Soud začne projednávat kauzu squatterů z pražské Šatovky

02.03.2018 6:30

Obvodní soud pro Prahu 6 dnes začne veřejně projednávat případ desítky squatterů, kteří v únoru obsadili usedlost Šatovka v Šáreckém údolí. Aktivisté čelí obvinění z neoprávněného zásahu do práva k domu, za což každému z nich hrozí až dvouleté vězení. V kauze by měl vypovídat jako svědek i starosta městské části Ondřej Kolář (TOP 09).

Soud začne projednávat kauzu squatterů z pražské Šatovky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policie z bezpečnostních důvodů nechce zasahovat, protože by mohli být squatteři či policisté při zásahu na střeše zraněni

Do chátrající budovy, která patří Praze 6, přišly o druhém únorovém víkendu dvě až tři desítky squatterů. Část z nich usedlost opustila po jednání s policií a starostou, deset z nich ale zůstalo na střeše až do příštího týdne. V prohlášení na internetu aktivisté uvedli, že z Šatovky chtějí udělat prostor pro setkávání lidí, kteří chtějí tvořit, vzdělávat se a žít bez nutnosti generovat zisk. Smyslem jejich akce bylo to, aby dům nezůstal prázdný a aby se jej podařilo oživit.

Areál je neobydlený od roku 2011. Městská část tvrdí, že od té doby čeká na změnu územního plánu, aby mohla z Šatovky vytvořit místo pro setkávání seniorů. Starosta odhadl, že po změně plánu začne rekonstrukce do tří až sedmi let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…