To má být ta ruská obrana? Útok v Rusku vzbudil výsměch

30.08.2023 12:18

Snaží se alespoň něco dělat, nebo jen předstírají, že něco dělají? Agentura NEXTA, která z polské Varšavy publikuje informace v ruštině a běloruštině, upozornila na video útoku dronů na město Pskov. Videí z útoku koluje po sociálních sítích více a nemůže být pochyb, že zachycují vzplanutí ohňů. Bezpečnostní expertka Maria Avdeeva si položila otázku, zda mohou Rusové stále tvrdit, že jim všechno vychází podle plánu.

To má být ta ruská obrana? Útok v Rusku vzbudil výsměch
Foto: archív autora
Popisek: vojenský dron

V ruském městě Pskov u hranic s Pobaltím žije asi 210 tisíc lidí a ač leží stovky kilometrů od hranic s Ukrajinou, v noci čelilo útoku dronů. V ruském informačním prostoru se šíří spekulace, zda počátek útoku není kdesi v Pobaltí, protože do Pskova to z Pobaltí není daleko. Konkrétně u hranic s Estonskem.

BBC uvedla, že dronový útok poškodil na letišti ve městě Pskov 2 dopravní letadla. Dopravní letouny Iljušin 76 při útoku vzplály, uvádějí k útoku ruské agentury. Britská veřejnoprávní stanice upozorňuje, že město leží 600 km od ukrajinských hranic a ačkoli město leží na severozápadě nejrozlehlejší země světa, z ukrajinského pohledu jde o útok v hloubi ruského území. „Místní gubernátor (Michail Vedernikov) dříve uvedl, že armáda útok odráží. Nahrál video, na kterém je vidět velký požár a zároveň byl slyšet výbuch,“ napsala BBC. Vedernikov také dodal, že na místě útoku nebyly hlášeny žádné oběti.

Agentura NEXTA, která z polské Varšavy publikuje informace v ruštině a běloruštině na guvernérovo video odkázala na sociální síti X, dříve známe jako Twitter s tím, že tady každý může vidět, jak pracuje „legendární“ protivzdušná obrana.

„Nyní víte, jak vypadá práce ‚legendární‘ ruské protivzdušné obrany. Snaží se vůbec něco dělat, nebo jen předstírají, že to zkoušejí?“ položila si NEXTA otázku.

 

 

Ruská agentura TASS oznámila, že byly poškozeny 4 letouny Il-76, ale vzplanuly jen dva.

Ruská armáda také uvedla, že sestřelila tři ukrajinské bezpilotní letouny nad jižní oblastí Brjanska a jeden nad centrální oblastí Orjolu. Ruská tisková agentura TASS uvedla, že vzdušný prostor nad moskevským letištěm Vnukovo byl uzavřen.

Přestože Ukrajina se k útokům přímo nehlásí, prezident Volodymyr Zelenskyj již dříve prohlásil, že útoky na ruské území jsou „nevyhnutelný, přirozený a naprosto spravedlivý proces“, protože válka s Ruskem pokračuje.

Další video z dronového útoku na sociální síti X uveřejnila bezpečnostní expertka Maria Avdeeva, která podle svých vlastních slov přináší informace o ruské agresi proti Ukrajině od roku 2014, teď od roku, ve kterém Rusové obsadili ukrajinský Krym.

Pořád jde všechno podle (ruského) plánu?“ zeptala se v souvislosti s videem.

 

 

Guvernér Brjanska Aleksandr Bogomaz oznámil, že v jeho městě byl zmařen ukrajinský dronový útok na místní televizní věž. „Dva drony se pokusily zaútočit na televizní věž. Nejsou žádné oběti ani škody,“ řekl Bogomaz. Brjansk se od Pskova liší v tom, že leží nedaleko hranic s Ukrajinou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nějaká ženská v Polsku si položí otázku,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseruský medvěd , 30.08.2023 14:40:39
a tady už je z toho článek... Já jsem si onehdy položil otázku, zda se dožiju chvíle, kdy před soudem stanou Holland a jeho následovníci, Merkelová a její následovníci, poslední američtí prezidenti a řada dalších potentátů za to, že podepsali Minské dohody s vědomím, že je nehodlají dodržovat a mají tedy na rukou statisíce lidských životů, včetně 14 tisíc ubohých lidí z Donbasu... A jsem zvědav, jestli o tom někde vyjde článek...

|  10 |  0

Další články z rubriky

Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

17:30 Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

Po zrušené akci ve Starém Plzenci vystoupil právník Ondřej Dostál, číslo 2 na europarlamentní kandid…