Turecký premiér končí. Prý se rozhádal s Erdoganem

05.05.2016 16:14

V Turecku došlo k další zlomové události. Premiér Ahmet Davutoglu, blízký spolupracovník prezidenta Erdogana, podal rezignaci. Údajně za tím stojí neshody mezi oběma muži v situaci, kdy se prezident snaží dále koncentrovat moc v zemi ve svých rukou. Informují The New York Times.

Turecký premiér končí. Prý se rozhádal s Erdoganem
Foto: Archiv
Popisek: Turecký prezident Recep Erdogan

Turecký premiér Davutoglu oznámil ve čtvrtek svoji rezignaci z důvodu neshod mezi ním a prezidentem Reccepem Tayyipem Erdoganem, za jehož vlády se z Turecka stává stále více autoritativní režim.

„Silná vláda A. K. P. povede zemi i v následujících čtyřech letech a není třeba se obávat o její bezpečnost a stabilitu,“ řekl Davutoglu během svého proslovu. Svůj vztah s prezidentem označil za „bratrský“.

K rozhodnutí o rezignaci došel po konzultaci se samotným Erdoganem. „Náš prezident řekl, že chce silného premiéra, a já se snažil nést jeho zástavu, jak jsem nejlépe uměl,“ řekl Davutoglu. „Nikdy jsem nezasahoval do stranických rozhodnutí. Nikdy jsem nezasahoval do žádných rozhodnutí jen z osobních důvodů. Naše strana vstupuje do nové éry,“ poznamenal.

O Erdoganovi jen prohlásil, že mají stále přátelské vztahy. „Nikdy mě neuslyšíte, že bych o prezidentovi řekl něco negativního,“ zmínil.

Turecká média však o rozkolu ve straně spekulovala již celý týden. Ten zřejmě dosáhl nedávno vrcholu, když straničtí příslušníci odhlasovali, že předseda strany nebude vybírat lídry krajských organizací, jak tomu bylo doposud.

Celý text zde.

Podle mnohých odborníků byl právě Davutoglu tím, který oponoval Erdoganovým snahám přepsat ústavu. Nedávno dokonce zmínil, že je ochoten vrátit se k vyjednávacímu stolu, aby tak ukončil dlouhotrvající válku se Stranou kurdských pracujících.

Jejich názory se však lišily i s ohledem na finance, kdy Davutoglu podporoval větší nezávislost sektoru, kdežto Erdogan chtěl zasahovat do správy centrální banky. Svým krokem nyní Davutoglu umožnil Erdoganovi, aby si vybral svého člověka na pozici premiéra.

Ani tak však nebude mít potřebnou sněmovní většinu na to, aby dokázal změnit tureckou ústavu, obzvlášť s přihlédnutím k tomu, že mají v parlamentu zastoupení i Kurdové.

Podle některých analytiků jsou Erdoganem nově obnovené boje proti Kurdům snahou získat hlasy tureckých nacionalistů, a tak se zasadit o parlamentní většinu. To mu však nevyšlo, a tedy je možné, že se pokusí vyvolat předčasné volby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …