Šéfka archivu StB na ÚSTR: Někdo může chtít utajovat. Možná levice

23.04.2013 7:20

Ředitelka Archivu bezpečnostních složek Zlatuše Kukánová v České televizi prohlásila, že není vyloučené, že na politickou objednávku může dojít k tabuizování minulosti a některých materiálů a ke snaze znepřístupnit je veřejnosti.

Šéfka archivu StB na ÚSTR: Někdo může chtít utajovat. Možná levice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Happening proti novému složení Rady Ústavu pro studium totalitních režimů

Šéfka archivu, který spadá pod Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR) a shromažďuje a zpřístupňuje dokumenty a archiválie podle zákona o zpřístupňování svazků vzniklých činností bývalé StB, Zlatuše Kukánová, pro ČT v souvislosti se situací v ÚSTR řekla, že pokud by byla přijata novela zákona o přístupu k informacím, hrozí, že by docházelo k tabuizování minulosti. "Myslím, že by minimálně došlo k omezení přístupu k některým informacím," řekla.

Politická objednávka

Na otázku moderátora ČT, kdo má na takovém kroku zájem, nechtěla přímo odpovědět. Pak ale připustila, že by k tomu mohlo dojít na politickou objednávku.

"Nemůžeme vyloučit, že by to vzniklo na politickou objednávku," řekla Kukánová. "Nelze vyloučit, že na objednávku levice," dodala v doplňující odpovědi.

Hrozící odvolání

Nová šéfka ÚSTR Pavla Foglová chtěla odvolat šéfku Archivu bezpečnostních složek Zlatuši Kukánovou a nahradit ji archivářkou Světlanou Ptáčníkovou. Chystanou výměnu odůvodnila tím, že ABS by měl lépe fungovat a spolupracovat s ústavem, pod který spadá, i s jinými institucemi.

Předchůdce Foglové v čele ústavu Daniel Herman to prý označil za skandální. Podle něj je Kukánová velice dobrá expertka a její odvolání v něm vyvolává dojem politické objednávky.

Kukánová potvrdila, že s Foglovou od jejího nástupu do funkce nehovořila. "Jsem ohromena tím, že ačkoliv sedíme ve stejném objektu, nenašla si čas na to, aby si se mnou o problematice či dalším směřování ABS popovídala," řekla Kukánová Lidovkám.cz. To, že nová ředitelka i přesto novinářům oznámila její odvolání, označila za "zarážející". "Já se budu aktivně bránit, protože takové jednání považuji za neseriózní," prohlásila Kukánová.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…