TOP 09 ve sněmovně požadovala seznam příjemců zemědělských dotací. Máte to na internetu, odpověděl Faltýnek

12.06.2018 15:53

Sněmovna se nyní nebude zabývat sporným rozdělováním zemědělských dotací z programu rozvoje venkova. Skupina 56 poslanců dnes zablokovala svými podpisy zařazení debaty na program schůze, jak o to žádali Piráti, TOP 09, ale i bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), píše ČTK.

TOP 09 ve sněmovně požadovala seznam příjemců zemědělských dotací. Máte to na internetu, odpověděl Faltýnek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Schůze sněmovny. Na programu byla mimojiné novela zákona o střetu zájmů nebo tzv. protikuřácký zákon

Snahy o zařazení bodů podnítilo zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), podle kterého stát přiděluje většinu z miliard korun evropských dotací velkým firmám, i hrozba možného postihu 7,5 miliardy korun od Evropské komise.

Poslanci TOP 09 chtěli, aby Sněmovna požádala Ministerstvo zemědělství o seznam všech příjemců dotací z programu rozvoje venkova od roku 2014 a o seznam opatření, která by vedla k průhlednému rozdělování dotací. Předseda klubu ANO a zemědělského výboru Jaroslav Faltýnek zákonodárcům TOP 09 vzkázal, že seznam příjemců je volně dostupný na internetu.

Piráti požadovali, aby Ministerstvo zemědělství informovalo Sněmovnu o hrozící pokutě 7,5 miliardy korun kvůli chybám v rozdělování dotací. Jurečka navrhoval zařadit bod pojmenovaný informace o dotacích v Programu rozvoje venkova kvůli tomu, aby mohl záležitost vysvětlit. Podle něho byla za jeho působení podpora malých a středních zemědělských podniků výrazně vyšší než v dřívějších letech.

Zařazení bodu TOP 09 podpořil v debatě předseda klubu KSČM Pavel Kováčik, podle kterého by se mělo vyjasnit, jaká je pravda. Zdůraznil, že zemědělci jsou jedni a je třeba přestat si hrát na malé, střední a velké.

Podle zprávy NKÚ ze začátku června je hodnocení projektů žadatelů o dotace neprůhledné. Ministerstvo zemědělství, které peníze z programu rozděluje, výtky popírá a tvrdí, že velké podniky nezvýhodňuje. Podle místopředsedkyně klubu TOP 09 Markéty Pekarové Adamové je nepřijatelné, aby dotace plynuly velkým firmám místo malým a středním podnikatelům.

Jurečka už dopoledne kritiku odmítl. Podle něj se Česko řídilo evropskou legislativou a podobným výtkám ze strany EK čelí také Německo, Rakousko či Švédsko. Česká vláda se nyní podle Jurečky bude proti stanovisku Komise bránit a je podle něj možné, že stejně jako při podobných řízeních v minulosti docílí toho, že žádnou pokutu platit nebude.

NKÚ se při kontrole zaměřil na rozdělování peněz z opatření Spolupráce v Programu rozvoje venkova v programovacím období 2014 až 2020. Dotace mají posílit výzkum, rozvoj a inovace v zemědělství a také pomoci malým a středním podnikům. Ministerstvo potvrdilo, že z podpořených žádostí ve zmíněné oblasti tvoří projekty malých a středních podniků jen menšinu – zhruba 30 procent. „Je logické, že organizačně zvládnout spolupráci s výzkumnými organizacemi jsou schopny spíše větší podniky,“ sdělilo v reakci na kontrolu tiskové oddělení ministerstva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…