Social Watch kritizuje bezduché vládní škrty

14.08.2012 14:48

Situace lidí v Česku se v loňském roce podle mezinárodní sítě Social Watch zhoršila. Výroční zpráva kritizuje vládní škrty a jejich dopady na rodiny i ekonomiku země. Poukazuje také na korupci v politice, daňové úniky, chybějící opatření na podporu rovných příležitostí či omezení možností na ochranu životního prostředí. Dokument novinářům v úterý představili zástupci české koalice Social Watch. Česká zpráva se vydává už popáté, informuje ČTK.

Social Watch kritizuje bezduché vládní škrty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto

"Když se podíváme na ty zprávy za posledních pět let, tak se situace bohužel ve většině faktorů nelepší. Velkým problémem je ekonomická situace, která se zhoršuje díky nekompetentním krokům vlády a jejím poradcům, kteří jí ty dobré rady udělují," uvedl jeden z autorů zprávy Tomáš Tožička. Podle něj se zhoršuje i "komunikace s občany, takže se míň a míň podílejí na správě věcí veřejných".

Vládní úsporná opatření mají negativní dopady na ekonomiku

Podle zprávy měla vládní úsporná opatření na ekonomiku negativní dopady. Autoři v dokumentu mluví "o bezduchém škrtání bez vize". Zvýšení DPH a snižování sociálních výdajů dopadlo na ty nejchudší. Korupce v politice a státní správě pak na veřejných zakázkách a dalších záležitostech prý podle odhadů odlévá až sto miliard ročně, stojí ve zprávě. Ta poukazuje i na obrovské daňové úniky. Ekonomika tak přichází o desítky miliard.

Na okraj zájmu se loni dál propadalo i téma rovných příležitostí pro muže a ženy. V zemi byl nedostatek školek, nezavádějí se třeba zkrácené úvazky či jiné možnosti flexibilní práce a nepřijala se žádná opatření k vyššímu zastoupení žen v politice či na rozhodování, vypočítala spoluautorka zprávy Marcela Adamusová. Podle Milana Štefance se mluví o rušení ministerstva životního prostředí, které loni propustilo desítky odborníků. Omezují se i možnosti veřejnosti podílet se na rozhodování o případných stavbách a ochraně okolí.

Mezinárodní síť Social Watch vznikla v roce 1995. Chce nezávisle dohlížet na dodržování závazků, které státy přijaly na konferencích OSN o chudobě a o ženách. Zastřešuje na 700 organizací a institucí ze sedmi desítek zemí. Členové se zaměřují na boj s chudobou, rasismem a diskriminací, na ochranu životního prostředí či hájení lidských práv. Českou koalici Social Watch tvoří Ekumenická akademie Praha, Gender Studies, Fórum 50 %, Masarykova demokratická akademie, Nesehnutí, Trast pro ekonomiku a společnost Eurosolar.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…