Roberta Fica čeká politický pád, zní ze Slovenska po smrti Jána Kuciaka

02.03.2018 14:34

Slovenskému premiérovi Robertu Ficovi se drolí vláda. Šéfredaktor slovenského Denníku N Matúš Kostolný v rozhovoru pro Českou televizi konstatoval, že pro Fica je smrt novináře Jána Kuciaka osudovou věcí, která předznamenává politický pád slovenského politického matadora.

Roberta Fica čeká politický pád, zní ze Slovenska po smrti Jána Kuciaka
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Robert Fico

Ministr kultury Slovenské republiky Marek Maďarič rezignoval. Jako politik se prý nechce tvářit, že vražda novináře je něco normálního. Neumí se smířit s tím, že právě za jeho působení v resortu kultury, pod který média spadají, byl usmrcen. Podle Kostolného je Maďaričův odchod důkazem toho, že premiéra Roberta Fica čeká pád. „Je to kombinace hrozných věcí, které se na Slovensku dosud neděly. Jde o něco mimořádného a neuvěřitelného, vláda nemá podle mě šanci to ustát,“ uvedl.

Celý rozhovor naleznete zde.

Fico ale musí řešit i další problémy. Koaliční strana Most-Híd volá po odchodu Roberta Kaliňáka z postu ministra vnitra. Tohoto svého stranického kolegu se přitom Fico opakovaně zastával. Kaliňák je místopředsedou strany SMER a bez něj bude mít Fico další problémy.

Kostolný zdůraznil, že vůbec největší problém Roberta Fice tkví v tom, že v minulosti útočil na novináře. Dělal z nich nepřátele státu. A dodnes se za to neomluvil. „Dosud se ani neomluvil, neudělal vůbec nic, co by naznačovalo, že pochopil, že není v pořádku, aby v demokratické evropské zemi považoval premiér novináře za nepřátele,“ zmínil šéfredaktor Denníku N.

Posledním hřebíčkem do politické rakve Roberta Fica bude podle Kostolného fakt, že v zemi skutečně působí italská mafie a příslušná místa s tím nic nedělají. Dokonce se zdá, že lidé z okolí premiéra Fica měli vazby na kontroverzní osoby. Kostolný měl pravděpodobně na mysli např. Máriu Troškovou, poradkyni premiéra. Je však třeba dodat, že Trošková na post dočasně rezignovala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…