Rekord, který byl čert dlužen. Tolik podniků v Německu ještě nezkrachovalo. Až teď

10.04.2024 22:15

Počet bankrotů firem v Německu dosáhl v březnu nového rekordu. Je v březnu o 35 % vyšší než tou samou dobou minulý rok, informuje hlavní ekonomický redaktor deníku Die Welt. Trend nárůstu insolvencí podniků a spotřebitelů tak pokračuje. Podniky se nadále potýkají se značnými problémy, mezi které patří vysoké náklady na energie, problémy v dodavatelském řetězci, geopolitická nejistota a přetrvávající inflace.

Rekord, který byl čert dlužen. Tolik podniků v Německu ještě nezkrachovalo. Až teď
Foto: pixabay.com
Popisek: Bankrot - ilustrační foto

Hlavní ekonomický redaktor pro německý deník Die Welt Holger Zschaepitz upozornil, že počet bankrotů firem v Německu dosáhl v březnu rekordu. Dalšího. Čerpal z dat od Institutu pro ekonomický výzkum v Halle (Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung Halle, zkráceně IWH, pozn. red.).

„Podle ekonomického institutu IWH se počet bankrotů osobních a obchodních společností v Německu v březnu meziměsíčně zvýšil o 9 % na 1 297,“ uvedl redaktor.

Aktuální počet bankrotů je navíc o 35 procent vyšší než v březnu loňského roku a o 30 procent vyšší, než jaký byl březnový průměr během let před vypuknutím koronavirové pandemie.

Že krachuje stále více podniků hlásí německá média stále častěji už od podzimu roku 2023.

V únoru letošního roku o „trendu nárůstu insolvencí“ podniků a spotřebitelů psal deník Die Zeit.

„Špatná hospodářská situace se stále více odráží ve vývoji insolvencí. Negativní trend v oblasti insolvencí podniků se prohlubuje,“ uvedl pro Die Zeit expert na malé a střední podniky Německé průmyslové a obchodní komory (DIHK) Marc Evers.

Státní podpora a částečné pozastavení povinnosti podávat insolvenční návrhy udržely počet firemních bankrotů na nízké úrovni navzdory koronaviru a energetické krizi. Po skončení podpory odborníci očekávali nárůst. Německá asociace insolvenčních správců a konkurzních správců vidí nárůst především v normalizaci insolvenční činnosti.

Anketa

Kdo byl vaším favoritem ve druhém kole slovenských prezidentských voleb?

hlasovalo: 17420 lidí
Magazín FOCUS na začátku března 2024 uvedl, že odborníci očekávají, že za rok 2023 bude vyhlášeno až 17 900 firemních bankrotů, tedy o 22,8 procenta více než v předchozím roce.

„Podniky se nadále potýkají se značnými problémy, mezi něž patří vysoké náklady na energie, problémy v dodavatelském řetězci, geopolitická nejistota a přetrvávající inflace,“ vysvětlil výkonný ředitel společnosti Crif – poskytovatele informačních služeb.

Finanční situaci mnoha podniků navíc ovlivňují zvýšené výrobní náklady, vyšší personální výdaje a vysoké úrokové sazby.

Podle společnosti Crif by se počet firemních bankrotů mohl v příštím roce zvýšit až na 20 000 případů.

Výkonný ředitel Schlein varuje, že rostoucí počet insolvencí by mohl vést k „dominovému efektu“. „V některých případech dominový efekt zajistí, že insolventní společnosti stáhnou s sebou do insolvence další společnosti,“ varoval Schlein.

V Německu se také snížila obchodní bilance. V lednu se snížila z 27,6 mld. eur na 21,4 mld. eur v únoru, kdy vývoz země meziměsíčně klesl o dvě procenta. Dovoz mezitím vzrostl o 3,2 procenta.

„Německý vývoz do zemí EU meziměsíčně klesl o 3,9 %, dodávky do třetích zemí vzrostly o 0,4 %,“ informoval Zschaepitz.

Německo stále nejvíce vyváží do Spojených států amerických, dovoz do Číny se oproti tomu snížil o 0,6 procenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Evropě byl čert dlužen Německo., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseaspan , 11.04.2024 12:29:00
A tak ho Evropě dal. Německo, když se do něčeho velkého pustí, je z toho jen velký průšvih (slušně napsáno). Ať už to byly obě světové války, teď migrace a Green Deal. Ale já to těm skopčákům přeji, chtěli zelenou energii, mají ji mít.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …