Šéf odborů byl opět na Hradě. Podívejte se, o čem se Zemanem mluvil

19.04.2013 18:24

Prezident Miloš Zeman dnes odpoledne přijal na Hradě předáka Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslava Zavadila. Na neformální schůzce spolu mluvili o účasti hlavy státu na jednání tripartity či o přípravě opatření k oživení ekonomiky. ČTK to řekla mluvčí ČMKOS Jana Kašparová.

Šéf odborů byl opět na Hradě. Podívejte se, o čem se Zemanem mluvil
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman u pomníku M. R. Štefánika během návštěvy Bratislavy

Zavadil byl za Zemanem na Hradě už podruhé. U prezidenta byl dnes i šéf Hospodářské komory Petr Kužel. Diskutovali o podpoře průmyslu a podnikání.

Na jednání tripartity bude i Zeman

Prezident si odboráře pozval už koncem března. Po jednání pak nabídl, že by se zúčastnil zasedání tripartity. Chtěl by tak prý pomoci vzájemnému dialogu mezi vládou, odboráři a zaměstnavateli. Příští tripartitní schůze se uskuteční 25. dubna, zaměří se právě na opatření na podporu ekonomického růstu a na minimální mzdu. Na ni podle mluvčí ale Zeman ještě nezamíří, přijít by měl předběžně až na další zasedání. To by se mělo podle plánu konat 27. června.

Zeman je pro zvýšení minimální mzdy

Vláda přišla před nedávnem s návrhem opatření, která mají zlepšit hospodářskou situaci Česka a snížit nezaměstnanost. Nyní seznam dopracovává patnáctičlenná komise ministrů, odborářů a zaměstnavatelů. Poprvé se sešla tento týden. Na krocích, které by měly vést k poklesu počtu lidí bez práce, panuje podle Kašparové shoda. Mluvčí uvedla, že se prezident zajímal o to, jak příprava dokumentu pokračuje.

Už na březnové schůzce Zeman podpořil i zvýšení minimální mzdy, která od roku 2007 činí 8000 korun. Zvednout by se podle prezidenta měla o 500 korun. Shodl se na tom s odboráři, kteří původně žádali přidávání o tisícikorunu.

Shodl se i s Kuželem

Vztahy mezi odbory a pravicovou vládou byly dlouhodobě napjaté. Odboráři několikrát na protest opustili jednání tripartity. Ta pak loni sedm měsíců vůbec nejednala. Atmosféra ještě víc zhoustla po zářijové roztržce mezi Zavadilem a premiérem Petrem Nečasem (ODS). Předák totiž prohlásil, že Nečasova vláda je nejhorší od 50. let. Ministerský předseda se s ním odmítl setkat, dokud svá slova neodvolá. To Zavadil nakonec udělal. Zeman se se šéfem odborů léta přátelí. Tykají si.

Se šéfem hospodářské komory prezident jednal hlavně o podpoře průmyslu a podnikání. Kužel ČTK sdělil, že mluvili o možnostech zvýšení přílivu investic, legislativě, inovacích a výzkumu, učňovském školství i o ekonomické diplomacii. Na rozvoj Česka a jeho hospodářství měli pak oba "společné názory", uvedl Kužel.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…