Těšíte se, že vám pomůže úsporný balíček vlády? Netěšte. Havlíček vytáhl proč

16.07.2022 12:31

Ve čtvrtek poslanci na návrh vlády schválili úsporný energetický tarif. Pomoc, kterou domácnostem přinese, bude však velmi nízká, říká v rozhovoru pro Novinky.cz exministr průmyslu Karel Havlíček (ANO). Tento tarif je podle něj chaotický a nemotivační.

Těšíte se, že vám pomůže úsporný balíček vlády? Netěšte. Havlíček vytáhl proč
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Karel Havlíček (ANO)

Úsporný energetický tarif, který má pomoci se zdražením, podle Havlíčka přišel pozdě: „Vláda zavádí, a to ještě až od podzimu, něco, co ostatní země zavedly na jaře. Takže je to s půlročním zpožděním. To je jedna věc,“ uvedl.

Tarifu vyčítá mimořádně komplikovaný systém: „Firmy dostanou z jednoho programu a domácnosti z druhého. Ale pozor, domácnosti, které jsou připojeny přes bytová družstva či společenství vlastníků jednotek (SVJ) a přes teplárny, musejí zase využívat jiný program, ale jaký bude, není známo “ podotýká exministr.

  • Původní zdroj ZDE

„Bude v tom totální chaos. Dopadne to obrovskou blamáží. Je to mechanismus, který není nikde odzkoušen, absolutně se nedá aplikovat na miliony domácností,“ pokračuje Havlíček.

O „úsporném“ tarifu nemůže být podle něj vůbec řeč. „Vůbec není úsporný. Úsporný by byl takový, který by motivoval k úsporám, když už to tak nazvali. Ale on vůbec nemotivuje, každý dostane stejně bez ohledu na to, zda šetří nebo nešetří. A hlavně se to dělá takto komplikovaně proto, aby se to neudělalo stejně, jak navrhujeme my,“ dodává.

„Úplně nejhorší na tom je, že ta pomoc bude tak nízká, že přijde v době, kdy energie budou stát ještě více, než stojí dnes. A nyní stojí sedminásobek toho, co před dvěma lety, takže záhy budou stát devítinásobek. To si pak domácnosti budou moci říct – ‚Děkujeme, neplatíme devítinásobně více, ale platíme osmiapůlnásobně více.‘ Ten rozdíl asi ani nepostřehnou,“ obává se Havlíček.

Jak vysoké slevy budou, chce vláda upřesnit až příští měsíc. Ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela (za STAN) sdělil, že domácnosti dostanou až 16 tisíc korun, ale není ani jisté, na jak dlouhé období. Vláda hodlá na tarif vyčlenit 30,6 miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…