Skoro jako v Česku. Macron tlačí reformu „na hulváta“. Tak mu zazpívali

17.03.2023 11:40

Ve Francii to již několik týdnů vře. Lidé protestují proti chystané důchodové reformě z pera vlády prezidenta Emmanuela Macrona, která počítá s posunutím věku odchodu do důchodu ze současných 62 let na 64 let. V Česku v současné době platí věková hranice 65 let a vláda Petra Fialy (ODS) uvažuje o posunutí hranice na 68 let. Server britského listu The Guardian upozorňuje, že Macron chce reformu protlačit silou. Nebude-li zbytí, i proti vůli poslanců.

Skoro jako v Česku. Macron tlačí reformu „na hulváta“. Tak mu zazpívali
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezident Francie, Emmanuel Macron

Anketa

Je v pořádku hrozit blokádami vládních budov?

94%
5%
hlasovalo: 49423 lidí
Politická půda ve Francii je poslední dobou pořádně horká. Tamní prezident Emmanuel Macron je odhodlán změnit parametry důchodového systému a posunout věk odchodu do důchodu z dnešních 62 let na 64 let. Jeho vláda nemá však v dolní komoře francouzského parlamentu – Národním shromáždění – většinu. A tak se zrodil plán, že důchodová reforma projde stůj co stůj, bez ohledu na to, co si o ní myslí poslanci.

Vládě to umožňuje článek 49.3. ústavy Francouzské republiky, která může v zájmu republiky přijmout zákon, pokud má dojem, že to nelze jinak. Národní shromáždění může tomuto kroku čelit tím, že do 24 hodin vysloví nedůvěru celé vládě, a tím kabinet shodí. Tento čas vyprší dnes před šestnáctou hodinou odpoledne.

Klub poslanců Národního sdružení v čele s Marinne Le Penovou už oznámil, že se pokusí hlasování o vyslovení nedůvěře vládě vyvolat.

Když bylo oznámeno, že vláda bude takto postupovat, poslanci krajní levice povstali v poslaneckých lavicích a začali zpívat francouzskou hymnu, kterou se snažili překřičet premiérku, aby nebylo slyšet, čím obhajuje postup vlády. Poslanci krajní levice označili krok vlády za velkou porážku a projev slabosti. Vládu obvinili z toho, že se chová „brutálně nedemokraticky“.

Macron řekl ministrům kabinetu, že „finanční rizika jsou příliš velká“, pokud by zákon poslanci odmítli.

„Krátce poté se na náměstí Place de la Concorde v centru města sešly tisíce lidí na spontánním protestu, odbory slíbily zintenzivnit stávky a pouliční demonstrace, které se konají od ledna. Šéf odborového svazu CGT Philippe Martinez řekl, že prosazení zákona ‚ukazuje pohrdání lidem‘,“ napsal The Guardian.

Proti demonstrantům stála policie, která shromáždění hlídala a když se někteří z nich rozhodli házet na policisty dlažebbní kostky, strážci zákona odpověděli použitím vodních děl.

Policie podle listu Le Figaro zatkla v Paříži 120 lidí. Při jednom střetu s demonstranty a výtržníky byl údajně zraněn policista.

V poslední době bylo podobně horko i v českém Parlamentu, i když v českém prostředí se nestalo, aby vláda prosazovala změny důchodového systému proti vůli většiny Parlamentu. Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová sice vyhlásila stav legislativní nouze, což omezilo prostor poslanců vyjádřit se k návrhu zákona, kterým se valorizace penzí snižuje ze 1700 korun na růst o 700 korun.

Opoziční poslanci ANO se kvůli postupu koalice rozhodli podat ústavní stížnost a prezident Pavel na tiskové konferenci naznačil, že má jisté pochybnosti o čistotě legislativního postupu a kdyby opozice nepodala ústavní stížnost, podá ji sám.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Je to stejné, u nás i ve Francii. Je nutné okrást lidi, aby bylo na americkou válku na Ukrajině., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusefuki , 17.03.2023 12:32:10

|  6 |  0

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…