.

Anketa

Které organizace jsou v Česku nejprospěšnější?

6%
68%
hlasovalo: 5996 lidí

Banga se poté, co opustil sál, stal terčem rasistických útoků od fanoušků skupiny. Redakci zpravodajského serveru Romea.cz pak rasisté mimo jiné vyhrožovali vypálením.

Vůči rasistickým narážkám se na svém facebooku vymezil i Banga. „Toto je můj osobní profil, nikoliv státní P. O. BOX. Říkám to už mnoho let a nebudu se opakovat – NEHODLÁM TOLEROVAT ŽÁDNÝ RASISMUS, ANI TEN ROMSKÝ. Kdokoliv, kdo se přijde rasisticky vyblít na tento profil, bude nekompromisně zablokován a nahlášen. Je mi jedno, jestli bude bílý, zelený nebo růžový. Rozumíte tomu jasně? Děkuji všem slušným lidem, zbytek... Neberu vážně,“ napsal nekompromisně Banga. 

Již včera si postěžoval na to, že za posledních sedm dní poznal, kolik dokáže být v některých lidech nenávisti. „Ale také to, že dobrých lidí je tu stále výrazně víc, a za to vám moc děkuji! Svět prožívá nyní těžké časy, ale jsem přesvědčený, že nenávist nikdy nemůže přinést nic dobrého. Zlepšit svět můžeme jen tak, že začneme sami u sebe,“ zmínil.

O nenávisti pak hovoří ve svém příspěvku youtuber Kovy. „Slavík umírá. Mluvím o té anketě. Ortelu stačilo ke druhému místu jen 20 tisíc hlasů. Přesto se úspěchu kapely mnozí bojí,“ zmínil Kovy. Texty zpěváka Daniela Landy podle něj byly daleko horší. Kovy následně poukázal na rasistické poznámky, které se začaly objevovat na sociálních sítích. „Chtěl bych varovat před tím, že v naší společnosti se stává normou přát někomu smrt, generalizovat a nenávidět,“ uzavřel Kovy s tím, že bychom se neměli bát proti těmto projevům ozvat. 

Video ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…