Spojená síla Pospíšila, Marvanové a možná i lidovců. Na pražské voliče čeká „hvězdná“ kandidátka

14.05.2018 17:13

Lídry společné kandidátky TOP 09 a STAN s názvem Spojme síly pro Prahu budou předseda TOP 09 Jiří Pospíšil a právnička Hana Marvanová. Poměr kandidátky bude deset členů TOP 09 a šest STAN. Novinářům to dnes řekli zástupci stran. Jména kandidátů a jejich pořadí budou ještě řešit. Zda se k nim přidá některá další strana, není jasné, napsala ČTK.

Spojená síla Pospíšila, Marvanové a možná i lidovců. Na pražské voliče čeká „hvězdná“ kandidátka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hana Marvanová

Strany podpořil bývalý primátor Jan Kasl nebo marketingový expert Jakub Horák. TOP 09 je nyní na magistrátu v opozici, STAN jako součást Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN) v koalici s ANO a ČSSD.

„Kandidátka bude nabízet vedle politiků TOP 09 a STAN také nezávislé osobnosti, které vědí, jak řešit problémy hlavního města Prahy. Chceme pro pražské voliče přinést alternativu proti současné situaci v Praze i celé České republice,“ řekl Pospíšil.

Budoucí primátor by měl podle Pospíšila být člověk se zkušenostmi s řízením velké instituce. „Byl jsem pět let ministrem spravedlnosti a takový úřad jsem řídil,“ řekl. Dodal, že zná praktické problémy obyvatel i podnikatelů v Praze. „Třetí věcí je, že čtyři roky působím v Evropském parlamentu a vnímám, jak se rozvíjejí ostatní metropole a předbíhají Prahu. Právě tyto zkušenosti bych rád využil a poskytl je pro správu Prahy,“ řekl.

Praha se podle Marvanové potýká s dopravními kolapsy a nefunguje transparentně. „V Praze chybí dostatek bytů a situace je dramatická už i pro slušně vydělávající rodiny. Chceme zároveň poskytovat veřejné bydlení,“ řekla Marvanová. Je podle ní třeba zrušit stavební uzávěry na tzv. brownfieldech. Kritizovala i současnou situaci v dopravě. „Prioritou města musí být dostavba silničních okruhů. Zároveň chceme podporovat alternativní a moderní způsoby dopravy,“ dodala. „Současné vedení se honosí tím, že nic nebude utajovat a vše bude transparentní, ale opak je pravdou,“ uvedla. Utajovány jsou podle ní informace například o fungování městských firem. Strany budou chtít vytvořit celopražský registr smluv.

TOP 09 a STAN budou společně kandidovat navíc i v desítce takzvaných velkých městských částech. V malých částech bude podle předsedy pražského STAN a starosty Lysolaj Petra Hlubočka záležet na konkrétní dohodě.

O přesném pořadí kandidátů budou členové stran ještě jednat. Už nyní je ale jasné, že na špici bude předseda gremiální rady Institutu plánování a rozvoje (IPR) architekt Petr Hlaváček nebo šéf festivalu Pražské jaro Roman Bělor.

Strany nyní jednají s KDU-ČSL, zda se ke kandidátce připojí. Podle Pospíšila bude záležet na tom, jak rychle lidovci vyřeší kauzu poslance a starosty Prahy 7 Jana Čižinského (KDU-ČSL), který si založil své hnutí Praha sobě, s nímž chce jít do voleb. „Ze strany KDU-ČSL máme informace, že by to mělo být vyřešeno v řádu několika dní. Až se tohle dořeší, jsme připraveni se dohodnout,“ řekl Pospíšil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…