Ukradli rypadlo a šup do sloupu! Francie hoří, Macron hasí

30.06.2023 11:50

MONITORING Francie zažila již třetí horkou noc plnou násilností a ničení majetku. Po sociálních sítích koluje video, kde skupina nespokojenců zbortí sloup s pouličními kamerami a z oken okolních bytů se v tu chvíli ozval jásot. Francouzský prezident Emmanuel Macron se urychleně vrací z bruselských jednání, aby řešil krizi doma. Nepokoje vypukly po smrti sedmnáctiletého mladíka, proti němuž zasahovali policisté.

Ukradli rypadlo a šup do sloupu! Francie hoří, Macron hasí
Foto: Repro Twitter
Popisek: Protesty ve Francii

Po smrti sedmnáctiletého mladíka to ve Francii stále vře. Nepokoje zachvátily Paříž i další města. V Rennes ukradli nespokojenci vybavení ze stavby a s jeho pomocí poslali k zemi sloup s pouličními kamerami. Video z této akce koluje po síti. Z okolních oken se v tu chvíli ozývá spokojený jásot.

Francouzský prezident Emmanuel Macron svolal po třetí obtížné noci krizové jednání vlády. Hodlá se kvůli tomu urychleně vrátit z bruselských jednání.

Vedle Paříže došlo ke střetům i v Marseille, Lyonu, Toulouse a Lille. „V noci na čtvrtek bylo ve Francii nasazeno přibližně 40 000 policistů, což je téměř čtyřikrát více než ve středu, a 667 osob bylo zatčeno.“ S odvoláním francouzského ministra vnitra Géralda Darmanina o tom informoval server France24.

„Výtržnosti se vystupňovaly“, uvedla redaktorka pro mezinárodní záležitosti stanice FRANCE 24 Angela Diffleyová po třetí noci násilných protestů ve Francii kvůli zastřelení sedmnáctiletého Nahela M. „Zdá se, že se to mění v něco, co se blíží všeobecným nepokojům. Viděli jsme obrovské množství rabování a drancování běžných podniků a některých luxusních obchodů,“ dodala Diffleyová.

Na 249 policistů a četníků bylo v noci na čtvrtek při střetech s protestujícími zraněno.

Starosta Toulouse, čtvrtého největšího města Francie, Jean-Luc Moudenc, svolal novináře na tiskovou konferenci, aby informoval o další noci nepokojů. Oznámil mimo jiné, že prozatím nepovažuje za zásadní vyhlašovat noční zákaz vycházení. O jeho vyjádření informovala britská BBC.

Britská veřejnoprávní stanice se vrátila k popisu života Nahela M. Šlo o francouzského teenagera s alžírskými kořeny, kterého vychovávala matka, otce prý nikdy nepoznal, a jehož vzdělání bylo popsáno jako chaotické. Nedaleko místa, kde žil, se učil elektrikářem. Jeho záznamy také ukazují, že jeho docházka do školy nebyla z nejpravidelnějších. V minulosti nebyl souzen za spáchání nějakého trestného činu, ale policii prý nebyl neznámý.

Šéf francouzských policejních odborů odmítl, že by policisté při zásahu proti sedmnáctiletému mladíkovi jednali jako rasisté.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Kdybych napsal, že to čeká celou Evripu včetně Čr tak by mne mohli stíhat pro poplašnou zprávu, tak to raději nenapíšu..ale myslím si to., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 30.06.2023 13:51:42

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…