Snížení penzí lze obejít trikem s předčasným důchodem

06.08.2011 8:16

Lidé, kteří 29. září odchází do starobního důchodu, se mohou vyhnout snížení penzí. Člověk totiž může požádat o předčasný důchod bez výplaty dávky a dál pracovat až do dovršení důchodového věku. Na kličku upozorňuje deník Právo.

Snížení penzí lze obejít trikem s předčasným důchodem

Kvůli žádosti o předčasný důchod musí Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) přepočítat výši důchodu a zohlednit dobu odpracovanou po přiznání důchodu. Důchod dotyčného člověka pak bude stejně vysoký, jako kdyby šel do řádného důchodu před účinností novely zákona o důchodech.

Přepočet výše důchodu se provádí podle právního stavu před novelou

Deník Právo přišel na tento trik díky právní poradně v odborářském časopisu Kovák.

„Jakmile dosáhnete důchodového věku, můžete si požádat na příslušném tiskopisu České správy sociálního zabezpečení o uvolnění výplaty důchodu a zároveň o přepočet jeho výše. Přepočet bude proveden podle právního stavu před novelou, neboť se jedná o přiznaný nárok," napsala odbornice na sociální oblast politiky odborového svazu KOVO Marcela Hříbalová.

Trik s předčasným důchodem má ale riziko. Pokud člověk, který si o tento důchod zažádal, dlouhodobě onemocní, pak doba nemocenské nepřináší žádný efekt při přepočtu výše důchodů.

Lidem s přiznaným předčasným důchodem také hrozí, že jako první dostanou vyhazov, pokud se jejich zaměstnavatel rozhodne propouštět. O přiznání předčasného důchodu se zaměstnavatel dozví od ČSSZ.

O předčasný důchod by měli žádat jen lidé, kteří zakrátko dovrší důchodový věk

V případě, že fintu využije příliš velký počet lidí, hrozí, že vláda ji opraví pomocí nových zákonných pravidel.

Specialistka na důchodové pojištění Helena Pelikánová doporučila, aby si o předčasný důchod zažádali jen lidé, kteří důchodový věk dovrší ve velmi krátké době, nejlépe v říjnu až prosinci letošního roku. U ostatních jsou rizika příliš velká, řekla pro deník Právo.

Lidé ale mohou žádat o předčasný důchod před koncem každého kalendářního roku. „A to proto, že vždy od prvního ledna v letech 2011 až 2014 dojde k úpravě parametrů redukčních hranic, což ovněž bude snižovat výši důchodů," připomíná Pelikánová.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…