Špicar pro rádio: Českou ekonomiku stahuje Německo, kde se růst zastavil

16.08.2011 11:08

Česká ekonomika sice ve druhém čtvrtletí meziročně posílila o 2,4 procenta, ovšem táhne ji dolů ekonomika Německa. Pro Rádio Česko to uvedl místopředseda Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar. Základní příčinou německého ochlazení je podle něj zhoršený vývoj globální ekonomiky, který podkopává i tamní export.

Špicar pro rádio: Českou ekonomiku stahuje Německo, kde se růst zastavil

České ekonomice se poměrně daří. V porovnání s obdobím leden až březen se od dubna do června hrubý domácí produkt zvýšil o 0,2 procenta. Tahounem byl i přes jisté zpomalení zahraniční obchod, naopak brzdou klesající spotřeba domácností a státních institucí. Negativem jsou ale údaje z Německa. Tamní růst se totiž téměř zastavil, což může mít citelné následky i na Česko.

„My jsme na exportu zcela závislá ekonomika. Jsme třetí nejotevřenější ekonomikou na světě. Dalo by se říci, že co nevyvezeme, to neprodáme. Osmdesát procent našeho exportu míří do eurozóny a především do Německa. Jakékoliv ochlazení, či téměř zastavení hospodářského růstu v Německu pro naše exportéry potažmo pro naši ekonomiku bude mít tak velmi citelné následky," upozornil k tématu v rozhovoru pro Český rozhlas místopředseda Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar.

V Německu dochází k tomu, k čemu i v jiných státech eurozóny, ale i ve Spojených státech. Ekonomiky světa mají totiž obavy z opakující se krize.

„Státy zápasí se svými veřejnými financemi, to se tak promítá do investic států do ekonomiky, a na to poté reagují banky, firmy jsou opatrné, mají strach z možné druhé fáze hospodářské krize. To všechno jsou efekty, které v dnešní globalizované ekonomice hrají rozhodující roli," připomněl Špicar.

Obavy o zpomalení růstu přetrvávají

Co se týče dalšího vývoje české ekonomiky, předpovídá Svaz průmyslu letos růst kolem dvou procent. Obavy o zpomalení růstu ale jsou.

„Ve střednědobém výhledu jsme opatrnější než ministerstvo financí nebo Česká národní banka. Už na základě prvních signálů z naší členské základny máme obavy o zpomalení růstu v následujících letech," upozornil ale Špicar.

„V rámci Svaz průmyslu jsme spolu s Českou národní bankou před několika dny provedli průzkum očekávání našich firem, a ukázalo se, že více než šedesát procent firem očekává a pociťuje pokles zakázek po svém zboží ve druhém pololetí tohoto roku," vysvětlil.

Podle něj jsou to především ty firmy, které jsou více než ostatní navázané na investice státu, což jsou například firmy v oblasti zdravotnictví dodávající vybavení do nemocnic, stavební firmy, a společnosti podnikající v oblasti infrastruktury.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…