Restart společnosti je nutný! nabádá rebel v KSČM Josef Skála

18.03.2020 17:54

Někdejší místopředseda KSČM pro ideologii Josef Skála se obrátil na veřejnost. Epidemie koronaviru podle jeho názoru ukázala, že je třeba provést restart společnosti. Podle Skály bychom si měli uvědomit, že nám náš strategický spojenec, USA, nepomáhá, zatímco mnohými kritizovaná Čína tak činí. Měli bychom si uvědomit, že jsme došli tak daleko, že nedokážeme z vlastních zdrojů zajistit ochranu lékařům a sestrám. A měli bychom to změnit.

Restart společnosti je nutný! nabádá rebel v KSČM Josef Skála
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest za propuštění Juliana Assange, zakladatele WikiLeaks, před britskou ambasádou v Praze

Na úvod svého vystoupení na serveru YouTube citoval z dopisu mladé lékařky, která si stěžovala, že nemocnice, kde pracuje – asi 50 kilometrů od Prahy, nemá k dispozici dost ochranných pomůcek, takže hrozí, že se koronavirem nakazí i lidé, kteří stojí v první linii ve válce s touto nemocí.

„V naší lékárně chtějí 600 korun za respirátor nejnižšího typu. V Itálii se virus také rozšířil přes zdravotníky. Nemáme lidi, primář je v karanténě. A všichni mají strach pracovat. K čemu všechna ta opatření, když nedokážeme ochránit to nejcitlivější – staré a zdravotníky?“ citoval z dopisu Skála.

„Mladá lékařka má bohužel svatou pravdu. Před našima očima se odehrává podívaná, jaká tu nebyla dlouhé roky. Z jedné strany jsou tu tisíce a tisíce lidí, kteří se vdávají ze všech sil,“ poznamenal Skála nejen na konto pracovníků záchranné služby, lékařů, sester, ale i lidí, kteří často vykonávají zcela jinou profesi, ale teď se rozhodli pomoct v boji s koronavirem. Často s vědomím, že se mohou sami také nakazit.

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

„A zároveň tu běží velká zatěžkávací zkouška institucí majících chránit veřejný zájem, živený z peněz nás daňových poplatníků. A také celého politického katechismu, který má, jak to říká jeden moudrý americký profesor, vyrábět souhlas. Celý ten nabubřelý randál o neviditelné ruce trhu, co je prý moudřejší než všechny lidské bytosti dohromady, o tom, že každá soběstačnost není než jakousi totalitní megalomanií, že jediný rozumný vlastník je ten privátní a státu by nemělo patřit skoro vůbec nic. A pokud snad ruka trhu nezvládne to či ono ‚just in time‘, máme tu přeci strategické spojence mající se doslova přetrhnout, jak nám štědře pomoci,“ pokračoval Skála v narážce na vysoké ceny tolik potřebných ochranných pomůcek i počínání států, které se v první řadě snaží ochránit vlastní občany a až pak se zajímají o své partnery.  

Poté poukázal na skutečnost, se nám v této krizi snaží pomoct především Čína. Tatáž Čína, kterou řada českých politiků kritizuje za to, že se v této komunistické zemi porušují lidská práva, a dnes dokonce nemá nic lepšího na práci než dožadovat se odvolání čínského velvyslance,“ upozornil Skála na aktivitu předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS), jenž o možné výměně velvyslance mluvil kvůli dopisu z čínské ambasády, kde komunistická země vyhrožovala Jaroslavu Kuberovi, předchůdci Miloše Vystrčila, ať nejezdí na Tchaj-wan, jinak že pocítí následky nejen on.  

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

„Klesli jsme opravdu až tak hluboko, že naše země nemá ani rezervní výrobní kapacity, které by se teď rozjely na tři směny a obratem z vlastních zdrojů zajistily to, co chybí ze všeho nejvíc? Je normální, aby země jako naše měla státní zásoby potravin na 1,3 desetiny dne?“ ptal se.

Tady narážel na skutečnost, že se ve státních zásobách nachází 14 milionů dávek jídla, které by pro přibližně deset milionů obyvatel vystačily na 1,4 dne? A systém státních hmotných rezerv ne a ne dostat peníze na to, aby ty zásoby doplnil alespoň na tři dny,“ pálil Skála ostrými slovními náboji do kapitalismu.

Poté se vyjádřil k jednomu údajně děsivému selhání současné politické reprezentace.

Poukázal na to, že v Těchoníně na Orlicko-ústecku stojí vojenská nemocnice určená právě pro boj s biologickými zbraněmi a chorobami jako koronavirus. Podobná nemocnice prý stála už od roku 1973 nedaleko od Prahy a stát ji podle Skály s miniaturními náklady udržoval dlouho připravenou. „Ale někdy počátkem roku 2017 ji stát prodal jakémusi Ukrajinci za pouhopouhých 26 milionů korun. Ponese někdo osobní odpovědnost alespoň za toto děsivé selhání?“ zeptal se Skála.

A pokračoval.

„Před očima se odehrává podívaná, která dokazuje velice krutou skutečnost. To, čemu se v Americe, našem hlavním strategickém spojenci, říká národní bezpečnost, se drolí, otřásá v základech a v mnoha směrech i hroutí. Tu krutou zkušenost nesmíme nechat zapadnout. Musíme si ji připomenout, až se koronavirovou nákazu podaří zkrotit. A vynutit si, doslova vynutit restart normálních civilizovaných poměrů,“ vyzval své spoluobčany Skála.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…