Starosta Havlíčkova Brodu: Odebírat prezidentovi pravomoci by bylo kontraproduktivní

04.08.2013 7:01

Nejen o přímé volbě a pravomocích prezidenta, ale i trestněprávní imunitě či zatýkání v ODS jsme hovořili s dlouholetým členem ODS a starostou Janem Teclem. Jako starosta měl za cíl vyřešit ve městě otázku bydlení, což se mu zatím úspěšně daří. Jak se ale projekt vyvíjí a jak pokračují přípravy na průmyslovou zónu, která by městu přinesla také nová pracovní místa? Na to, ale i otázky týkající se rozhodnutí zastupitelstva zrušit ve městě hazard, ke kterému je on sám skeptický, odpovídal pro naše stránky.

Starosta Havlíčkova Brodu: Odebírat prezidentovi pravomoci by bylo kontraproduktivní
Foto: archiv JT
Popisek: Starosta Havlíčkova Brodu Mgr. Jan Tecl (ODS)

Exposlanci za ODS byli propuštěni po pár dnech z vazby kvůli imunitě, které se na ně v inkriminovaném období vztahovala. Na druhou stranu tím ale nebyla dotčena vina či nevina exposlanců. Toto rozhodnutí vzbudilo vášnivé debaty a podle bývalého premiéra to tak potvrzuje akorát skutečnost, že byl zásah nepřiměřený. Souhlasíte? A jak vy osobně jako dlouholetý člen ODS kauzu vnímáte? Setkáváte se s nějakými negativními reakcemi od občanů?

Trestněprávní odpovědnost za jakékoliv jednání občanů, a tedy i poslanců, je dána zákony našeho státu. Je možné o postupech a metodách orgánů činných v trestním řízení vést debaty, nesouhlasit, nebo naopak s nimi souhlasit. V demokratickém právním státě ale není možné jakkoliv mocensky zasahovat do jejich zákonem vyhrazené pravomoci. Společnost je velmi citlivá na veškeré dění týkající se politiky a osob, které ji aplikují. Je jasné, že se občané o vyšetřování uvedené kauzy zajímají a vyslovují se k ní, stejně tak jako se například zhruba před rokem zajímali a komentovali případ související s úplatkářskou aférou a pletichami při veřejných zakázkách, kterých se měl dopustit poslanec David Rath. Sám jsem zvědavý, jak celá kauza dopadne, a věřím, že se časem ukáže, zda postup byl správný nebo došlo k pochybení s důsledkem pádu vlády. 

Doživotní trestněprávní imunitě poslanců, senátorů a ústavních soudců sice odzvonilo v březnu letošního roku, kdy Senát na druhý pokus ústavní novelu přijal. Nyní se ale ozývají hlasy ještě po užším vymezení či dokonce zrušení. Jak se k této otázce stavíte osobně? Je podle vás skutečně imunita třeba?

Myslím, že je třeba pojem imunity poslanců, senátorů a ústavních soudců nejprve kompetentní složkou soudní moci jasně vyložit a teprve poté přistoupit k případným dalším změnám institutu imunity. Osobně se domnívám, že určité zákonné vymezení imunity pro působení uvedených kategorií ústavních činitelů je potřebné minimálně po dobu jejich mandátu.

Za předchozí vlády došlo však celkově k mnohým ústavním novelám a s dalšími v souvislosti s okleštěním pravomocí prezidenta přichází nyní TOP 09. Jste vy osobně příznivcem takových, pro někoho účelových, změn Ústavy?

Jakoukoliv účelem či skupinovým zájmem iniciovanou změnu Ústavy je třeba odmítnout. Ústava je právním výrazem existence státu a vytváří pravidla výkonu státní moci a zaručuje občanům základní lidská práva. Jestliže jsme se rozhodli aplikovat přímou volbu prezidenta občany státu, pak by bylo do určité míry kontraproduktivní odebírat mu jeho pravomoci založené Ústavou. Tím bychom tyto pravomoci de facto odebírali občanům, od kterých se odvíjí státní moc a kterým jsme dali příležitost vybrat si osobu do čela státu. Nejsem tedy příznivcem naznačeného postupu, což však neznamená, že o něm není možné vést politickou a odbornou diskusi. Já osobně příznivcem přímé volby prezidenta nejsem. 

Pokud se zaměříme na Havlíčkův Brod. Jak pokračují přípravy na průmyslovou zónu pro investora, který by nabídl práci občanům města?

V průmyslové zóně v areálu bývalých kasáren letiště H. Brod pokračujeme v odstraňování budov a staveb s cílem vyčistit plochu, která by byla zajímavá pro akvizici investora s cílem vytvoření nových pracovních míst. Průběžně se zájemci jednáme a plochy nabízíme. Město se snaží být v této oblasti vstřícné a aktivní. Na druhou stranu je třeba říci, že nabídka obdobných zón, pozemků a brownfieldů v okolních městech převyšuje poptávku investorů. Pro případ, že dojde k poptávce po průmyslové zóně, musíme být připraveni. Investor určitě čekat nebude. 

Jedna z vašich priorit, otázka bydlení pro občany, se pomalu ale jistě začíná úspěšně realizovat. Jaký předpokládáte o nové bydlení zájem? Jaký je ve městě demografický vývoj? A kolik domů a kdy by měly v nově vytvořené obytné zóně vzniknout?

Domnívám se, že město nastavilo podmínky prodeje pozemků pro individuální bytovou výstavbu v lokalitě Rozkošská přiměřeně aktuální situaci na trhu s nemovitostmi pro bydlení. Cílem bylo podnítit zájemce a orientovat je na nabídku města konkurující obdobným projektům ve městě nebo jeho bezprostředním okolí. Věřím tomu, že zájem bude dostatečný a že se městu podaří parcely v zóně prodat novým vlastníkům. Současně věřím, že k zástavbě zóny dojde ve vymezené lhůtě a v lokalitě Rozkošská vznikne nová kvalitně urbanizovaná čtvrť rodinných a řadových domů. Věřím tomu i z toho důvodu, že statisticky zjišťovaný počet obyvatel s trvalým bydlištěm ve městě má sestupnou tendenci. Demografický vývoj ve městě odpovídá obecné situaci v ČR. Populace stárne, klesá počet dětí v základních školách a mladí lidé po dokončení studií migrují do větších aglomerací. S tímto trendem se pokouší samospráva bojovat jak uvedenou nabídkou parcel pro výstavbu rodinných domů, tak i zmiňovaným projektem zaměřeným na získání investora do průmyslové zóny.  Město nabízí k prodeji 32 parcel pro výstavbu řadových rodinných domů, 17 parcel pro výstavbu terasových domů a 26 parcel pro výstavbu samostatných rodinných domů. Prodej bude realizován ve dnech 2. – 4. září 2013.

Město trápí ale také doprava a již delší dobu usiluje o vybudování jihovýchodního obchvatu.  Nyní již exministr dopravy Zbyněk Stanjura Vám ale přislíbil schválení potřebného investičního záměru. Vaše vyhlídky na obchvat tak byly optimistické a nechal jste se slyšet, že zahájení stavby předpokládáte do 3 let. Jste i nyní takový optimista poté, co padla vláda? Znamená to pro obchvat nějakou komplikaci?

Optimistou musí být člověk stále v osobním životě a zejména při výkonu funkce v samosprávě. Stále věřím, že se priorizaci provedení dalšího segmentu obchvatu města podaří prosadit a zajistit finančně. Samozřejmě, že personální změny na úrovni ministerstev jsou určitou komplikací v rozhodování  o strategiích a prioritách. Samosprávě v tomto případě nezbývá, než působit opakovaně a stále vysvětlovat potřebnost uvedeného řešení a urychlení realizace.

Byla zastupitelstvem hladce schválena vyhláška, která by měla od roku 2016 ve městě zakázat hazard? A jsou problémy s hazardem spojené velkým nešvarem Havlíčkova Brodu?

Schválení vyhlášky nebylo zdaleka jednoduché. V zastupitelstvu města byly dva hlavní názory. Jeden pro přísnou regulaci a druhý pro zákaz loterií od roku 2016. Nakonec zvítězil ten druhý. Problémy s provozováním loterií a her ve městě nejsou nijak vyhrocené a navenek nepůsobí významně společensky negativně. Domnívám se, že vážněji se o provozování loterií a sázkových her začne znovu diskutovat v okamžiku, kdy samospráva bude muset finančně řešit výpadek více než 12 mil. Kč rozpočtových příjmů, které město v současné době z provozování loterií a her inkasuje a financuje z nich například dotace a aktivity v oblasti sportu a kultury.

Jak byste celkově hodnotil bezpečnost obyvatel ve městě? A změní se v tomto směru v nejbližší době něco? Neuvažujete například o rozšíření kamerového systému?

Bezpečnostní situace ve městě je na dobré úrovni a domnívám se, že občané jsou spokojeni. Město financuje chod městské policie ročním limitem výdajů ve výši 15 mil. Kč a obdobný trend chce samospráva zachovat i do výhledového období. Samospráva intenzivně podporuje i bezpečnostně preventivní programy zaměřené na žáky základních škol a další rizikové skupiny. Město se rovněž zapojuje do aktivit BESIPu a podobně. Kamerový systém ve městě se osvědčil a mohu ho doporučit. Máme dvě lokality, kde si myslím, že by rozšíření bylo přínosné. Obě dvě jsou v blízkosti škol.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…