Skety z ANO do toho Babišovi hodí vidle? Navržená vláda se ještě může podělat, píše se

13.06.2018 21:37

V hnutí ANO až u čtvrtiny poslanců narůstá odpor k rýsující se vládní spolupráci s ČSSD, ještě víc se jim nelíbí vláda s případnou podporou komunistů. Těsně před vyhlášením výsledku referenda sociální demokracie se proto obrací na ODS, uvedl server Seznamzprávy.cz.

Skety z ANO do toho Babišovi hodí vidle? Navržená vláda se ještě může podělat, píše se
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval Andreje Babiše předsedou vlády. Již podruhé

Poslanci se děsí především levicového směřování budoucí vlády. Podle informací Seznamu má minimálně dvacet poslanců ze 78 problém s tím, že strana je odhodlána kvůli získání vládní důvěry udělat řadu ústupku levicovým požadavkům. Tím, že se chce opřít o podporu komunistů, jim podle některých poslanců navíc dává příliš přístup k moci.

„Opravdu zhruba čtvrtina klubu s tímto směřováním má problém,“ řekl pro server Seznamzprávy.cz jeden ze zákonodárců ANO, nechtěl být jmenován. On i někteří další vnitrostraníci se prý na poslední chvíli obrací na ODS s tím, jestli by nebyla ochotná výměnou za adekvátní podíl na moci svůj dosavadní odpor ke koalici s ANO přehodnotit.

„Pokud ČSSD se sedmi procenty dostala třetinu ministerstev, pak by ODS mohla s přehledem nárokovat polovinu, a být tak Andreji Babišovi silným partnerem, jehož nelze obejít,“ míní další z poslanců hnutí ANO, podle jehož slov je jejich hlavním cílem zvrátit vývoj směřující k menšinové vládě ANO a ČSSD za podpory KSČM.

ODS však viděla hlavní problém v tom, aby ve vládě byla účastna trestně stíhaná osoba. „Nemůžeme mít vládu bez Babiše. To on nám vyhrál volby, bez něj bychom měli o patnáct procent méně,“ řekl s tím, že ANO stále jednohlasně odmítá variantu, že by se Babiš kvůli svému trestnímu stíhání měl vzdát postu v kabinetu.

I přesto však podle svých slov zastánci spojenectví s ODS uvnitř ANO doufají, že občanští demokraté uslyší na reálný vliv, který by koalice s nejsilnější povolební stranou přinesla. Jako první oslovili poslanci šéfa poslaneckého klubu občanských demokratů Zbyňka Stanjury. S ním mají totiž mnozí poslanci z hnutí ANO poměrně vřelé vztahy. Ten je však ke snaze části klubu ANO skeptický. Kromě trvajícího odmítání „obětovat“ vládní post pro Babiše je podle něj pro ODS zásadní překážkou i neserióznost hnutí ANO.

Původní zdroj ZDE.

„Jak můžete věřit tomu, že zase nezmění názor? S námi bojovali proti obnovení karenční doby, dnes ji tam zase pružně dávají. S námi byli proti uzákonění omezení otevírací doby velkých obchodů. Když jsme to po roce představili, tak najednou změnili názor. S takovým partnerem se nedá jednat seriózně,“ řekl Seznamu Stanjura s tím, že jejich voliči rozumějí tomu, co a proč dělají. „Nemůžeme teď otočit a přijít o důvěru, kterou jsme získali,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…