Samková udeřila v Ovčáčkově show: Je třeba znát své nepřátele, proto cestuji do muslimských zemí a poznávám islám!

01.10.2019 21:21

Advokátka Klára Samková tvrdí, že Evropská unie uměle ruší naši národní identitu, což vnáší mezi spoustu lidí úzkost a napětí. Řekla to v rozhovoru s moderátorem a prezidentským mluvčím Jiřím Ovčáčkem. Hovořila také o islámu, který vnímá jako nepřátelskou ideologii, a je nespokojená s tím, že západní svět stále více ovládají neziskové organizace, které se odvolávají na lidská práva. „Neziskovky vykládají lidská práva tak, až mi jako právničce vstávají vlasy na hlavě,“ řekla Samková.

Samková udeřila v Ovčáčkově show: Je třeba znát své nepřátele, proto cestuji do muslimských zemí a poznávám islám!
Foto: Úsvit přímé demokracie
Popisek: Klára Samková

Moderátor Jiří Ovčáček ve své Talk show na TV Barrandov Samkovou hned v první otázce konfrontoval s její kauzou z roku 2016, kdy byla českou právnickou komorou pokutována za své výroky z demonstrace před tureckou ambasádou. Tam Samková několikrát proklela tureckého velvyslance.

„Tu akci jsem nespunktovala já, to vzniklo spontánně a já byla pozvána den předem, protože se tam měla číst moje kniha Proč nesmí islám do Česka, která způsobila poprask. Tak jsem tam ze slušnosti šla,“ vysvětlila právnička a dodala, že turecký velvyslanec bezostyšně porušoval diplomatický protokol a čeští političtí představitelé mu to dovolovali.

Slova o proklínání podle Samkové byla vyjádřením nesouhlasu s jednáním velvyslance. „Vím toho o islámu hodně, takže vím, jak jsou muslimové pověrčiví. Takže to tzv. prokletí je vyjádřením nesouhlasu jazykem jejich kmene, protože tomu čtenému textu on stejně nerozuměl,“ řekla Samková, „bylo to vyjádření toho, že jím pohrdám, tak aby tomu rozuměl",dodala.

Anketa

Chcete, aby Xaver Veselý dohlížel na ČT z pozice člena Rady ČT?

95%
5%
hlasovalo: 20064 lidí
Česká právnická komora a část veřejnosti tento akt odsoudily. „Jsem kvůli tomu popotahovaná doposud. Ale buď budu mlčet, nebo budu nahlas říkat, vůči čemu se vymezuji a jednání tureckého velvyslance považuji za protizákonné,“ stála si za svými tehdejšími slovy Samková, která se podle svých slov nadále bojí, že to může zničit její kariéru.

Jiří Ovčáček se na adresu Samkové obdivně vyjádřil za její politickou angažovanost. „Mně osobně je to velmi sympatické,“ pronesl. Samková se podle svých slov o veřejný prostor zajímá od mládí. „Já jsem k tomu byla vedená svým otcem, on dbal na moji politickou výchovu. Vždy jsem třeba měla přístup k samizdatům,“ vzpomínala právnička.

Velkým tématem je pro Samkovou nedostatek svobody v rozhodování a s tím související nedostatek zodpovědnosti. „Lidem je upírána zodpovědnost, na rovině ve vztahu k státu, k obci, k veřejnému prostoru,“ myslí si Samková a Ovčáček ji v tomto názoru podpořil. „Rozhodují za nás nevolení úředníci a různé neziskovky, politika se vlastně trochu děje o nás bez nás,“ řekl Zemanův mluvčí v roli moderátora.

„Také to tak vnímám,“ pokračovala Samková. „Nástup neziskovek jsem zaregistrovala už v 90. letech. Stát jejich prostřednictvím vlastně dovolil privatizaci třeba sociální sféry,“ řekla Samková s tím, že hlavně v politice postrádá nějakou novou ideu. „Politici se hádají o marginálních záležitostech, neřeší se nic principiálního,“ vadí Samkové.

Jako příklad uvedla Samková dávné podnikání Tomáše Bati. „Ten pocit neodpovědnosti vyřešil třeba Tomáš Baťa. Ten dával svým dělníkům moc, podíl na zisku firmy a s tím spojenou velkou zodpovědnost. Je třeba povzbuzovat lidi, aby podnikali a získávali moc nad svým životem,“ dávala za příklad Samková.

Jiří Ovčáček se poté rozhovořil o fenoménu fake news a neodpustil si v rámci toho kritiku České televize. „To, že se veřejně mluví o tom, že třeba senioři podléhají dezinformacím, je, jako kdyby se říkalo, že jsou hloupí, že ničemu nerozumějí a my jim tu pravdu nařídíme. Ale nikde není žádná autorita, která by měla rozhodnout, co je a není pravda, jak se o to snaží jedna nejmenovaná televize se svým novým pořadem o dezinformacích,“ předkládal své názory moderátor.

Poté se Samková vrátila k tématu islámu, který veřejně kritizuje. „Já se řídím heslem, že je potřeba znát své nepřátele, a proto do muslimských zemí cestuji a islám poznávám. Letos jsem byla v Íránu, a to je krásná země. Íránci jsou milí lidé a měla jsem tam krásné zážitky. Je tam znatelný rozdíl mezi prostým lidem a tamními vládci a ideologií,“ prohlásila Samková.

Ovčáček hned přispěchal se svým názorem na nošení hidžábu. „Já třeba nerozumím schizofrenii západních nevládních organizací, které na jedné straně kritizují islámské země, které přikazují nosit hidžáb, a na druhé straně na vlastním území nošení hidžábů velmi podporují a jsou proti jejich zákazům,“ opět kritizoval neziskovky Ovčáček.

„Je třeba si uvědomit, že hidžáb není projevem svobodné lidské vůle, ale je to důsledek ideologie, která ho přikazuje. Proto jsou ženy, které nechtějí nosit hidžáb, třeba v Saúdské Arábii trestány a bity, protože tím dokazují, že chtějí svobodu, a toho se režim bojí,“ souhlasila Samková.

Podle ní je od západního světa pokrytecké, že kvůli ropě a vlastní ekonomice podporuje stát, který pošlapává základní lidská práva. „Ale on se jednou někdo fakt naštve a hodí jim bombu na Ka’bu,“ dodala ironicky.

Posledním tématem euroskeptika Ovčáčka se stala Evropská unie, kterou odmítá také Samková. Podle ní je velkým problémem fakt, že se nám Brusel snaží do hlavy vtloukat nové evropské hodnoty. „My tu naši kolektivní evropskou duši už ale máme, takže nám ji nemusejí tak podsouvat,“ řekla Samková a pokračovala, „místo toho nám berou naše národní identity“, vysvětlovala právnička, kde vidí důvody současných rostoucích protievropských tendencí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …