Urážíte důchodce. Víte, co děláte? Hamplová v Senátu, pak se děly věci

08.03.2023 14:21 | Ze sítí

Senát začal sporné snížení valorizace důchodů posuzovat na žádost premiéra Petra Fialy (ODS) ve zkráceném jednání. Rozhodl o tom v úvodu dnešní schůze hlasy 52 ze 75 přítomných senátorů. Pro byli hlavně senátoři z klubů ODS a TOP 09, Starostů a KDU-ČSL. Navázal tak na zrychlené schválení důchodové novely Sněmovnou ve stavu legislativní nouze. Podle dosavadních stanovisek senátorských frakcí ji patrně schválí, i když senátní výbory předlohu nepodpořily. V debatě mimo jiné hovořil senátor Jiří Oberfalzer (ODS) či senátorka Jana Zwyrtek Hamplová, která pro Parlamentní listy uvedla, že za ní chodí vládní senátoři, kteří předlohu nechtějí podpořit.

Urážíte důchodce. Víte, co děláte? Hamplová v Senátu, pak se děly věci
Foto: Repro Senat.cz
Popisek: Jana Zwyrtek Hamplová

„Ten zákon, kterým se valorizovaly důchody, měl účel ten, že když se navýší inflace určité hodnoty, tak se zvýší důchodcům příjmy, protože budou potřebovat více peněz, řeknu to velmi jaksi srozumitelně, jak vidím z ohlasů, tak nás sleduje strašná spousta lidí. Chodí mi zprávy z celé republiky. V podstatě tím, co se tady navrhuje, tak popíráme vůbec ten smysl a účel valorizace. Nebudu opakovat to, co řekli kolegové, že je to nesystémové, že je to jednorázové, že v podstatě už to mělo být dávno. Opakovala bych se, nechci zdržovat,“ poznamenala ve svém projevu senátorka Jana Zwyrtek Hamplová, jež vyzdvihla projev senátora Michaela Canova (SLK).

„Nesouhlasila bych ale velmi s tím, že máme přenechat ten konečný názor Ústavnímu soudu. Protože je to trošku z mého pohledu alibismus poté, co se nám tady dostalo opravdu velmi pregnantního rozboru právního se všemi argumenty, se všemi citacemi ústavního nálezu, také jsem ho chtěla citovat, nebudu. Jinými slovy, já chápu, že nejsou všichni právníci. Nicméně jsme jistě schopni jako senátoři, když se nám dostane velmi podrobných informací, argumentů a zdůrazňuji, tady to nebyly argumenty nijak politické od pana kolegy Canova, ale velmi sofistikované a právní, abychom je dokázali vyhodnotit a ve vztahu ke slibu potom to vyjádřit v hlasování. Já, protože jsem se účastnila stovek, snad tisíců hlasování na komunální sféře, zažila jsem různé pokusy i typu: Navrhujeme zastupitelstvu, aby schválilo, že to, co řekl starosta, je pravda, a oni o tom skutečně hlasovali, takže ani odhlasovaná lež se nestává pravdou a ani odhlasovaná protiústavnost se nestává zákonnou. To prostě nejde. A já se domnívám, že v souladu se slibem, i jak znám z krátkého působení zde, že kolegové jsou schopni, připraveni i ochotni a prostě rozebíráme velmi složité texty. Ale jsme schopni je pochopit, vnímat, ač máme jiné odbornosti, tak podle mého názoru v tomto případě, který má i takovou pozornost občanů, bychom neměli připustit, že budeme přihlížet znásilňování práva v přímém přenosu, protože stav legislativní nouze tím prostě je. A neopravňuje zneužít takto významného institutu ani v případě, že by kolegové – a já je také chápu, že chtějí podpořit ekonomické pohledy, ale to není důvodem, abychom zneužili institutu práva, jako je stav legislativní nouze,“ zmínila Zwyrtek Hamplová.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

dotaz, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusestoko , 08.03.2023 14:53:40
Tahle vláda je blbá nebo finančně zainteresovaná ?

|  13 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…