Řeší finanční správa Babišovy korunové dluhopisy? Moravcovi odpovídal nejen ředitel Janeček

26.03.2017 14:30

Jak je to s placením daní v Česku? Přistupují finanční úřady ke všem stejně, nebo u některých podnikatelů mávnou rukou nad tím, že „účetní udělala chybu“, zatímco drobným živnostníkům nic nedarují? Nejen o tom v nedělních Otázkách Václava Moravce diskutovali bývalá náměstkyně ministra financí Andreje Babiše (ANO) Simona Hornochová, generální ředitel Generálního finančního ředitelství Martin Janeček a jeho předchůdce ve funkci Jiří Žežulka.

Řeší finanční správa Babišovy korunové dluhopisy? Moravcovi odpovídal nejen ředitel Janeček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Hned v úvodu pořadu Hornochová odpovídala na otázku, jestli EET příliš nezatěžuje podnikatele. Dáma si to nemyslí. Podnikatelé se podle jejího názoru prostě musejí popasovat s tím, že mají nové povinnosti a hotovo. „Musíme si zvyknout na to, že se musíme zajímat o své povinnosti, takže je třeba zvednout telefon a zeptat se odborníků – daňových expertů, jak to je,“ prohlásila dáma.

EET zafunguje dobře, věří bývalá Babišova ministryně

Úředníci si za podání vysvětlení k žádosti účtují tisíc korun, což je podle Janečka v pořádku. Aby „nepřátelé EET nezahltili finanční správu nadbytečnými dotazy“. Normálně totiž vydání závazného stanoviska stojí deset tisíc korun. Tisícikoruna je prý jen jakási pojistka.  

EET bude podle Hornochové dobře fungovat i při zavádění třetí a čtvrté vlny projektu, kam spadnou i drobní živnostníci, kteří opravují spotřebiče v domácnostech. Žežulka byl ovšem jiného názoru. „U těch drobných živností budou mít živnostník a zákazník společný zájem na tom účtenku nevydat,“ upozornil Žežulka. Hornochová kontrovala, že si finanční úřady poradí i s těmito případy.

Zkritizovala však daňovou správu za to, s jak zastaralým systémem pracuje, když se i v roce 2017 vyžaduje po podnikatelích, aby stokrát dokola vyplňovali do daňových přiznání údaje, které stát už dávno má.

Za dobrý nástroj k výběru daní označili Janeček s Hornochovou kontrolní hlášení k DPH. „To je systém, který se neustále vylepšuje a učíme se s tím pracovat. Já jsem osobně přesvědčen, že ty efekty se více projeví až ve druhém či třetím roce po zavedení,“ řekl Janeček. Stejně tak považuje za správné pokutování podnikatelů, kteří pochybili při podávání kontrolních hlášení.

Žežulka uznal, že kontrolní hlášení k DPH pomohlo vyššímu výběru daní, ale je velmi složité spočítat, jak velký přínos oba nástroje – tedy EET a kontrolní hlášení – přinesly.

Nesmyslné otázky

Moravec posléze otevřel téma registrace k DPH. Upozornil na to, že podnikatelé, kteří se dnes chtějí zaregistrovat k placení DPH, musejí občas odpovídat na totálně nesmyslné otázky. „Ta prvotní myšlenka byla správná, ale to provedení je rozhodně špatně,“ uznal Žežulka.

Janeček kontroval, že systém otázek má sloužit k tomu, aby předem odhalil firemní bílé koně. A jak má podnikatel odpovědět na otázku, jestli hodlá obchodovat s EU, když je to teď nějak, ale za tři měsíce už to může být jinak.

„Obecně říkám, že pokud se má správce daně dopracovat k odpovědi, tak se prostě musí ptát... Ať každý odpoví podle pravdy, a pokud se to časem změní, tak se to později musí vysvětlit,“ konstatoval Janeček.

Korunové dluhopisy nejen pro Andreje Babiše

Nakonec došlo i na korunové dluhopisy Agrofertu, který vybudoval současný ministr financí Andrej Babiš. A nejen na ně.

„Můj osobní názor je, že celý ten boom z roku 2012 motivoval stát. Já si to velmi dobře pamatuji, nás v daňové oblasti to i docela naštvalo, protože tehdy stát říkal, že může nabídnout lepší zhodnocení, protože se z toho nebudou muset platit daně. Někteří moji kolegové toto prohlášení mají nakopírované v šanonech, když s tímto nástrojem pracovali,“ podotkla dáma.

Finanční správa by prý měla prověřit především ty kauzy, kde firmy vydávaly obrovské balíky korunových dluhopisů, protože tady to podle ní je zneužití práva. Obchodně je totiž velmi složité vysvětlit, jaký jiný než daňový smysl mělo nakoupit korunové dluhopisy za stovky milionů korun.    

Žežulka okamžitě dokresloval, jak to bylo s prověřováním těchto nákupů. „Ten důvod je prostý. V roce 2012 došlo k nárůstu objemu emisí. Velké nákupy ale byly zrealizovány až v roce 2013 a my jsme se tím mohli zabývat v podstatě až v roce 2014, a to my jsme také udělali,“ konstatoval Žežulka.  

Janeček nabídl jiný pohled. V souvislosti s korunovými dluhopisy se často mluví o zneužití práva, ale podle Janečka jde o velmi složitou právní konstrukci, ve které není snadné se orientovat. „Tady je vytvářen dojem, že se tím nezabýváme. Současně je na nás vyvíjen tlak, abychom kontrolovali nějakou konkrétní skupinu několika stovek subjektů,“ bránil se Janeček.

Tím ovšem prý ani náhodou neříká, že se touto problematikou finanční správa nezabývá. „Ona se tím zabývá, koná a prošetřuje jednotlivé případy. Ona je vůbec nešťastná ta diskuse, která tady probíhá, protože dává těm subjektům určitý návod, jak se připravit na tu kontrolu, která u nich může proběhnout,“ varoval Janeček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…