Svět se dívá. A moc se mu to nelíbí. Hrozící bankrot USA už má následky

26.05.2023 22:22

Obavy, že Spojené státy již za několik dní dospějí do situace, kdy nebudou schopny splácet své dluhy, nabírají na obrátkách a zatím bezvýsledná jednání mezi Bílým domem a republikány přední ratingové agentury sledují se značným znepokojením. Některé agentury již přikročily k prohlášení, že pokud se situace v následujících dnech nevyřeší, sníží své hodnocení úvěrové spolehlivosti USA, a tento krok již rovnou učinila čínská agentura, jež snížila rating USA i kvůli vysoké inflaci. „Nacházíme se v hodině dvanácté,“ zní z Mezinárodního měnového fondu (MMF).

Svět se dívá. A moc se mu to nelíbí. Hrozící bankrot USA už má následky
Foto: pixabay.com
Popisek: Newyorská Wall Street

Anketa

Jste spokojeni se způsobem, jakým Petr Pavel vykonává úřad prezidenta? (Ptáme se od 23.5.2023)

3%
95%
hlasovalo: 33708 lidí
Vleklé vyjednávání mezi Bílým domem a republikány o zvýšení dluhového stropu ve výši 31,4 bilionu dolarů zatím nedošlo k cíli, čas se přitom čelným představitelům Spojených států na vyřešení sporů dosti krátí. Americké vládě dojdou peníze na zaplacení účtů již kolem 1. června, a pokud jednání o zvýšení dluhového stropu ztroskotají, čeká podle tamní ministryně financí Janet Yellenové Ameriku i globální ekonomiku „ekonomická a finanční katastrofa“, jejíž hrozbu již odmítají přehlížet světové ratingové agentury a varovaly před snížením ratingu země, pokud nebude brzy dosaženo dohody.

Agentura Moody’s, jež v současné době uděluje vládě USA rating se stabilním výhledem její nejvyšší hodnocení úvěrové spolehlivosti, dle Reuters uvedla, že očekává, že americká vláda bude i nadále splácet své dluhy včas, ale veřejná prohlášení zákonodárců během jednání by ji mohla přimět ke změně hodnocení úvěrového výhledu USA před případnou platební neschopností.

Zatímco S&P Global, která roku 2011 před tehdejším odvrácením platební neschopnosti snížila rating USA, tentokrát zatím Spojené státy nezařadila do režimu sledování, agentura DBRS Morningstar tak již učinila ve čtvrtek a varovala, že pokud se brzy nedosáhne dohody, bude to mít důsledky i skrze možného snížení ratingu USA.

Z důvodu možného snížení kvůli dlouhodobějším rizikům spojeným s dluhovým stropem již začala rating Washingtonu přehodnocovat i agentura Scope Ratings a trojnásobný rating USA do režimu pozorování před jeho možným snížením zařadila též ratingová agentura Fitch.

V prohlášení ze středečního večera agentura Fitch podle Financial Times uvedla, že tento krok odráží „zvýšenou politickou zaujatost, která brání dosažení řešení“ ohledně dluhového stropu.

Agentura Fitch totiž sice stále očekává, že dohody dosaženo bude, nicméně uvedla, že se zvýšilo riziko, že vláda nebude schopna splácet některé své závazky. „Hádky o dluhový strop, neschopnost amerických úřadů smysluplně řešit střednědobé fiskální problémy, které povedou k růstu rozpočtových deficitů a rostoucímu dluhovému zatížení, signalizují rizika pro úvěrovou spolehlivost USA,“ uvedla.

Zatímco hlavní světové ratingové agentury ještě vyčkávají, ale upozorňují, že Americe zbývá jen několik posledních dní na nalezení shody, čínská agentura China Chengxin International Credit Rating již přikročila jako první ke snížení ratingu USA.

Snížení ratingu Spojených států agentura China Chengxin International Credit Rating na AAg+ z AAAg podle South China Morning Post učinila kvůli sporu o dluhový strop i kvůli vysoké inflaci, která v USA v dubnu poklesla na 4,9 procenta. Pro porovnání, v Česku se v dubnu spotřebitelské ceny meziročně zvýšily o 12,7 procenta.

„Zintenzivnění politických rozporů mezi oběma stranami ve Spojených státech zvýšilo obtížnost řešení otázky dluhového stropu,“ uvedla čínská agentura v prohlášení, kde tvrdí, že se častým překračováním dluhového stropu „nadále oslabuje úvěrová základna amerického dolaru“.

Server poznamenal, že zatímco tato čínská agentura vyjádřila obavy ohledně dluhových problémů USA, oficiální reakce Pekingu zatím nepřišla. Upozorňuje však, že je Čína aktuálně druhým největším držitelem amerických pokladničních poukázek.

Tisková agentura Bloomberg rovněž upozorňuje, že se blíží splátka úroků z amerických státních dluhopisů, která nastane již v polovině června. Právě ta má být rozhodující pro ratingovou agenturu Moody’s. Pokud by byla včasná splátka úroků zmeškána, znamenalo by to selhání, které by u Moody’s vedlo ke snížení ratingu o jeden stupeň z AAA na AA1.

Senior viceprezident agentury Moody’s William Foster podotkl, že pokud by k tomu došlo, opětovné zvýšení ratingu by USA přineslo až „významné zreformování“ pravidel dluhového stropu, aby se riziko platební neschopnosti USA do budoucna nemohlo znovu opakovat.

Navíc by – v případě červnového nezaplacení úroků nebo jistiny – agentura podle Fostera zvážila i další snižování ratingu Spojených států, dokud by nedošlo „k nápravě selhání“.

Zpravodajská agentura AP uvádí, že se republikánští vyjednavači a předseda Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy snaží během pátku v Kapitolu o uzavření dohody s prezidentem Joem Bidenem, která by přinesla omezení federálních výdajů. „Víme, že jde o krizovou situaci,“ uvedl před jednáním McCarthy.

Zatímco se podle AP rýsují obrysy dohody, která má snížit výdaje pro rok 2024 a zavést jednoprocentní strop pro růst výdajů pro rok 2025, obě strany se stále zasekávají na různých ustanoveních. Dluhový strop, který nyní činí 31 bilionů dolarů, by byl podle návrhů na dva roky zrušen, aby bylo možné zaplatit vzniklé účty.

„Svět se dívá,“ komentovala jednání šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Kristalina Georgievová po pátečním setkání s americkou ministryní financí Janet Yellenovou. „Nezapomínejme, že se nyní nacházíme v hodině dvanácté,“ dodala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

USA jsou v bankrotu už dávno,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusejmc , 27.05.2023 10:02:42
jen se to zastírá. Kdyby se to potvrdilo oficiálně, bylo by to konečně přiznání skutečného stavu a bylo by to jen dobře. Navýšení dluhu je jen oddálení problému do dalšího období, situace se neřeší a jen zhoršuje. Vyčistily by se poměry ve světě, Amíci by se museli více starat o sebe a méně se plést do kde čeho na světě a to by bylo dobře pro celý svět. Jen úsilí republikánů chválím. Prosperita USA je v současné době jen nafouknutá bublina bez materiálního základu.

|  5 |  0

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …