Šéf ODS mluvil o Babišově tenisu s kmotry. Ale příšerně se to proti němu otočilo. Premiér nám totiž poslal SMS a jména, ze kterých se Fialovi zatmí

04.12.2019 15:42

Podle předsedy ODS, která se v aktuálních měřeních pohybuje kolem deseti procent preferenčních hlasů, „každý ví“, že současný premiér Andrej Babiš hrál tenis s kmotry. Předseda občanských demokratů v OVM dále uvedl, že s nimi zakladatel ANO dělal kšefty. Obou aktérů této slovní výměny jsme se zeptali na detaily. Zatímco předseda Fiala si v pondělí a úterý nenašel minutu na reakci, premiér Babiš, jak je jeho zvykem, reagoval promptně.

Šéf ODS mluvil o Babišově tenisu s kmotry. Ale příšerně se to proti němu otočilo. Premiér nám totiž poslal SMS a jména, ze kterých se Fialovi zatmí
Foto: Repro Facebook
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala se starostou Řeporyjí Novotným

Anketa

Chcete šéfa ODS Petra Fialu za premiéra?

3%
97%
hlasovalo: 32491 lidí
Připomeňme nejprve tvrzení, jakým se Petr Fiala prezentoval v nedělním diskusním pořadu na ČT. „Já jsem ty kmotry neznal. Vy jste s nimi hrál tenis, vy jste se s nimi kamarádil. Vy jste díky nim dělal kšefty, vždyť to všichni víme. A díky přízni s tehdejšími politiky jste bohatl, tak to na mě nezkoušejte. Já jsem šel do politiky, protože jsem nebyl spokojen s tím, co se v politice děje,“ sdělil Petr Fiala, za což si odnesl hned několik stovek lajků na svém profilu na Facebooku.

Jelikož je slovo kmotr hojně skloňované a často i paušalizované, ParlamentníListy.cz se obou protagonistů zeptaly na detaily. Od Petra Fialy jsme chtěli slyšet, koho přesně měl na mysli, a také to, zdali se některý z údajných kmotrů nemohl pochlubit členskou legitimací ODS. Otázky odešly v pondělí. Zbytečně. Fiala nereagoval. Také proto jsme se připomněli v úterý. Ani tentokrát jsme příliš nepochodili.

„Pan předseda Fiala je zaneprázdněn, nicméně myslím, že jako odpověď postačí následující článek, kde sám pan premiér říká: ‚Já pana Rittiga znám dlouho, znám ho z tenisových turnajů z Prostějova, tykáme si.‘“ Václav Smolka, mluvčí ODS, ještě poslal odkaz na článek bulvárního Blesku.

Víc nic.

Dodejme, že údajný kmotr Ivo Rittig patřil do řad občanských demokratů a spíše než s obchody je v posledních měsících spojován s bojovými sporty a jejich čelným představitelem Karlosem Vémolou.

ParlamentníListy.cz současně s dotazy na předsedu opoziční ODS oslovily v pondělí také premiéra Babiše. Jeho reakce byla opět bleskurychlá. „Zeptejte se pana předsedy Fialy, kdo jsou podle něj ti kmotři, se kterými jsem hrával. Já jsem je tenkrát za kmotry nepovažoval, já jsem chodil hrát tenis do Prostějova, kde občas hrávali Topolánek a Langer na turnajích. Nevěděl jsem, že pan Fiala mluví o bývalém předsedovi ODS a premiérovi Mirku Topolánkovi jako o kmotrovi a o bývalém ministrovi vnitra stejně,“ sdělil naší redakci premiér.

Doplňme, že TK Agrofert Prostějov, kde se zmíněné turnaje odehrávaly, je český tenisový klub založený v roce 1900. Nejlepší období existence nastalo po sametové revoluci, kdy se předsedou stal Miroslav Černošek, mimochodem někdejší obchodní partner Andreje Babiše. Od roku 1990 představuje TK Agrofert Prostějov nejúspěšnější český tenisový klub. K roku 2011 v něm hrálo 120 závodních tenistů včetně Petry Kvitové a Tomáše Berdycha.

Sledovali jsme reakce na OVM:
 

Anketa

Měl by Andrej Babiš kvůli auditu EU odstoupit?

10%
90%
hlasovalo: 30442 lidí
Hosty pořadu Otázky Václava Moravce byli předseda ODS Petr Fiala a premiér Andrej Babiš (ANO), který ostře zkritizoval nejednoho českého politika. Jedním z těch, na které se zaměřil, byl i dnes již bývalý předseda TOP 09 Jiří Pospíšil, o němž předseda vlády prohlásil, že „je to známý parazit“. Ten mu následně vrátil úder narážkou o zbohatnutí na dotacích. Rovnou se k němu přidal i předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek, jenž předsedu vlády označil za „hochštaplera“. Nechyběla ani reakce marketéra a publicisty Petra Viktorýna a dalších.
 
V pořadu se otevřela diskuse nad změnou struktury státního zastupitelství. Předseda ODS Petr Fiala se rozčiloval, že debata o těchto změnách je sice legitimní, ale není to v pořádku v době, kdy je premiér této země obviněnou osobou. Premiér poznamenal, že o změně struktury státního zastupitelství hovořil rovněž bývalý předseda TOP 09 Jiří Pospíšil, když byl ministrem spravedlnosti za ODS. „Ministr Pospíšil, v té době ministr za ODS, on se pořád živí jen politikou, to je takový známý parazit,“ nebral si premiér servítky vůči bývalému šéfovi TOP 09 Pospíšilovi.
 
 
Těmito slovy zvedl Pospíšila doslova ze židle. Na sociální síti Twitter se do něj okamžitě pustil. Oznámil, že premiér Babiš o něm zrovna veřejně mluví jako o parazitovi. Na to konto si do Babiše rýpl, že to není ale on, kdo zbohatl ze státních dotací.
 
V dalším příspěvku během Babišova televizního vystoupení Pospíšil reagoval i na jeho prohlášení, že „vláda nemá čas na transparentní výběrová řízení“. Pospíšil na to ironicky poznamenal, že chápe, že šest změn na postech ministrů za poslední rok člověka zaměstná. Premiér v OVM řekl, že například šéfy Kosteleckých uzenin vyměnil dokonce desetkrát. „Jenže stát není řeznictví, pane premiére,“ vzkázal premiérovi Pospíšil.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…