Stovky miliard za F-35 z USA: Černochová veřejně nadává generálovi

29.08.2023 9:32 | Monitoring

Od chvíle, kdy se Jana Černochová ujala MO ve vládě Petra Fialy (oba ODS), oznámila, že se zasadí o modernizaci armády. Vrátila se k nákupu bojových vozidel pěchoty, které Česko podle všeho koupí ze Švédska a vedle toho se rozjela jednání o nákupu stíhaček F-35. Podle někdejšího velitele vzdušných sil generálmajora Petra Mikulenky je reálné, že celková cena nákupu a provozu F-35 vzroste až o stovky miliard korun a není si jist, zda takové stíhačky potřebujeme. A ministryně obrany Jana Černochová (ODS) se ozvala. Důrazně.

Stovky miliard za F-35 z USA: Černochová veřejně nadává generálovi
Foto: Repro Youtube
Popisek: Lockheed Martin F-35B Lighting II

Ruská agrese proti Ukrajině ukázala, že evropské státy nesmějí na svou obranu zapomínat. Ministryně obrany Jana Černochová již dohodla výměnu starších ruských vrtulníků za modernější americké, pokračuje v procesu nákupu nových bojových vozidel pěchoty ze Švédska a jedná se o nákupu moderních amerických stíhaček F-35.

Prezident českých zubařů Roman Šmucler na sociálních sítích vyjevil názor, že by se o modernizaci armády měla vést celospolečenská debata, neboť ji nakonec stejně zaplatí všichni občané ČR.

„Dostal jsem ‚naloženo‘ za to, že když vidím, co Česko a naše armáda nemáme, jdeme kupovat F-35 a ne třeba udržet Švédy a koupit PVO. Zdá se, že tyto pochyby má i nedávný velitel letectva. Když člověk vidí vývoj válečnictví za pár měsíců na Ukrajině, těžko předvídat, co bude roku 2070… Je to diskuse a nejenom pro vojáky, platí to všichni,“ napsal Šmucler.

Podle někdejšího velitele vzdušných sil generálmajora Petra Mikulenky je reálné, že celková cena nákupu a provozu F-35 vzroste až o stovky miliard korun. V rozhovoru pro MF Dnes zdůraznil, že nedokáže definitivně odpovědět na otázku, zda Česko takto velkou investici potřebuje. Zdůraznil, že česká a československá tradice schopného letectva je dostatečně známá a podle Mikulenky je dobré v této tradici pokračovat. Jen si není jist, jestli k tomu potřebujeme stíhačky F-35.

Pořízení F-35 dává smysl, pokud se ČR rozhodne, že chce mít schopnosti působit v rámci NATO ve všech leteckých operacích a mít piloty připravené zasáhnout kdekoliv, kde to bude potřeba. Ale v tom případě musíme počítat s obrovskými investicemi do výcviku pilotů a do schopností boje air-to-air i air-to-ground (proti vzdušným i pozemním cílům, pozn. red.),“ sdělil generál.

„Předpokládám, že kromě pořizovací ceny letadel zahrnuje nějaký základní balíček výcvik, servis a munici. Ale určitě nezahrnuje schopnost boje proti pozemním cílům. Ta informace, že nás F-35 budou stát 122 miliard Kč, není přesná. Pokud budeme tyto letouny provozovat třicet let, tak hlavní položkou budou náklady na provoz. A ty jsou 2x až 3x vyšší než náklady na pořízení,“ dodal.    

 

A tady se přihlásila o slovo Jana Černochová a Mikulenku zkritizovala.

„A přesně tento ‚velitel letectva‘ sdělil před rokem světu i naší vládě vojenské doporučení, že se mají jednoznačně koupit právě F-35. Ne, to není vtip, to je doložitelný fakt. Nepřipadá vám to ani trochu zvláštní? Skončí mu závazek, odejde z AČR a přestože bere hodně vysoké výsluhy, najednou se otočí, jako korouhvička a zpochybňuje svoje vlastní doporučení. Trapné a nedůstojné generála,“ konstatovala.

Roman Šmucler promlouvá

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Paní Černochová, to je největší a nejdražší ostuda České vlády od řízeného, politického převratu v roce 1989., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusenovasova , 29.08.2023 12:04:42
Za tuto škodu se musíte před celým národem zodpovídat. Vy jste rozvrátila nebo lépe řečeno pomohla rozvrátit celý rozpočet České republiky, který těžkopádně a diletantsky lepil další " expert " vlády Stanjura. A předseda vlády, který vůbec ničemu z řízení státu nerozumí, na to jen přikyvuje. I když je za to vrcholově zodpovědný..

|  29 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …