Režisér Menzel se bouřil v ČT: Polovina národa jsou burani, co rádi kradou tužky

23.12.2013 21:05

„Půlka národa jsou burani, kteří rádi kradou tužky a jsou zvyklí mluvit sprostě, nemají v sobě důstojnost a ušlechtilost, která by jim zabránila krást tužky, máme to v krvi,“ domnívá se režisér Jiří Menzel.

Režisér Menzel se bouřil v ČT: Polovina národa jsou burani, co rádi kradou tužky
Foto: Martin Kovář
Popisek: Jiři Menzel s chotí

Jiří Menzel, známý režisér, se v Hyde parku České televize vyjadřoval k časovým i nadčasovým otázkám naší společnosti. Ač došlo i na filmovou tvorbu, rozhovor se točil okolo „plebejství“. Režisér vyzdvihl Formanův kultovní film „Hoří, má panenko“ a Stroupežnického „Naše furianty“, kteří podle jeho názoru popisují české plebejství.

"Je to pohodlí, bejt jenom plebejec,“ myslí si známý režisér. „Jen jsme se trošku vzmohli, přišla první republika a možnost, že se z nás poddaných stanou sebevědomí občani, po dvaceti letech zase zhasla a k moci se vydrali zase plebejci,“ řekl Jiří Menzel. „K moci se zase dostali lidi, kteří mají tu plebejskou mentalitu,“ dodal.

Odpovědnost bez utajené totožnosti

Režisérovi vadí bulvární zvyky. „Bulvár je totiž to, že lidi nemají stud,“ extrahoval podstatu své myšlenky. Proto se z morálních důvodů zastává odpovědného přístupu k tvorbě. „Prostoduší diváci mě obviňují z toho, že chci, aby se vrátil Husákův orwellovský režim, to je blbost. Cenzura má své místo – nemůžete pouštět všechno dětem, nemůžete propagovat nacismus,“ věří. „Je to věc svědomí, když na tom vydělávají,“ dodává vysvětlení.

„Cenzura je špatné slovo, já bych tomu řekl spíš ohleduplnost,“ rozvíjel dále svou myšlenku. „Kdo vyrábí filmy a vydává knížky, měl by být ohleduplný k tomu, aby nekazil vkus. Jde o to, aby byli nemorální tvůrci veřejně odmítáni – mělo by se o nich říci - tenhle člověk je špatný, protože vydělává na špatných produktech stejně jako ten, kdo prodává párky z pilin,“ nahlíží na problém Jiří Menzel.

S morálním přístupem volá režisér i proti anonymitě internetu. „Nevím, proč ten, kdo to píše, proč to není technicky možné, abychom věděli, kdo to je, kde bydlí, jak vypadá, aby si za tím mohl stát. To by nemělo být, když někdo napíše, že jsem blbec, to je na facky, ale já nevím, kdo to je,“ říká Jiří Menzel.

Schwarzenberg je ušlechtilý

Režisér Menzel se ještě vrátil k problematice plebejství a poddanství, jež spatřuje „nejméně v polovině“ našeho národa. Jinde se totiž podle jeho slov z poddaných stali podnikatelé, protestanti, zatímco u nás byli katolíci – víra stála mezi člověkem a bohem, člověk se měl vždy za něco schovat, shrnul svůj pocit. „Lidi mají v sobě plebejskou mentalitu, to znamená nezodpovědnost, a to sahá do nejvyšších míst,“ řekl s poukazem na kradení tužek a zvolení Miloše Zemana prezidentem republiky.

Jiří Menzel se při té příležitosti vrátil i k prezidentské volbě. „Karel Schwarzenberg je šlechtic, a to je jediný důvod, proč má být prezidentem,“ hlásal režiser v předvolební kampani. Nyní svůj výrok s omluvou opravil. „Myslel jsem ušlechtilý, to byli i někteří jiní kandidáti,“ uvedl na pravou míru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…