Totální chaos! zlobí se soudce Baxa nad vývojem kolem Čapího hnízda

06.09.2019 10:54

Ať už politicky citlivá kauza Čapí hnízdo skončí jakkoliv, bude to mít podle bývalého předsedy a nynějšího soudce Nejvyššího správního soudu Josefa Baxy dopad na důvěru v justici. Postupy žalobců v této kauze označuje za hrubě nezvládnutou komunikaci. „Státní zastupitelství vyvolalo totální chaos,“ říká v rozhovoru pro iROZHLAS.CZ.

Totální chaos! zlobí se soudce Baxa nad vývojem kolem Čapího hnízda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa

Státní zastupitelství jako jeden z orgánů veřejné moci má podle Baxy informovat o své činnosti. Státní zastupitelství opakovaně říká, že má danou věc rozpracovanou, že do určité doby rozhodne a že s tím veřejnost seznámí. „Když pak v kontrastu s tímto řeknou, že se nic nestalo, respektive že se něco stalo, ale neřeknou proč, jak a co se stalo, vyvolají tím totální chaos – chaos v očekávání té informace,“ komentuje Baxa počínání Městského státního zastupitelství v Praze v kauze Čapí hnízdo.

Anketa

Chcete, aby šel Andrej Babiš do vězení? Ať už za cokoliv.

12%
88%
hlasovalo: 22723 lidí

Přitom prý v podstatě nešlo o nic víc, než že se spis v rámci jedné budovy posunul z jednoho patra do druhého. Podle trestního řádu se tak nic nestalo, trestní řád do ruky nevzali a vůbec nic nerozhodli. „Tohle je opravdu hrubě nezvládnutá komunikace městského státního zastupitelství směrem k veřejnosti,“ dodává kriticky soudce Nejvyššího správního soudu.

Baxa upozorňuje, že případ je zásadním střetem práva a politiky. U Čapího hnízda by se prý měla zveřejnit rovnou ucelená informace, jak se rozhodlo a proč. „Teď když končí přípravné řízení a případ se dostává na křižovatku, jestli skončí celé trestní stíhání, anebo jestli se přesune před soud, tak je to důležitý moment, který nemohou ‚vymlčet‘ nebo ho schovat do nějakých frází,“ míní soudce Baxa, podle kterého je součástí práce státního zástupce Jaroslava Šarocha, aby přiměřeně o své činnosti informoval.

Vzhledem ke složitosti věci bude mít rozhodnutí nejenom právní, ale možná i politické důsledky. O to důležitější podle soudce je, aby řeč žalobců byla jasná a srozumitelná. „Pro tu nejistotu v té prezentaci někteří budou říkat, že ten daný státní zástupce je nekompetentní, slabý, zbabělý, alibistický nebo že je pod tlakem, že je podplacený,“ dodává Baxa s tím, že to vše se nabízí, a přitom nic z toho nemusí být pravda. 

„Když už někdo něco vypátral, tak státní zástupce musí zkrátka na ten vítr jít. Postavit se a říct, co přesně udělal a proč. A za deset minut by bylo jasno. Na to musí být přece připravený,“ uzavírá Baxa s obavami, že významný výsledek toho všeho, ať už to dopadne jakkoliv, bude velký pokles důvěry v justici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…