Rektor Zima: Čísla jsou zkreslená, je to mediální pandemie. A rada vládě

16.04.2020 18:35

Profesor Tomáš Zima, rektor Univerzity Karlovy, si myslí, že by vláda měla být v rozvolňování restriktivních opatření kvůli koronaviru odvážnější. Řekl to v rozhovoru pro Prostor X. On sám se totiž obává dopadu přijatých opatření na ekonomiku.

Rektor Zima: Čísla jsou zkreslená, je to mediální pandemie. A rada vládě
Foto: Reprofoto: Prostor X
Popisek: Tomáš Zima hostem Prostoru X.

„Jsem rád, že vláda představila nějaký plán. To tady pět týdnů chybělo. Na začátku se řeší akutnější věci než plán na následující týdny,“ uvedl Zima, jemuž mimo jiné vadí, že nezná jasná kritéria, podle nichž se vláda rozhodovala, a jež by mohla třeba vracení života do normálu zpomalit. Jak uvedl, nejprve se mluvilo o reprodukčním čísle i o počtu nakažených, ukazuje se však, že důležitější je počet lidí s koronavirem hospitalizovaných v nemocnici. 

Anketa

Měla by vláda v létě otevřít hranice alespoň do některých zemí, pokud to půjde?

17%
83%
hlasovalo: 33990 lidí

„Mně přijde, že ten plán by mohl být ambicióznější, to znamená, že by se mohly otevírat různé provozovny dříve. Určitě ten týdenní interval je lepší než 14denní. Poslední dny ukazují, že nákaza se nešíří. Uvidíme samozřejmě, co Velikonoce,“ dodal Zima. Obává se však dopadu na ekonomiku, toho, že řada živnostníků zkrachuje. 

Následně hovořil o chřipce, na niž také podle jeho slov umírají mladí lidé. Vadí mu mimo jiné informování médiií o mrtvých s koronavirem. Domnívá se, že je to přehnané a leckdy až za hranou etiky. Celková čísla jsou podle něj zkreslená, což právě vede k většímu strachu. „Koronavirová pandemie je také mediální pandemií. Lidé a média vytrhávají jednoho jednotlivého člověka,“ konstatoval k případu zesnulého muže ve středním věku, kdy jedinou příčinou úmrtí měl být právě koronavirus. „Z ojedinělých případů nemůžeme usuzovat na celek. To je jednotlivost,“ poznamenal s tím, že i mladý člověk může zemřít na chřipku.

Politikům by dopřál více času na jejich práci. Média podle něj chtějí informace stále, „ale ne každou minutu dochází k podstatným změnám“, míní Zima. I z toho pak pramení, podle jeho názoru, leckdy chaotická vyjádření, kdy se politici nestačí zkoordinovat. 

Nový koronavirus tu, podle něj, bude stále. „Je třeba chránit zejména rizikové skupiny,“ dodal. Podle jeho názoru je také třeba dodržovat roušky, ale zároveň pravidlo normalizovat. „Při procházce v lese mít roušku je zbytečné, protože je potřeba určitý kontakt lidí,“ sdělil. Nutné je také mytí rukou.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…