Regulace cigaret je jen další nesmyslná unifikace, odsoudil Unii novinář

20.04.2013 12:13

Postupná unifikace Unie, jak jí pojímá bruselská byrokracie, potřebnému rozvoji států nepřispívá. Alespoň podle prezidenta Klubu zemědělských novinářů a publicistů ČR Petra Havla. Je tak téměř jisté, že se svým účinkem mine i další navrhovaná podoba regulace reklamy a prodeje tabákových výrobků. Ta plánuje vyčlenit 75 procent čelní plochy krabiček na obrázky, coby varování před následky kouření.

Regulace cigaret je jen další nesmyslná unifikace, odsoudil Unii novinář
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cigarety

Podle novináře se toto vyčlenění na obrázky (zbylých 25 procent zůstává na identifikace značky či výrobce) mine zamýšleným účinkem. Nestalo se tak totiž zatím ani v Belgii, ani v Austrálii.

Rozdílný historický vývoj, výrazné geografické rozdíly a jedinečnost každé ze zemí EU jsou tak současným vedením EU smazávány a nahrazovány administrativním inženýrstvím. „Cigarety jsou vlastně zástupným problémem, pouhým symbolem, na který se snadno útočí, protože, jak praví slogan, „nekouřit je správné“. Správné však postupně nemusí být ani konzumovat alkohol, živočišnou stravu nebo třeba sbírat známky,“ píše v revue pravicové politiky Havel.

Bruselský úředník

Unifikace je podle novináře demotivační především lidsky. „Nejen, že je zbytečné něco vymýšlet, když to za všechny udělá bruselský úředník, ale ve své podstatě nemá smysl nikam chodit, jezdit či se s někým seznamovat, když to bude všude vypadat stejně a lidé budou stejně reagovat,“ myslí si agrární analytik.

Mýtům unifikace navíc podléhají i celé ekonomické obory – třeba zemědělství. Kolikrát jen bylo v minulosti z úst zemědělců z ekonomicky slabších zemí slyšet, že požadují spravedlivé dotace pro všechny zemědělce v EU. Milion eur má ale úplně jinou hodnotu v Rumunsku, v Česku nebo v Německu.

„Unifikace tak, jak jí pojímá bruselská byrokracie, potřebnému rozvoji prostě nepřispívá. Je to ostatně vidět na dynamice rozvoje prakticky všech světových ekonomik, v jejichž konkurenci tahá EU za stále kratší konec,“ doplňuje prezident Klubu zemědělských novinářů a publicistů ČR na serveru pravybreh.cz.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…