Pozor pane Kalousku. TOP 09 se štěpí, někteří chtějí rovnou utéct k Babišovi

28.04.2018 7:57

TOP 09 má problém. Podle sobotních Lidových novin se ve straně schyluje k tvrdému střetu dvou táborů – zkušených politiků na straně jedné a mladších nových členů na straně druhé. Vzhledem k tomu, že stranu drží nad vodou jen výsledky v Praze, může tenhle generační zápas stranu pohřbít. Politické umírání partaje totiž možná už začalo. Někteří členové možná utečou k Andreji Babišovi (ANO).

Pozor pane Kalousku. TOP 09 se štěpí, někteří chtějí rovnou utéct k Babišovi
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Vyjeli ve dvou historických a jedné moderní tramvaji

Pražský zastupitel Jiří Nouza patří k nejviditelnějším politikům TOP 09 v hlavním městě. Jenže 1. května práskne „Topce“ dveřmi. „Ano, mohu potvrdit, že k 1. květnu končím členství ve straně,“ řekl.Připravuje se předvolební koalice, s níž se rozcházím názorově ve vizi dopravy. Shodu nenajdeme ani v případě pražského okruhu. STAN to vidí jinak a já s tím nesouhlasím,“ dovysvětlil.  

Obdobně se vyjádřil i zastupitel Marek Doležal. „V předsednictvu pražské TOP 09 chybí lídři, kteří ve volbách dosahovali dobrých výsledků. Nejsou takzvaně v kurzu. Politika je řemeslo, nelze vzít člověka z ulice a říci mu, ať jde zítra dělat náměstka pro dopravu,“ řekl. Podle deníku nelze vyloučit, že by v nadcházejících komunálních volbách mohl kandidovat za hnutí ANO Andreje Babiše, kterému především předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek nemůže přijít na jméno.

V zásadě lze říci, že ve straně svádí boj zkušení konzervativně smýšlející politici s mladými dvacátníky a třicátníky, kteří by se raději vydali liberální cestou. Stávající předseda strany a europoslanec Jiří Pospíšil, kterého podporuje právě mladé křídlo, tvrdí, že v TOP 09 dochází ke standardní generační obměně a nikoli k nějaké válce politických harcovníků s třicátníky.

Starostka Prahy 3 za TOP 09 Vladislava Hujová má ale za to, že TOP 09 může kvůli Pospíšilově generační obměně narazit. „Narážíme na zeď. Možná chce pan Pospíšil stranu generačně obměnit, přijde mi to ale ošklivé. Budu se tedy považovat za hrdinnou oběť mužského šovinismu. Jsme stranou, která v některých městských částech vládne i osm let v kuse. Máme mnohem více potenciálních voličů než STAN. Staří ‚topáci‘, o které už asi není zájem, dosud měli vliv na životy půl milionu obyvatel,“ řekla.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…