Rusko je velmi nepředvídatelné. A to jsem ještě řekl slušně, zhodnotil ministr Stropnický

14.07.2016 19:45

Hostem čtvrtečních Dvaceti minut Radiožurnálu byl ministr obrany Martin Stropnický. Mluvil o situaci mezi NATO a Ruskem, o důležitosti investic do armádního rozpočtu a s tím spojené rostoucí ekonomice, řeč však přišla i na výběr mýtného na dálnicích, kterým se zabývá jeho kolega, ministr dopravy Dan Ťok.

Rusko je velmi nepředvídatelné. A to jsem ještě řekl slušně, zhodnotil ministr Stropnický
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický

Podle Stropnického Rusko jednoduše není důvěryhodným partnerem nejen kvůli svému výpadu na Krym. Rozmístění jednotek NATO v členských státech vnímá spíš symbolicky než funkčně, protože Rusko má na svých hranicích mnohem více jednotek schopných rychlého nasazení. „Tady skutečně nikdo neharaší zbraněmi vůči Ruské federaci, ale je to velmi střídmá psychologická reakce na to, co se děje na druhé straně. To jsou fakta, prostě,“ prohlásil Stropnický.

„Já si nemyslím, že tady hrozí bezprostředně nějaký konflikt,“ konstatoval s tím, že nejhorší, co by NATO mohlo udělat, je naprostá nečinnost.

„My opravdu máme co dočinění s partnerem, který je, slušně řečeno, velmi nepředvídatelný,“ zhodnotil současnou situaci Stropnický. Je podle něj důležité držet nějakou linii vůči Rusku, a dát tak najevo, že nám to není jedno.

Při dialogu je nutné, aby se případní partneři vzájemně respektovali. Rusko však šíří na Západ svou propagandu a nepravdy. „Rusko je v tomhletom poměrně daleko a zase, nejsme to my, kdo tady vytváří nějaký tlak. Ta pozice Aliance je, řekněme reaktivní.“

Celý pořad zde.

„Ruská strana do toho investuje opravdu obrovité i finanční prostředky a já myslím, že je to patrné komukoliv, kdo se pohybuje i v naší republice v tom prostoru,“ mluvil Stropnický o manipulativních videích na internetu a šíření dezinformací.

„Ta západní evropská civilizace, a já pevně věřím, že Česká republika k ní chce patřit i do budoucna ... tak ta spočívá na nějaké široké míře svobod a k tomu patří i informační svobody,“ řekl Stropnický s tím, že Rusko tyto svobody může omezit zmáčknutím knoflíku, kdežto my nikoliv.

„Opírám to o to, že ten rozpočet roste. Ten rozpočet roste tempem, které je pro tuto chvíli pro nás optimální,“ promluvil Stropnický o možnosti, že do roku 2025 bychom mohli dávat 2v% HDP na armádu, jak jsme se zavázali vstupem do NATO.

„Já mám naprostou důvěru v kolegu Ťoka, věřím, že pro to udělal maximum,“ poznamenal k práci svého stranického kolegy, ministra dopravy a jehou současné kauzy s výběrem mýtného a firmy Kapsch.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…