Statisíce lidí už viděly tohle video s Babišem. Hrozně jich nadávalo, řada chválila. Jen jedna žena napsala něco, po čem zůstaly obě strany mlčet

13.10.2020 7:10

Není standardní, aby si premiérovo pravidelné nedělní video přehrálo tolik lidí. Doba si však žádá činy, a Babiš tak z Úřadu vlády natočil další apelující záznam k národu. Za necelých 24 hodin jej vidělo téměř půl milionu lidí, což je hodně i v případě předsedy kabinetu. Tisíce ho olajkovaly, další nadávaly na způsob, jakým vláda v této dramatické době postupuje. Objevily se však i názory, které vzaly vítr z plachet obou táborů.

Statisíce lidí už viděly tohle video s Babišem. Hrozně jich nadávalo, řada chválila. Jen jedna žena napsala něco, po čem zůstaly obě strany mlčet
Foto: Screen FB Andreje Babiše
Popisek: Andrej Babiš promlouvá k občanům

Anketa

Máte důvěru v Romana Prymulu? (Ptáme se od 12.10.2020)

54%
46%
hlasovalo: 29447 lidí
„Já bych chtěl všem, kteří zůstali doma a omezili kontakty, poděkovat. Skutečně si toho vážíme, a je to velice důležité. Jsem přesvědčen, že většina našich spoluobčanů to respektuje. Chápe, že ten obrovský nárůst nakažených se projeví v nárůstu potřeby na kapacity našich nemocnic a zdravotnických zařízení později. Proto my musíme rozhodnout o dalších opatřeních. To se stane v pondělí na vládě, a ta opatření budou platit od středy,“ uvedl zkraje záznamu premiér Babiš.

„My o tom samozřejmě intenzivně komunikujeme, mluvíme, ministři mají intenzivní komunikaci. Já jsem ráno přes videokonferenci mluvil s Integrovaným centrálním řídícím týmem a diskutujeme ta opatření. Diskutujeme samozřejmě i na základě návrhů pana ministra Prymuly, který má mezinárodní epidemiologický tým. Vnímáme ta jejich doporučení a samozřejmě jsem přesvědčen, že je budeme respektovat,“ pokračoval dále.

Anketa

Akceptujete nově vyhlášená vládní opatření?

80%
20%
hlasovalo: 24784 lidí

Jestli lze z nedělního videa něco vyzdvihnout, pak je to apelativní ráz. Babiš mnohokrát děkoval těm, kteří pravidla dodržují, a káravým prstem kynul ostatním. „Takže já vás chci poprosit, a samozřejmě nikomu nevyhrožuji. Já jenom říkám, že to není dobře, že bychom se měli znovu semknout, stejně jako to bylo za první vlny, kdy to všichni pochopili, byli jsme spolu na jedné lodi a nevnímal jsem tehdy, že by byly nějaké diametrálně jiné rozdíly,“ konstatoval také předseda vlády.

Na jeho osobním profilu na sociální síti Facebook, kam ParlamentníListy.cz v pondělí zavítaly, nastala jako obvykle mela mezi stoupenci a odpůrci Babišova režimu. Své si vyslechl i ministr zdravotnictví Prymula.

„Vy slibujete, že se postaráte o zdravotníky, ale někteří ještě stále nemají odměny za první vlnu. Slibujete odměny za druhou, když jste ještě nedali za první. Proč vám věřit?“ uvádí jeden z nich poměrně rozšířený názor. „Raději zaplaťte zdravotníkům než nějakým umělcům. Kultury se nenajíme. A práci potřebujeme k přežití. Máte můj obdiv za to, co pro nás všechny děláte,“ mínil další z pisatelů. „Mistře, když máte půl roku čas se pořádně připravit a vzdělat veřejnost, a stejně děláte v říjnu překvapeného – házíte vinu na nezodpovědné lidi, tak by možná bylo načase taky vzít trochu osobní zodpovědnosti, co?“ ptal se řečnicky následující z odpůrců Andreje Babiše.

„Lidi, kteří potřebují skutečně lékařskou pomoc a jsou bez covidu, tak se setkají s nezájmem na pohotovosti anebo se ani ve frontě nedočkají lékaře, aby je prohlédl, a třeba se ocitají v ohrožení života, ti jsou, pane Babiši, odsouzení na smrt a už takových případů bylo, a to je moc smutné. Nemluvím o dětských lékařích, co dítě s teplotou odmítnou prohlédnout a přijmout, a to je teda fakt strašný. Na co si platíme zdravotní pojištění, když se nakonec nemůžeme na lékaře obrátit, když je nám opravdu z jiných příčin špatně a může nám jít skutečně o život? To je smutné, opravdu,“ napsala jedna z přispěvatelek. Ani v tomto případě jí nebylo oficiálně odpovězeno.

Anketa

Podporujete Andreje Babiše? (Ptáme se od 8.10.2020)

67%
33%
hlasovalo: 42480 lidí
I přesto doplňme, že většina publikovaných názorů vyvolala bouřlivou reakci a nové a nové příběhy či obviňování.

„Pane Babiši, v první vlně jste dostal od občanů neomezenou podporu a vaším úkolem bylo nás před druhou vlnou ochránit. Všichni jsme vám v tom pomáhali, dodržovali vaše nařízení, a dokonce jste si na to půjčil 500+ miliard, které za vás zaplatíme my všichni v průběhu následujících dekád. Ale vy jste to ani s takovou masivní veřejnou a finanční podporou nezvládl. Zklamal jste. Neukazujte nám fotky Nové scény ani Kozí ulice. Nás to nezajímá. Neukazujte prstem na nás. Vy si vysypte popel na hlavu, uznejte svou chybu, omluvte se a odstupte, dokud máte ještě možnost tak učinit alespoň trochu důstojně!“ zahřměl nejmenovaný pisatel. Také jeho názor byl podroben důsledné rozpravě obou táborů.

Jeden názor však tyto zjitřené emoce paralyzoval. To když žena vysvětlila, z jakého důvodu nemůže jít s rodinou na testy. „V této době, kterou jsem nezavinila já a ani má rodina, nemohu utrácet za testy. Proto zůstaneme neotestovaní.“

Doplňme, že test pro samoplátce stojí zhruba dva tisíce korun, což v případě čtyřčlenné rodiny vyjde na podstatnou část měsíčního rozpočtu.

Z Facebooku Andreje Babiše:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tomáš A. Nový

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …