Tak tady je máte! V USA hodili migranty na hlavu vítačům. A je zle

16.09.2022 22:55

Republikánským guvernérům na jihu USA došla trpělivost s tím, jak se staví federální úřady a Bidenova administrativa k ochraně jižní hranice a k tamní migrační krizi – a začali tak vysílat ilegální migranty do severních států, v nichž vládnou politici z Demokratické strany. Poté, co guvernér Texasu poslal dva autobusy do sídla viceprezidentky Kamaly Harrisové, se k akci připojil i guvernér Floridy Ron DeSantis a na ostrov v Massachusetts importoval padesátku migrantů rovnou letecky. „Jdou na zelenější pastviny,“ komentoval. Od liberálních politiků se ozývá zděšení.

Tak tady je máte! V USA hodili migranty na hlavu vítačům. A je zle
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezident USA Joe Biden

Anketa

Kdo po vládním zastropování cen bude demonstrovat, bude demonstrovat jen za proruskou orientaci, tvrdí Kalousek. Má pravdu?

3%
97%
hlasovalo: 37252 lidí
Převoz migrantů k ostrovu u pobřeží Massachusetts podle televize CNN DeSantis komentoval slovy, že by se každá komunita v Americe „měla podílet“ a neměla by péče o migranty „padnout na hrstku červených států“, čímž narážel na typickou barvu republikánů.

Americká státní zástupkyně pro Massachusetts Rachael Rollinsová ve čtvrtek novinářům řekla, že bude o DeSantisově vyslání migrantů na Martha's Vineyard hovořit s členy ministerstva spravedlnosti, a uvedla, že zatím nemá dostatek informací, aby mohla říci, zda tím porušil nějaké zákony. Dodala, že jejich prioritou je zajistit, aby se s příchozími lidmi zacházelo s respektem.

Přejezd migrantů, kteří mají podle informací CNN pocházet z Venezuely, politiky z Demokratické strany značně rozčílil. „I pro Rona DeSantise je to nové dno,“ vypěnil předseda floridských demokratů Manny Diaz. „Neexistuje nic, co by DeSantis neudělal, a nikdo, komu by neublížil, aby získal politické body,“ stěžoval si.

Kandidát demokratů na guvernéra Floridy Charlie Crist, ve svém prohlášení uvedl, že odjezd Venezuelanů Floridu „poškodil“. „Dnes v noci se 4,5 milionu přistěhovalců, kteří Floridu nazývají svým domovem, musí ptát, zda jsou další na řadě,“ zhrozil se.

Připojil se i Bílý dům, který odsoudil jak DeSantisův krok, tak rozhodnutí republikánského guvernéra Texasu Grega Abbotta poslat dva autobusy migrantů do sídla viceprezidentky Kamaly Harrisové v hlavním městě země. Tisková mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierreová obvinila guvernéry, že využívají migranty jako „politické pěšáky“ a hovořila o „krutém a promyšleném politickém triku“.

Zhruba 50 migrantů, které floridský guvernér poslal letadlem na ostrov Martha's Vineyard v Massachusetts, bylo nakonec v pátek převezeno na vojenskou základnu Cape Cod.

DeSantis, jenž podotýká, že migrantům pouze umožnil „odejít na zelenější pastviny“, svým krokem navázal na snahy jak texaského guvernéra Abbotta, tak i a arizonského guvernéra Douga Duceyho. Ti kromě Washingtonu vyslali tisíce migrantů, kteří předtím překročili nelegálně jižní hranici, i do New Yorku a do Chicaga.

Republikánští guvernéři dle serveru The Wall Street Journal tvrdí, že se snaží poukázat na zátěž, kterou migranti představují pro státní zdroje, a dát demokratickým představitelům, jejichž proimigrační rétorika a politika podle nich přitahuje další migranty, aby vstoupili do země nelegálně, ochutnat jejich medicínu.

Samostatně ve čtvrtek ráno dorazily dva autobusy s migranty z Texasu na americkou námořní observatoř ve Washingtonu, oficiální sídlo viceprezidentky Kamaly Harrisové, potvrdil ve svém prohlášení Abbott.

„Administrativa Bidena a Harrisové nadále ignoruje a popírá krizi na naší jižní hranici, která již téměř dva roky ohrožuje a zahlcuje texaské komunity,“ uvedl ke kroku Abbott..

Politici z Demokratické strany, kteří vedou státy na severu USA, nyní kvůli těmto krokům zažívají perné chvále. Demokratická starostka Washingtonu, D. C. Muriel Bowserová minulý týden kvůli situaci vyhlásila stav nouze a ve středu guvernér státu Illinois J. B. Pritzker, rovněž demokrat, požádal o pomoc Národní gardu.

Od začátku letošního roku poslala Arizona do Washingtonu asi 1800 migrantů v 50 autobusech. Texas zařídil odvoz zhruba 8000 ilegálních migrantů do Washingtonu a New Yorku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…