To už je brutální. A jde to na nás. Šok z čísel z Německa

20.09.2022 12:41 | Analýza

Německo se dále ekonomicky propadá. Podle statistik se meziroční inflace cen výrobců zvedla z 37,2 % v červenci na 45,8 % v srpnu. Takový nárůst za dobu měření Německo ještě nezažilo, ani v 70. letech v době ropných šoků. Nárůstu si všiml i hlavní ekonom J&T banky, Petr Sklenář. Vzhledem k ekonomické provázanosti obou zemí očekává, že dopad na Česko nebude pozitivní. Mluví o recesi, až ekonomické krizi.

To už je brutální. A jde to na nás. Šok z čísel z Německa
Foto: Repro Bloomberg
Popisek: Německý index PPI

Anketa

Kdo po vládním zastropování cen bude demonstrovat, bude demonstrovat jen za proruskou orientaci, tvrdí Kalousek. Má pravdu?

3%
97%
hlasovalo: 37252 lidí
Válka na Ukrajině ve zbytku Evropy způsobuje prolamování hranic a rekordů. Většinou ale ne těch, o které by někdo stál. Například v Německu. Jak informoval německý ekonomický novinář Holger Zschäpitz, inflace v Německu nejeví žádné známky zpomalování. Index PPI (index cen producentů), který poměřuje meziroční inflaci, dosáhl v srpnu úrovně 45,8 %, ze 37,2 % v červenci. V praxi to znamená, že ceny výrobců v srpnu letošního roku jsou téměř o polovinu větší než ceny v srpnu minulého roku.

Jedná se o absolutní rekord, za dobu vedení této statistiky v Německu (od roku 1949) ještě nikdy k takovému zvýšení nedošlo. Kromě toho, i skok z 37,2 na 45,8 % je největší v historii této metriky. A Zschäpitz předpokládá, že inflaci zdaleka není konec.

Anketa

Jak budete volit v komunálních volbách?

hlasovalo: 11074 lidí

Statistiky z Německa zaznamenal také hlavní ekonom J&T Bank Petr Sklenář, který je podle své reakce z takového nárůstu zhrozen. Dle Sklenáře se očekávala stagnace, tedy že ceny zůstanou na již tak dost vysokých 37 % oproti loňskému roku. Jako důvod ekonom udává prudký nárůst cen elektřiny a plynu, které jsou navíc v Německu vysoce provázané.

Ani v době ropných šoků nezažilo Německo takový nárůst. Tehdy sice skokově vzrostly ceny dovozu o 34 %, tedy více než dnes, ovšem na cenách produkce i na spotřebitelských cenách se to zdaleka tolik nepodepsalo. Německo tehdy mělo podstatně větší úrokovou sazbu, marka posilovala a také se nesnažilo vybudovat zelenou energetiku.

Případný dopad těchto čísel na ČR hodnotí Sklenář jako negativní. Očekává, že to povede k inflačním tlakům, tedy k dalšímu zdražování, a růst cen vstupů zvyšuje riziko, že se ekonomika propadne do recese, která může přerůst v ekonomickou krizi.

Že je Česko s Německem velmi silně ekonomicky provázané, není žádným tajemstvím. Dle dat Českého statistického úřadu činil obrat česko-německého obchodu v loňském roce rekordních 2,152 bilionu korun a 31 % veškerého českého exportu šlo právě do Německa.

Zdroj: Český statistický úřad

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…