Slováci mluvili s Rusy. Kavárna se může zbláznit, Hřebejk zase sprostý, i výzva k převratu padla

04.03.2024 8:30 | Monitoring

Jednání slovenského ministra zahraničí Juraje Blanára s ruským protějškem Sergejem Lavrovem, které se uskutečnilo v sobotu v turecké Anatalyi, vyvolalo pozdvižení. Setkání se podle Blanára konalo z iniciativy Moskvy. V reakcích zaznívaly i ostré výrazy jako ku*vy nebo hajzlové. Většinou od zástupců tzv. pražské kavárny, jako například od režiséra Hřebejka.

Slováci mluvili s Rusy. Kavárna se může zbláznit, Hřebejk zase sprostý, i výzva k převratu padla
Foto: Repro ruské ministerstvo zahraničí
Popisek: Ministři zahraničí SR a RF, Blanár a Lavrov

Ruská diplomacie o setkání informovala na sociální síti Facebook. Uvedla, že na okraji diplomatického fóra se v Antalyi setkal ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov se slovenským ministrem zahraničních věcí a evropských záležitostí Jurajem Blanárem. „Proběhla výměna názorů na nejpalčivější otázky mezinárodní agendy včetně situace na Ukrajině,“ uvedla ruská diplomacie a dodala, že ruská strana potvrdila připravenost obnovit vztahy se Slovenskem – na meziparlamentní úrovni, v kulturní, humanitární a vojenské vzpomínkové oblasti.

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 49978 lidí
Slovenský ministr zahraničí k setkání uvedl pouze to, že bez diplomacie se nedá najít diplomatické řešení a žádné války neskončí. Na schůzce s Lavrovem prý svému protějšku řekl, že pozice Slovenska se zakládá na respektu k principům mezinárodního práva, jako je územní celistvost a suverenita.

„Slovensko-ruské setkání ministrů zahraničí nás nijak nepřiblížilo spravedlivému míru na Ukrajině, kterou Rusko ilegálně a neospravedlnitelně napadlo. Nejrychlejší cesta k míru je, že Vladimir Putin nakáže svým vojákům, aby Ukrajinu opustili, ne že mu dáme falešnou naději na vítězství a přijetí,“ napsala slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v angličtině, za což se jí dostalo od proukrajinských účtů potlesku.

„Další summit V4 by mohl být v Moskvě. V rámci úspor přenosové soustavy,“ poznamenal ke sdílené fotografii vzájemného setkání ruské a slovenské delegace, o němž informoval například server Novinky.cz, komentátor Alexandr Mitrofanov.

„Je to smutné a historie se znovu opakuje. Dříve Hitler, teď Putin. Teď vidíme, jak výhodné bylo rozdělení Československa v roce 1993. Je to opět ostuda Slovenska, uvidíme, zda zase vymyslí nějaké Slovenské národní povstání, až se jim k tomu bude zdát vhodná doba,“ napsal ke snímku ředitel SPŠ a gymnázia Radko Sáblík.

„Hajzlové,“ napsal stručně markeťák Ondřej Petr.

„Jsou to ku*vy a ještě hnusně nasvícený,“ okomentoval společný snímek Sergeje Lavrova a Juraje Blanára režisér Jan Hřebejk.

„Slováci se musejí Ficovy vlády zbavit okamžitě. Určitě nemůžou čekat na volby, protože za čtyři roky by žili v úplně jiném státě. Fica demonstrace nezajímají, takže je nutno nasadit stávky, které mu znemožní vládnout. Pokud nepomůže ani to, tak se musí aktivně postavit na odpor,“ konstatuje známý kavárník Lukáš Valenta. Dodal také to, že pokud dopadnou prezidentské volby špatně, je v té krajině vymalováno. „Korčok je skvělej kandidát. V podstatě je teď dost na něm, jestli bude celou zemi řídit mafie nebo jim do toho hodí vidle,“ dodal.

„Slovenky a Slováci se rozhodli v demokratických volbách, na kterou stranu se přikloní. To je třeba respektovat. Zvolili si zástupce, kteří chtějí sloužit Rusku a Putinovskému režimu. Znovu se tak zapisují do dějin, kdy volí cestu ostudy. Je mi to líto vůči všem těm, kteří se o demokracii doopravdy snaží bojovat. Fico se je bude snažit zničit a převzít celý stát. Pevně doufám, že většina zvolí demokratického prezidenta,“ uvedl starosta Tetína Matěj Hlavatý (STAN).

„Nepřeji Slovákům nic špatného, soucítím s každým, kdo se na Slovensku stydí za jejich politickou reprezentaci. Ale jsem nesmírně šťastný, že v případě naší vlády nám nic takového nehrozí. Nedokázal bych žít v zemi, jejíž vlajka by se ocitla na takovém místě,“ řekl ke společnému snímku delegací, kde na stole byla slovenská a ruská vlajka, novinář Radek Bartoníček.

„Slováci se fakt už pos*ali. S teroristama se nevyjednává!“ napsal Pavel Kněžík a doplnil svůj tweet tagy Russko je ho*no a Slovensko už taky. 

„Slováci bojovali po boku nacistů v SSSR i Polsku. Slovenská republika, vznikla v březnu 1939 odtržením od II. republiky. Slovensko bylo fašistickým státem, bojovalo na straně Osy. Slovenská republika poslala na smrt tisíce židů po zapojení se do konečného řešení židovské otázky. Kdyby Slováci narychlo nezpunktovali Slovenské národní povstání, byli dnes normálně počítáni k fašizujícím národům. Slovenská republika se stala prvním vojenským spojencem Třetí říše a existovala až do 3. května 1945, kdy byla dobyta Sovětským svazem a spojenci,“ připomněl starosta Řeporyjí za ODS Pavel Novotný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Co je komu do toho, s kým jednají Slováci., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusespartyza8 , 04.03.2024 9:13:39
Je zajímavé, že poturčenci, kterým to nejvíc vadí, volili za prezidenta komunistickou onuci, která podporovala okupaci Československa.

|  21 |  1

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …