Svaz měst a obcí ČR chce podíl na přípravě dotačních programů EU

22.03.2013 18:26

Svaz měst a obcí ČR se chce přímo podílet na přípravě dotačních programů Evropské unie v příštích sedmi letech. Obce a města se totiž obávají, že jejich potřeby nebudou zohledněny. Primátoři statutárních měst to dnes oznámili po jednání ve Zlíně v písemné výzvě premiérovi Petru Nečasovi (ODS), kterou zaslali i ČTK. V příštím programovacím období EU pro roky 2014 až 2020 bude mít ČR v rámci pomoci chudším regionům nárok na asi 20,5 miliardy eur (přes 517 miliard korun).

Svaz měst a obcí ČR chce podíl na přípravě dotačních programů EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Eura, ilustrační foto

Svaz měst a obcí (SMO) chce být při přípravách programovacího období jedním z hlavních partnerů, a to jak na republikové úrovni, tak ve spolupráci s Evropskou komisí. Vláda se podle dnešní výzvy primátorů zavázala prosazovat zapracování požadavků obcí a měst do všech operačních programů, které jsou základem pro čerpání peněz z fondů EU.

Silnější pozice

Země EU se na začátku února dohodly na unijním rozpočtu pro příštích sedm let. Česká republika hrozila vetem, protože původně měla dostat zhruba o jednu miliardu eur méně. I vyjednaných 20,5 miliardy eur je ovšem o přibližně šest miliard eur méně, než měla ČR k dispozici v nynějším programovacím období.

SMO již 30. ledna vládě oznámil, že chce silnější pozici při čerpání z fondů EU. Předseda svazu Dan Jiránek po tehdejším jednání se zástupci vlády novinářům řekl, že je potřeba vypracovat jednotnou definici pro všechny operační programy tak, aby se jako v minulosti nestalo, že některé obce na evropské dotace nedosáhnou.

Více peněz pro města i obce

Změnu toku peněz z EU požadují i stovky členů vedení obcí a dalších lidí, kteří podepsali takzvanou Druhou zlínskou výzvu. Její signatáři chtějí, aby aspoň 65 procent financí určených pro integrovaný rozvoj území čerpaly "prakticky nárokovým systémem" přímo obce, města a jejich sdružení. Autorkou výzvy je bývalá senátorka za Zlínsko Jana Juřenčáková (STAN) a podpořilo ji Sdružení místních samospráv. Ministerstvo pro místní rozvoj oznámilo, že pro obce a města bude v příštím programovacím období EU více peněz, ale systém zůstane nenárokový. O tom, kolik regiony získají, se bude jednat v rámci přípravy všech programů.

Svaz měst a obcí ČR je celostátní, dobrovolnou, nepolitickou a nevládní organizací, založenou jako zájmové sdružení právnických osob. Sdružuje asi 2500 měst a obcí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …