Ukrajina má pár týdnů, než přijdou následky hádky v USA. Jde o peníze

08.12.2023 14:14

Americký zahraniční komentátor pro Financial Times Gideon Rachman upozorňuje, že zablokování další velké finanční pomoci Ukrajině v americkém Senátu se na ukrajinském bojišti projeví už za několik týdnů. Prezident Joe Biden požadoval schválení 61 miliard dolarů pro Ukrajinu a další miliardy dolarů pro Izrael, republikánští senátoři ale návrh nepodpořili, protože schvalovaný balíček v hodnotě 111 miliard dolarů je prý málo zaměřen na ochranu vlastních hranic.

Ukrajina má pár týdnů, než přijdou následky hádky v USA. Jde o peníze
Foto: Repro Bílý dům
Popisek: Bílý dům, sídlo prezidenta USA

Republikáni v Senátu ve středu zablokovali návrh zákona o pomoci Ukrajině a Izraeli, protože v něm podle nich chybí větší finance na ochranu hranic Spojených států. Senátoři hlasovali podle informací serveru thehill.com v poměru 49-51, čímž nedosáhli hranice 60 hlasů, která by umožnila návrh projednat. Demokratický senátor Bernie Sanders hlasoval se všemi republikány proti tomuto opatření. Předseda demokratů v Senátu Chuck Schumer obrátil raději svůj vlastní hlas na „ne“, aby mohl návrh zákona v budoucnu znovu předložit.

Balíček nouzových doplňkových opatření ve výši 111 miliard dolarů, o který požádal prezident Biden, zahrnoval 61 miliard dolarů na pomoc Ukrajině, dále pomoc Izraeli, ale zahrnoval také pomoc pro indo-pacifickou oblast a financování humanitární pomoci v Gaze, na hranicích a na boj proti obchodu s fentanylem. 

Navzdory podpoře většiny těchto položek trvali republikáni v Senátu několik týdnů na tom, že nebudou hlasovat pro návrh na pokračování, pokud k návrhu zákona nebude připojena uspokojivá náprava na vlastních hranicích. Podle některých demokratů byly požadavky na řešení situace na hranicích jen záminkou, aby se zablokovala pomoc Ukrajině.

Vedoucí ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak v úterý podle BBC na půdě amerického Institutu míru prohlásil, že „pokud se nepodaří zajistit další americkou pomoc, bude to znamenat velmi vysokou pravděpodobnost, že Ukrajina válku prohraje a že neosvobodí oblasti ovládané Ruskem“.

Americký komentátor Gideon Rachman upozornil, že podle zpráv z Kongresu i Bidenovy administrativy se neschválení další pomoci projeví na ukrajinském bojišti už za pár týdnů. „V Kongresu i v administrativě mi bylo řečeno, že důsledky tohoto kroku by se mohly projevit na bojišti v Ukrajině během několika týdnů,“ informoval Rachman na síti X.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ukrajina..., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemuž v letech , 08.12.2023 15:05:28
Prohrála válku již v roce 2014 .

|  19 |  0

Další články z rubriky

„Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

19:45 „Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

Láska je jako mír, musíme za ni bojovat, prohlásil slovenský premiér Robert Fico (Směr) na bratislav…