Ukrajina: „Je to těžké,“ zní z USA. Bělorusko se chystá na válku

25.07.2023 12:17 | Analýza

Oko za oko, zub za zub. Rusko a Ukrajina si v posledních dvou dnech mezi sebou vyměnily údery bezpilotními letouny cílící na hlavní město nepřítele. Včera útočili Ukrajinci v Moskvě, dnes ráno jim Rusové uštědřili odplatu drony íránské výroby Šáhid, které poslali na Kyjev. Tento měsíc již pošesté. Obě strany však tvrdí, že se jim podařilo drony toho druhého precizně sestřelit. Blinken přiznal těžkosti při ukrajinské protiofenzivě. Bělorusko se mezitím připravuje na válku.

Ukrajina: „Je to těžké,“ zní z USA. Bělorusko se chystá na válku
Foto: Filip Brokeš
Popisek: Obrázky z hlavního města Ukrajiny Kyjeva

Ozbrojené síly Ruské federace dnes v brzkých ranních hodinách podnikly letecké údery proti cílům v Kyjevě. Jednalo se o šestý útok na ukrajinské hlavní město tento měsíc. K jeho provedení měly být údajně použity bezpilotní letouny íránské výroby Šáhid, které Moskva zakoupila od západoasijské islámské republiky. Představitelé ukrajinské armády tvrdí, že se její protivzdušné obraně dnes podařilo všechny nasazené drony sestřelit a zamezit tak jakýmkoliv ztrátám na životech. „Letecká pohotovost trvala 3 hodiny... Všechny vzdušné cíle byly zjištěny a zničeny při přiblížení ke Kyjevu,“ napsal na telegram velitel tamní vojenské správy Serhyj Popko. „Podle aktuálních informací nedošlo v hlavním městě k žádným obětem ani škodám,“ prohlásil generál.

Anketa

Bude Vladimir Putin příští rok opět zvolen prezidentem Ruské federace?

94%
4%
hlasovalo: 10472 lidí

Dnešním leteckým úderům na Kyjev předcházely dronové útoky ukrajinské armády v Moskvě, k nimž došlo včera. „Pokus kyjevského režimu o provedení teroristického činu pomocí dvou bezpilotních letounů na objektech na území města Moskvy byl zastaven. Dva ukrajinské drony byly potlačeny a zřítily se. Nebyly zaznamenány žádné oběti,“ uvedlo ve svém prohlášení ruské ministerstvo obrany. Podle ruské státní tiskové agentury TASS jeden z dronů spadl na Komsomolský prospekt, který se nachází v blízkosti ruského ministerstva obrany, zatímco druhý zasáhl obchodní centrum na Lichačevské ulici poblíž jednoho z hlavních moskevských okruhů. K činu se podle stanice CNN přihlásil ukrajinský ministr digitální transformace Michajlo Fedorov, jehož ministerstvo má na starosti dronový program. Rusko po útoku na své hlavní město slíbilo tvrdou odplatu.

Dále monitorujeme situaci na frontě rusko-ukrajinské války. Ačkoliv dlouho plánovaná ukrajinská protiofenziva podle světových médií nedosahuje očekávaných výsledků, představitelé západních států se snaží alespoň navenek projevovat optimismus. Americký ministr zahraničí Anthony Blinken v posledním rozhovoru pro stanici CNN prohlásil, že se Ukrajině od počátku války podařilo dobýt zpět 50 procent svého ztraceného území. Zároveň však přiznal potíže se současnou protiofenzivou. „Ukrajina nyní bojuje o to, aby získala zpět další část území, které jí Rusko zabavilo. Již získala zpět asi 50 % toho, co bylo původně zabaveno. Nyní svádí velmi tvrdý boj o to, aby získala zpět více. Jedná se stále o relativně rané dny protiofenzivy. Je to těžké,“ přiznal Bidenův šéfdiplomat s tím, že Rusové prý „postavili silnou obranu“.

Sousední Bělorusko, které je považováno za nejbližšího spojence Moskvy, se mezitím připravuje na válku. Podle serveru Reuters tamní ministerstvo pro mimořádné situace dokončuje vyzbrojování a vojenský výcvik svého personálu, aby byl v případě ozbrojeného konfliktu připraven pomoci armádě a bezpečnostním složkám. Ministr pro mimořádné situace Vadim Synyavsky uvedl, že jeho aparát bude připraven asistovat ministerstvům obrany a vnitra „v případě ozbrojeného konfliktu nebo nějakého druhu nepokojů, do kterých musí být zapojen značný počet osob“. Běloruský prezident Alexandr Lukašenko se již dříve tento rok nechal slyšet, že by každý občan měl umět manipulovat se zbraní, aby země dokázala čelit potenciální agresi. Napětí se zvýšilo zejména poté, co polská armáda začala tento měsíc přesouvat své jednotky a vojenskou techniku směrem k běloruským hranicím v reakci na přítomnost bojovníků Wagnerovy skupiny v Bělorusku. Ruský prezident Vladimir Putin před pár dny varoval Varšavu, že Rusko bude jakoukoliv případnou agresi proti svému spojenci považovat za agresi proti sobě samému.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: AKS

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

A připravil už Západ Tichanovskou na převzetí moci v Bělorusku?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseOldwin , 25.07.2023 13:00:17
Kolik miliard dolarů je USA připravena do toho investovat? Zatím investují Polsko, proč ne, když je to taky slovanská země, že? Polská vláda by se měla zamyslet, dokud je ještě trocha času. Z tohoto plánu Západu může Polsko dopadnout šeredně, přestože je dobře vyzbrojeno. Jenže už mnohokrát obelhaný protivník je tentokrát připraven a není vhodné ho dráždit. Na druhou stranu nechápu, proč nějaký Blinken přiznává těžkosti při ukrajinské protiofenzivě, neměl by do toho vůbec strkat nos. Leda by tím přiznal, že tu válku tam skutečně způsobily, vedou a řídí USA. Pak se to dá pochopit, ale světové sankce by se tím pádem měly místo na Rusko obrátit proti USA.

|  10 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…