Šichtařová: Ekonomika zabrzdí, Babišův rozpočet se zhroutí

08.12.2016 10:40

Svět se zbláznil! konstatuje v souvislosti se státním rozpočtem ekonomka Markéta Šichtařová. Zarazil ji totiž plánovaný schodek rozpočtu ve výši 60 miliard korun.

Šichtařová: Ekonomika zabrzdí, Babišův rozpočet se zhroutí
Foto: Archiv MŠ
Popisek: Ekonomka a ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová

„Kde to žijeme, když pro příští rok čeká vláda obstojný hospodářský růst, ale plánuje schodek rozpočtu 60 miliard korun?“ ptá se.

„Jiná věc je, že se podle mne hluboce mýlí. Předpokládám, že ekonomika prudce zpomalí, takže ve skutečnosti bude schodek ještě výrazně vyšší než naplánovaný. Zkrátka přesně opačný efekt než letos, kdy jsme dosáhli nečekaně přebytku hlavně proto, že se vláda mýlila s odhadem růstu na opačnou stranu...,“ podotkla.

K rozpočtu se Šichtařová vyjádřila již koncem října ve velkém rozhovoru pro ParlamentníListy.cz, kdy uvedla, že dohadování kolem něj se nijak zásadně nevymyká z průměru. „Letos snad jen rozpočet provází euforie z toho, že skončí s přebytkem, a všichni se bijí v prsa, jak výborně to zařídili. Až na to, že za to stát až tak nemůže a vláda se chlubí cizím peřím,“ zmínila tehdy ekonomka.

Již v té době Šichtařová kritizovala fakt, že stát špatně prognózoval hospodářský růst pro letošní rok, když předpokládal, že ekonomika poroste pomaleji, než nakonec rostla. „Z toho muselo logicky vyjít, že budou nižší výdaje rozpočtu a vyšší příjmy. Teď se situace ale o 180° obrací a stát předpokládá, že ekonomika bude růst rychleji, než ve skutečnosti poroste, a dojde k obrácenému efektu, příjmy budou nižší a výdaje vyšší, takže výsledkem bude horší plnění. Jestliže se na příští rok předpokládá schodek, měl by být vyšší, než se plánuje,“ uvedla.

Druhý důvod, proč podle ní letos rozpočet vychází tak dobře, je kuriózní a v jeho pozadí jsou intervence. „Díky nim je jasné, že jakmile Česká národní banka povolí posílení koruny, ta vyskočí o šest, osm, v krajním případě o deset procent a pak se vrátí. To je motivem toho, že v zahraničí je velké množství spekulací na nákup českých korun prostřednictvím českých dluhopisů. Špatné na tom je to, že momentálně si jako stát půjčujeme, investoři platí za to, že mohou státu půjčit, ale druhou stranou mince jsou právě intervence – když koruna posílí, Česká národní banka bude mít z titulu svých devizových rezerv ztrátu, protože tyto rezervy, které teď skupuje, se jí znehodnotí. Až intervence skončí, ČNB vykáže obrovskou ztrátu a ta nebude kompenzována ziskem pro rozpočet, ale bude výrazně vyšší, než kolik na záporných úrocích stát ušetřil. To je důvod, proč se v následujícím roce nebude rozpočet vyvíjet tak příznivě jako letos. A další důvod, proč se rozpočet nebude vyvíjet tak dobře jako letos, je to, že dosud pomáhalo zlepšení rozpočtu pomalé rozpouštění rozpočtové rezervy, která už nebude moci rozpočet vylepšovat,“ uzavřela.

Původní text ZDE.

Celý příspěvek Markéty Šichtařové:

Svět se zbláznil! No kde to žijeme, když pro příští rok čeká vláda obstojný hospodářský růst, ale plánuje schodek rozpočtu 60 mld Kč? (Jiná věc je, že se podle mne hluboce mýlí. Předpkládám, že ekonomika prudce zpomalí, takže ve skutečnosti bude schodek ještě výrazně vyšší než naplánovaný. Zkrátka přesně opačný efekt než letos, kdy jsme dosáhli nečekaně přebytku hlavně proto, že se vláda mýlila s odhadem růstu na opačou stranu...)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…