Rusko žádnou agresi nepodniká. Přes noc by ale klidně obsadilo Polsko, zaznělo v USA

26.07.2016 18:57

Nejnovější zpráva think-tanku Atlantic Council uvádí, že Rusko sice nemá v plánu agresi směrem do Evropy, pokud by se však přes noc změnil jeho názor, mohlo by takřka bez překážek obsadit přes noc Polsko. A NATO by tomu nijak nedokázalo zabránit. Informuje The Independent.

Rusko žádnou agresi nepodniká. Přes noc by ale klidně obsadilo Polsko, zaznělo v USA
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Před Státní dumou Federálního shromáždění Ruské federace

Rusko by podle nejnovější studie think-tanku mohlo obsadit Polsko a to takřka přes noc. A spojenci NATO by mu v tom nijak nezabránili. „I když Moskva v současnosti nemá v plánu vyzvat NATO k boji, může dojít k náhlé nečekané změně, kterou Rusko provede s velikou rychlostí, jelikož bude postupovat podle předpřipravených plánů,“ tvrdí think-tank.

Kdy a zda k tomu opravdu dojde, to však Atlantic Council předpovědět neumí, myslí však, že to bude ve chvíli, kdy NATO a Evropská unie budou zaměstnány další krizí. Může k tomu také dojít z důvodu nepochopení současného jednání Aliance.

NATO podle Atlantic Council bude ve své reakci vůči případné ruské agresi do Polska příliš pomalé a nedokáže zaregovat včas. Polská armáda by musela výrazně zdržet postup ruských vojsk, aby byl dostatek času na to, že dorazí posily.

„Současná přítomnost NATO v regionu je nedostatečná k tomu, aby něčeho takového dosáhla,“ tvrdí zpráva think-tanku, nazvaná „Zbrojení jako zastrašování“.

Zpráva zároveň navrhuje postupy, které by měly pomoci ve snaze překazit vzestup Ruska. Mezi nimi je i modernizace armády či nutnost předejít tomu, aby bojeschopní muži opouštěli země NATO ve snaze najít si práci v zahraničí.

NATO se přitom zavázalo vyslat do Polska a baltských zemí čtyři bataliony jednotek, které by měly pomoci odradit Rusko od případné agrese. Zároveň také nedávno proběhlo největší vojenské cvičení jednotek NATO na Ukrajině, nedaleko polských hranic. Účastnily se ho 2000 vojáků, bojové vrtulníky a obrněné vozy, jež simulovaly válečné podmínky.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …