Už se to sype. Scholzova vláda se zle propadla

14.01.2024 21:34

Německá vládní koalice je na tom nejhůře od voleb do spolkového sněmu v roce 2021. Od té doby ztratila dvacet procentních bodů, podle průzkumu INSA pro deník Bild by koalice nyní ve volbách získala pouze 32 %. Každý šestý Němec je s ní nespokojen.

Už se to sype. Scholzova vláda se zle propadla
Foto: Repro Youtube
Popisek: Německý kancléř Olaf Scholz (SPD)

Německý novinář Holger Zchäpitz na základě průzkumu společnosti INSA pro deník Bild informoval, že vládní koalice Semafor, skládající se z SPD Olafa Scholze, FDP a Zelených, je na tom v průzkumech veřejného mínění nejhůře od spolkových voleb v roce 2021.

Tehdejší zářijové volby vyhrála strana SPD s 25,7 procenta hlasů. Strana Zelených získala 14,8 procenta hlasů a FDP 11 procent voličských hlasů. V současnosti však dohromady dají pouze 32 procent.

„Dobré ráno z Německa, kde se semaforová koalice propadla na nejnižší bod voličské přízně od spolkových voleb v roce 2021,“ upozornil Zchäpitz. „Dohromady nyní získávají pouze 32 % hlasů, což je o 20 p.b. méně než ve spolkových volbách v roce 2021 v důsledku nespokojenosti s vládou, která vedla k protestům a stávkám,“ napsal novinář na sociální síti X.

 

 

SPD podle nejnovějšího průzkumu vedeného mezi 8. až 12. lednem získala 15 % voličských hlasů. INSA získala odpovědi od 1 202 respondentů.

Zelení získali 12 % a FDP 5 %, přičemž 5 % je v Německu hranicí pro to, aby se strana dostala do parlamentu.

Nejlépe je na tom podle průzkumu koalice CDU/CSU s 30 %. Na druhém místě se pak ocitla konzervativní strana AfD. Získala 22 %, a oproti předešlému průzkumu si tak pohoršila o 1 p.b.

S německou vládou, která se v posledním týdnu navíc potýkala s protesty zemědělců, je navíc podle průzkumu nespokojen každý šestý Němec. Pro nespokojenost s vládou se vyslovilo 76 % respondentů. S koalicí Semafor je spokojeno pouze 16 % respondentů.

Situace by se pro vládní koalici mohla výrazněji zhoršit, pokud by na volebním lístku Němci našli i stranu levicové političky Sahry Wagenknechtové. Bündnis Sahra Wagenknecht by případně volilo až 14 % Němců a Semaforu by to ubralo dva procentní body.

O voliče by kvůli Wagenknechtové potenciálně přišla i strana AfD. V tomto případě by ji volilo jen 18 % voličů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…