USA: Ukrajinci vědí, že nepostupují tak rychle, jak chtějí

09.08.2023 8:32

Americký poradce pro národní bezpečnost John Kirby oznámil, že i sami Ukrajinci jsou si vědomi toho, že nepostupují tak rychle a tak daleko, jak by si asi přáli oni sami. Přesto protiofenziva pokračuje dál. Ukrajinci prý zkusili vyrazit na okupovaný pravý břeh řeky Dněpr a zdá se, že částečně uspěli. Rusové navíc tvrdí, že Ukrajinci telefonují starším občanům Ruské federace a nabádají je k jedné věci…

USA: Ukrajinci vědí, že nepostupují tak rychle, jak chtějí
Foto: Repro Substack
Popisek: Proti-tankové překážky - dračí zuby

Válka na Ukrajině pokračuje již více než 530 dní a washingtonský institut pro studium války (ISW) oznámil, že Ukrajinci podnikli jeden z útoků i na pravém, dosud okupovaném, břehu Dněpru. Podle ruských proválečných blogerů se na pravý břeh dostalo asi 6 nebo 7 člunů, každý o 7 vojácích. Tito muži prý postoupili až o 800 metrů u obce Kaziči Leheri. V této oblasti prý ještě před časem působili výsadkáři, ale ti byli přesunuti na jiný úsek fronty.

Vedoucí okupační správy Chersonské oblasti Vladimir Saldo zprávy o ukrajinském výsadku bagatelizoval a tvrdil, že ruská dělostřelecká palba ukrajinské čluny odrazila, upozornil ISW. Ruští blogeři však tvrdí, že Ukrajinci dosáhli taktického úspěchu a podle institutu Saldo vydává informace, jaké vydává, aby nevyvolal paniku. Podle ISW však dostupné satelitní snímky dokládají také to, že se Rusům pravděpodobně podařilo udržet břeh a zatlačili Ukrajince zpět k vodě. Analytici institutu v této souvislosti přislíbili, že budou situaci na pravém břehu Dněpru v rámci možností sledovat, a pokud se ukrajinská přítomnost potvrdí, budou o tom informovat. V tuto chvíli se ale zdá, že Ukrajinci provedli jen omezený výpad.

Poradce pro národní bezpečnost John Kirby v rozhovoru pro CNN poznamenal, že Ukrajinci sami cítí, že nepostupují tak rychle, a tak daleko, jak by si sami přáli.  

„Dokonce i Ukrajinci... včetně prezidenta (Volodymyra) Zelenského řekli, že nepostupují tak daleko nebo tak rychle, jak by si přáli,“ řekl Kirby v úterý Wolfu Blitzerovi v televizi CNN. „I když dělají pokroky – a oni je dělají – je to postupné a pomalé a není to bez obtíží, ale stále se snaží. Stále na tom pracují,“ pokračoval Kirby. „Na této frontě probíhají aktivní boje, rozhodně se snaží postupovat vpřed. Jak daleko se dostanou, kde to bude, jakého průlomu by mohli dosáhnout? Myslím, že to teď nikdo nedokáže říct.“

Pokud jde o vojenskou pomoc Ukrajině, Kirby uvedl, že USA budou Kyjevu nadále poskytovat vojenské prostředky, včetně odminovacího zařízení, dělostřelecké munice a vysoce mobilních dělostřeleckých raketových systémů.

Vedle výpadu přes Dněpr se podle CNN Ukrajinci rozhodli provést další útok drony na Moskvu. Podle starosty města Sergeje Sobjanina byly oba stroje sestřeleny.

„Došlo k pokusu o přelet dvou ‚bojových dronů‘ nad městem. Oba byly sestřeleny naší protivzdušnou obranou,“ uvedl ve zprávě zveřejněné na telegramu. „Jeden z dronů byl sestřelen poblíž Domodědova, zatímco druhý byl sestřelen poblíž minské dálnice,“ dodal Sobjanin.

V Domodědovu se nachází mezinárodní letiště.

Dodal, že nejsou žádné informace o obětech a na místě pracuje zásahová jednotka.

Podle BBC Rusové Ukrajince viní také z toho, že buď sami zapalují ruské náborové kanceláře, nebo k tomu nabádají některé starší občany Ruské federace.

Kancelář generálního prokurátora uvedla, že ukrajinští agenti některým Rusům telefonovali a slibovali jim, že pokud zapálí náborovou kancelář, budou jim odpuštěny dluhy, nebo jim budou navráceny úspory, které jim byly v  ukradeny.

„V tomto údajném podvodu bylo obětem řečeno, že zločinci se dostali k jejich úsporám, ale pokud zaútočí na náborové středisko, dostanou své peníze zpět. … Prokuratura uvedla, že telefonáty byly uskutečněny v masovém měřítku a časově se shodovaly s ruským postupem na ukrajinské frontě. Ve svém prohlášení k údajným podvodům ruské ministerstvo vnitra zdůraznilo, že za útoky na vojenská náborová centra hrozí až 20 let vězení,“ napsala BBC.

Ve Feodosii, na Krymu okupovaném Rusy, byl 30. července zatčen školní učitel ve věku 51 let poté, co byl na náborové středisko hozen Molotovův koktejl.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ale pane Kirby, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemildik1109 , 09.08.2023 12:25:19
Ukrajinská armáda nejenže nepostupuje tak rychle a tak daleko, jak si představovala a přála...ona vlastně nepostupuje vůbec nikam za ty 3 měsíce tzv. protiofenívy, víte pane poradče? To jen ten váš slavný Institut války denně oblbuje svět bombastickými zprávami o ůspešném postupu UA, kolik metrů "osvobodila" a jak žene ruskou armádu zpět za hranice. K tomu jim sekundují jacísi ruští blogeři placení ze Západu a obraz na frontě je hned propagandisticky správně vyhodnocen pro Západní posluchače. Ale ty zprávy z bojiště jsou ve stavu: NELZE OVĚŘIT, PRÝ SE STALO, PRAVDĚPOBNĚ, MOŽNÁ, ANALITICI TVRDÍ NEBO SE DOMNÍVAJÍ ATD. Prostě žádná fakta, jen samé domněnky a bludy aby se ospravedlnily neúspěchy UA a jásání nad každým metrem údajného postupu či vystřelené raketě na Ruské území. Poznámka pro PL: Krym není okupovaný Ruskem !!!!!! To je pouze mantra Západu. Krym se sám, jako autonomní republika v souladu s ústavou Ukrajiny a právem na sebeurčení (viz Charta OSN a mezinárodní právo) po referendu (98% pro) připojit k Ruské federaci - respektivě vrátit tam, kam vždy po staletí patřil). Tak jen pro upřesnění, že v žádném případě nejde ze strany RF o okupaci. Těch skutečných okupací, o kterých se nemluví, je po světě mnoho. Palestina, Kypr, Kosovo, Jemen, Sýrie. africké státy a další. Ticho jako v hrobě...Nazývejme věci pravým jménem, ano?

|  12 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…