Rakušan porušil slovo, tohle ale nečekal. Konec STAN v Poděbradech

19.07.2022 19:12

Předvolební bouřka v Poděbradech pokračuje a má následky pro samotné hnutí STAN. Jsou ale zcela jiného charakteru, než by se dalo očekávat. Podle informací, které proběhly na různých serverech, totiž starosta Poděbrad a jeho spolupracovníci kandidátku STAN zrušili, rozhodli se ze STAN vystoupit a do voleb půjdou jako nezávislé hnutí. Tedy pokud stihnou získat podpisy občanů. Mají na to den.

Rakušan porušil slovo, tohle ale nečekal. Konec STAN v Poděbradech
Foto: Screen Twitter
Popisek: Starosta Poděbrad Jaroslav Červinka vypráví o staré důtce

O tom, co rozvířilo jindy relativně klidné vody lázeňského města Poděbrady, se toho už napsalo hodně. Dvacet let starý, skandální výrok starosty Poděbrad o střílení Romů, který nyní vytáhl na světlo člen Pirátů, je už veřejně dostatečně znám.

Po zmíněném zveřejnění si poděbradský starosta Jaroslav Červinka posypal hlavu popelem, omluvil se a středočeská organizace STAN jeho omluvu přijala. Alespoň to tak prezentoval člen jejího vedení a poslanec za STAN Ondřej Louman a potvrdil rozhodnutí o tom, že Červinka dostane možnost obhájit pozici poděbradského starosty...

„Výrok starosty Červinky je zcela nepřijatelný, již se za něj veřejně omluvil. Věřím, že se již podobná věc nebude opakovat. Celou věc tímto považujeme ve Středočeském STAN za uzavřenou. Jeho práci za 4 roky ve městě ať vyhodnotí voliči,“ uvedl Lochman a spustil vlnu nesouhlasných reakcí. Psali jsme ZDE.

Celá záležitost se ale ukázala komplikovanější, než se zdálo.

Zatímco ještě nedávno se zdálo, že Červinka dostane šanci obhájit svůj post starosty u podzimních komunálních voleb, kde by se ukázalo, jestli mu jeho práce pro město Poděbrady zajistí u voličů odpustek za jeho výrok směrem k Romům, všechno je jinak.

A Červinkovi kolegové z toho viní předsedu STAN Rakušana, který podle nich porušil svoje slovo.

„Udělal chybu, chlapsky se za ni omluvil a ministr Rakušan ji přijal a slíbil, že ji bude moci obhájit u voleb a že voliči mu vystaví vysvědčení. Svoje slovo nedodržel, své rozhodnutí změnil,“ napsal poděbradský zastupitel Jaroslav Štěpán na svůj facebookový profil.

Následně se zřejmě za svého starostu postavili i jeho kolegové z poděbradské organizace STAN a jak píše server iDnes.cz, všichni z kandidátky odstoupili.

„Je to tak, celá kandidátka odstupuje,“ potvrdil v neděli večer pro MF DNES Červinka a pračoval: „Ano, do voleb půjdeme všichni jako Nezávislí kandidáti Poděbrady, nyní sháníme 1003 podpisů nutných pro včasné podání registrace.“

Svoji roli zřejmě sehrálo výše zmíněné porušení slibu, který Rakušan dal s tím, že Červinka svoji pozici bude moci obhajovat, což je v rozporu s jeho pozdějším prohlášením, že pokud Červinka neodstoupí, odvolá ho.

Že z kandidátky odstoupí všichni, to vedení STAN nepředpokládalo a dá se to považovat za další velký problém, který se valí na toto hnutí i na hlavu jeho předsedy Rakušana.

Každopádně bude zajímavé sledovat, zda Červinka se svými kolegy sežene dostatek podpisů a podaří se mu hnutí k volbám zaregistrovat. Lhůta končí zítra odpoledne. Pokud se to podaří, bude neméně zajímavé, jak tato kandidátka u podzimních komunálních voleb uspěje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…