Také Robert Záruba se vyjádřil k Putinově medaili pro Jarka Nohavicu

05.11.2018 15:35

Jarek Nohavica převzal v neděli z rukou Vladimira Putina Puškinovu medaili. Pro některé zafungovalo předání jako rudý hadr na býka. Nebo, tématicky, jako rudé tričko na kozla. Mezi těmi, kdo medaili předanou Putinem nepřenesli přes srdce je právnička Hana Marvanová a také sportovní komentátor Robert Záruba. “Jak může přijmout ocenění od Ruska, které svými represemi vůči svobodomyslným lidem jedná stejně, jako jednal Sovětský svaz,” ptá se Marvanová na Facebooku. Podle Záruby zase celá věc nesedí.

Také Robert Záruba se vyjádřil k Putinově medaili pro Jarka Nohavicu
Foto: Facebook
Popisek: Z facebookového profilu Jaroslava Hutky

“Písně Jaromíra Nohavici mě provázejí 35 let. Právě to dnes při přebírání mediale od vládce Kremlu připomněl Jaromír Nohavica, jak před 35 lety v Ostravě zpíval písně Bulata Okudžavy,” píše právnička a ptá se: “Co se s ním stalo? Co mu za to zaplatili?” Jiné vysvětlení ji nenapadá.” Jak může přijmout ocenění od Ruska, které svými represemi vůči svobodomyslným lidem jedná stejně, jako jednal Sovětský svaz vůči Okudžavovi a Vysockém a vůči politickým vězňům a novinářům,” ptá se znovu Marvanová a přidává rázné prohlášení: “Obvykle to nedělám, ale nezbývá, než říct: Nohavicu už poslouchat nemůžu. Co je moc, to je moc!”

Anketa

Vadí vám, že Jarek Nohavica osobně přijal medaili od Putina?

6%
94%
hlasovalo: 25733 lidí
Lukáš Snášel pak Marvanovou zkritizoval v dlouhém příspěvku o stavu naší demokracie. Nařkl ji z neobjektivnosti. To Marvanová posléze potvrdila: “Pokud jde o Jaromíra Nohavicu, uznávám, nejsem objektivní, protože mě to opravdu hrozně zklamalo. Byla i před tím řada věcí, které mě mrzely (například jeho spolupráce s StB, ale omlouvala jsem to dobou). Především mě to zklamalo z toho důvodu, že jsem ho poslouchala od roku 1983, kdy jsem si donesla nahraný magnetofonový pásek jeho koncertu, na který v Moskvě teď vzpomínal. V polovině 80. let pro nás patřil mezi písničkáře, jejichž hudba se šířila neoficiálně a byla součástí kulturního odporu proti tehdejšímu režimu. Stejně jako jsme si pouštěli Hutku a Kryla a Plastic People a Třešňáka s Karáskem, nebo také postupně zakazované kapely. Takže máte pravdu. Mé zklamání je hodně osobní, proto jsem si to dovolila napsat. Jinak každému přeji, ať jedná tak, jak se mu chce a přebírá vyznamenání od koho chce.”

Robert Záruba prohlásil fotografii, kde si Nohavica potřásá rukou s Vladimirem Putinem za nejsmutnější fotografii roku. Nesedí čas,  oblek, nesedí kravata, nesedí medaile na klopě, nesedí křečovitý úsměv a nesedí tedy ani ten patron, co tiskne ruku,

Co tedy vědí
ti co nahoře sedí...” rýmoval sportovní komentátor.

“Jarku teď už nejsi husita. Moc smutné,” vzkazuje Nohavicovi.

 

Se Zárubou nesouhlasil například Vojtěch Michálek. “Já nevím, ale Jarek je v tomhle dost konzistentní, z jeho koncertů a komentářů mne to nepřekvapuje. On takový je a já ho tak beru, nemyslím si, že zklamal národ... je pořád stejný... a moje vnímáni jeho tvorby to nezmění, byť se mi tohle opravdu nelíbí, ale je to jeho věc...” hájil zpěváka a skladatele.

 

“Alkoholik, agent STB. Kolaborant,” nešel pro obvinění daleko Jan Čáslava.

 

Jiní se zase trefovali do Záruby. “Záruba...to je ten, co kecá u sportovních přenosů, a většinou s nějakým expertem a tlachají tak zaujatě o hovně, až přehlednou,že padl gól,” trefoval se do komentátora Pavel Klouda.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…