Server doslova: Gazdík, to je hlava. Lidé budou chcípat, on bude za vodou

22.04.2013 10:19

Autor Jiří Baťa na levicovém serveru Britské listy velmi expresivně komentuje nově přeformulovanou smlouvu mezi TOP 09 a Starosty a nezávislými. Petr Gazdík (STAN) si je podle autora dobře vědom, že odstřižení od TOP 09 by znamenalo odchod z politické scény, a proto už podniká kroky, jak se ve vysoké politice udržet. V reakci na to uvádí Petr Gazdík pro ParlamentníListy.cz, že vůbec není rozhodnut o tom, že bude ve volbách kandidovat.

Server doslova: Gazdík, to je hlava. Lidé budou chcípat, on bude za vodou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík

Současná spolupráce mezi TOP 09 a hnutím STAN je dána na základě smlouvy, která v brzké době skončí. Petr Gazdík se chce podle Bati udržet ve vysoké politice, proto se prý s lídry TOP 09 domluvil na možnostech prodloužení nové smlouvy, která by byla platná až do roku 2017. V nové smlouvě by podle autora mělo být zakotveno, že ve volbách do krajských a obecních zastupitelstev bude na vůli krajských organizací uzavřít dohodu s TOP 09 či s jinou politickou stranou.

Podle serveru Česká pozice se strany dohodly, že v příštích krajských volbách v roce 2016 budou moci kandidovat i bez TOP 09. Někteří členové hnutí STAN se totiž domnívají, že jim spojení s "topkou" na kandidátce v krajských volbách na podzim 2012 spíše uškodilo. Povolební spolupráce na centrální úrovni ovšem zůstane zachována.

Součástí smlouvy má být podle informací České pozice i ujednání, že zastupitelé STAN a TOP 09 utvoří po volbách společné kluby. Cílem změny v chystaném kontraktu tak nemá být rozchod v reálné politice, kterou chtějí hnutí prosazovat společně, ale ryze dosažení lepších volebních výsledků.

“Znamená to jediné, pan Gazdík potřebuje dát šanci i jiným a tím dokázat otevřenost a možnost zapojit se do činnosti STAN, jenže nejspíše čas ukáže, jakou podporu pan Gazdík svou velkorysostí dosáhne,” interpretuje tento záměr přispěvatel Britských listů.

Věcná strana

Gazdík prý k možnému problému odmítnutí některých levicověji smýšlejících starostů svazovat se s konzervativní pravicovou stranou prohlásil, že STAN se snaží být “věcnou stranou”, která není tak ideově vyhraněná a s většinou konzervativních principů TOP 09 souhlasí.

“Pan předseda Starostů a nezávislých se snaží o něco, čemu nelze věřit ani náhodou. Především je poněkud záhadný pojem 'věcné strany', což si běžný občan ze zkušeností s nimi může vysvětlovat porůznu. O vyhraněnosti či nevyhraněnosti STAN nelze rovněž pochybovat, protože jejich program, činnost a spolupráce se od TOP 09 odlišuje jenom svým názvem,” upozorňuje Baťa.

Rozum se vytrácí

“Nastíněný program dalšího období sice dělá klamný dojem rozumné racionální politiky, ale rozum se vytrácí v momentě, kdy prosazuje svůj program silnější a vlivnější TOP 09. V takovém případě již jdou všichni v jednom šiku společně devastovat republiku. Volební program je jedna věc, jeho realizace věc druhá. Konec konců, co si budeme vyprávět, vládní koalice nás o plnění svého programového prohlášení dnes a denně přesvědčuje,” dodává.

Podle Bati se jen ukazuje snaha Gazdíka po podílu a účasti na vládnutí, moci a penězích. “Antisociální činnost představitelů TOP 09 ve vládě, jejich kroky, potažmo opatření a v neposlední řadě stále probíhající nekonečné, zbytečné, neefektivní, drahé reformy a slepé, neřku-li nadšené přitakávání vedení STAN dokazuje, že pan Gazdík má pravdu, když říká, že nejsou ‘tak’ vyhranění. Oni de facto ani vyhranění nejsou, ale jsou monolitem politiky TOP 09,” píše autor.

Bez nich by bylo líp

“TOP 09 spolu se snažícími se STAN je mírně na vzestupu, především díky komediálnímu průběhu voleb kandidáta na prezidenta předsedy TOP 09 K. Schwarzenberga. Nebýt jeho, Kalouska a Gazdíka, asi se nám dnes mohlo žít spokojeněji,” podotýká Baťa.

Hlava otevřená

Ctižádostivý Gazdík se svou novou smlouvou podle autora snaží využít všech možností, jak zůstat na výsluní a dál státu škodit, zatímco sám sobě prý neúměrně pomůže. “Jak jinak, vždyť on musí zabezpečit rodinu, rozuměj děti na zlé časy, na které nás připravuje celá koaliční vláda svými kroky a opatřeními. Je-li na tom stejně, jako kolega poslanec M. Benda z ODS, pak se má věru co ohánět, aby zajistil rodině a dětem nejen vysoký životní standard, ale také léta, kdy jedni budou žebrat, chcípat hlady a rvát se o místo pod mostem, oni však budou trvale za vodou díky svému přičinlivému 'taťuldovi'. Jó, pan Gazdík, to je hlava otevřená! Jak se říká: 'Kdo umí, ten umí, kdo neumí, jen čumí'. První se naplnilo, to další je otázka času!” uzavírá Jiří Baťa pro server Britské listy.

Gazdík žasne. Sám o pokračování v politice rozhodnutý není

„Autora článku neznám, nevím, co může vědět o mých názorech. Já naopak v této chvíli vůbec nejsem rozhodnutý, jestli budu v parlamentních volbách kandidovat. Vidím ale, že tady o mně někdo ví víc, než já sám. Ale i kdybych v parlamentních volbách kandidoval, tak o mém pokračování v politice by rozhodovali voliči a nikoli já sám nebo TOP 09,“ reaguje pro ParlamentníListy.cz předseda Starostů Petr Gazdík.

Za nesmysl pak považuje to, že by se sám s lídry TOP 09 domluvil na prodloužení smlouvy Starostů a TOP 09. „Jsme demokratická strana a jestli Starostové smlouvu uzavřou, nebo ne, to závisí na sněmu Starostů a Nezávislých. Tam se uskuteční tajné hlasování jako vrcholně demokratický mechanismus. V současné době probíhají krajské sněmy, kde se o tom starostové pochopitelně baví. A já jako předseda Starostů se řídím názory našich členů,“ dodává Petr Gazdík.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…