Starosta Bělé nechce, aby se migranti pohybovali po městě. Bude proto dostávat informace o jejich propouštění

05.08.2015 14:08

Město Bělá pod Bezdězem a tamní policie budou dostávat informace o propouštění uprchlíků z nedalekého zařízení pro zadržení cizinců v Jezové. Starosta Bělé Milan Lomoz (ČSSD) dnes novinářům řekl, že chce zamezit pohybu migrantů po městě a mít situaci více pod kontrolou. Město obdrželo oznámení o chystané demonstraci na podporu migrantů.

Starosta Bělé nechce, aby se migranti pohybovali po městě. Bude proto dostávat informace o jejich propouštění
Foto: Archiv TZ
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský navštívil uprchlický tábor na Sicílii

Situace v areálu pro nelegální migranty v Bělé je v posledních dnech napjatá, kvůli vzpourám a ničení majetku tam hlídkují policejní posily z Prahy i dalších krajů. Zaměstnanci areálu nyní budou kontaktovat policii v Bělé vždy, když zařízení opustí některý z běženců a může se volně pohybovat po městě. „Máme také s Ministerstvem vnitra dohodu, že se pokusí, pokud to půjde, odvést všechny klienty na nádraží, aby nehledali marně cestu a aby nebloumali po městě. Aby byl co nejmenší kontakt s našimi obyvateli,“ řekl starosta Lomoz.

Kraj je prý připraven Bělé pomoci

Se starostou dnes jednal také středočeský hejtman Miloš Petera (ČSSD). Případné požadavky města projedná v pondělí krajská rada. „Jsme připraveni městu pomoci, protože vím, že s tím jsou problémy,“ řekl Petera.

Starosta Lomoz také požaduje, aby byli běženci propuštění z areálu vybaveni nějakými penězi, případně jídlem nebo jízdenkou na vlak. „Pro mě je důležité, aby nebyli nuceni se uchýlit ke krádežím a trestným činům,“ řekl. Radnice nyní připravuje diskusi s obyvateli, kde by dostali veškeré informace přímo od zástupců Ministerstva vnitra a policie.

Uprchlíci většinou míří do Německa

Prostory v Bělé slouží k zadržení nelegálních migrantů, kteří většinou směřují do Německa. Jsou mezi nimi především Afghánci, Syřané a Iráčané. Nedávno byla kapacita areálu zvýšena na 700 lidí. Hasiči tam také postavili stany, které by podle Lomoze měly zřejmě sloužit v případě náhlého přílivu běženců.

V zemi jsou zatím jen dvě zařízení pro zajištění nelegálních migrantů, druhé je v Zastávce u Brna. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) při návštěvě areálu v Bělé minulý týden novinářům řekl, že by měla v Česku vznikat i nová zařízení pro uprchlíky. Do konce roku by pro ně mělo být v ČR vytvořeno 1200 míst.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…