Slovenské noviny: Nejmenováním Putny přebírá Zeman spojenectví s církví

21.05.2013 10:42

Rozhodnutím nejmenovat literárního vědce Martina C. Putnu profesorem nastoluje český prezident Miloš Zeman spojenectví s katolickou církví, které Putna kvůli svým názorům už dlouhou dobu leží v žaludku. Napsal to dnes slovenský list Sme.

Slovenské noviny: Nejmenováním Putny přebírá Zeman spojenectví s církví
Foto: Repro ČT
Popisek: profesor Martin C. Putna

"Spojenectví s církví, které od nikoli právě věřícího (Václava) Klause přebírá ateista Zeman, je mocenským paktem. Jeho účastníky spojuje pouze snaha o maximalizaci vlivu, o trestání kritiků a zejména představa, že mají právo mocensky určit, které názory a postoje jsou přípustné a podporované a které naopak je třeba potlačovat, ačkoli nikoho neohrožují," poznamenal deník.

Církvi leží Putna v žaludku

List píše, že odmítavý postoj Zemana k udělení profesorského titulu Putnovi katolická církev podpořila. "Její většině leží katolík Putna v žaludku už dvacet let, nikoli kvůli sexuální orientaci, ale pro neposlušnost a buřičské názory," tvrdí deník.

Zemanovi podle jeho mluvčí minulý týden za postoj ke jmenování Putny profesorem poděkoval opat Strahovského kláštera Michael Josef Pojezdný. Ten ovšem později internetovému magazínu Christnet.cz sdělil, že případné jmenování Putny profesorem se mu nelíbí, což také řekl prezidentovi, ale že plně respektuje krok Univerzity Karlovy, která Putnu navrhla.

Důležité jsou akademické svobody

Podle Sme rozhodovat o udělení titulu profesora náleží akademickým orgánům. "Feudální přežitky jako prezidentův podpis pod profesurou jsou jen ozdobným doplňkem jmenovací listiny. Alespoň v demokratickém, svobodném státě, jehož podmínkou jsou i akademické svobody," zdůraznil komentátor.

Zeman odmítl jmenovat Putnu profesorem, aniž veřejně uvedl důvod. Toto rozhodnutí hlavy státu vyvolalo pobouření akademické obce, studentů i politiků. V pondělí prezident uvedl, že respektuje sexuální orientaci akademika, ale že mu vadí, s jakým transparentem vystoupil v Praze na pochodu homosexuálů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…