V ČSSD se událo něco nečekaného. Stranické základy se otřásají. Dolehlo to až do ANO

28.06.2020 18:27

ParlamentníListy.cz měly v souvislosti s několika volebními průzkumy veřejného mínění možnost hovořit s řadou politiků hnutí ANO. Rozhovory se konaly na neformální a neoficiální bázi a jejich meritem byly krajské volby. Výsledkem byl nejen seznam řady jmen, která Babišovo hnutí prosazuje na místní kandidátky, ale současně s tím i dění v ČSSD. Pro mnohé politiky vládního hnutí nečekané a překvapivé.

V ČSSD se událo něco nečekaného. Stranické základy se otřásají. Dolehlo to až do ANO
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

Anketa

Má smysl existence Senátu Parlamentu ČR?

4%
96%
hlasovalo: 18554 lidí
„Ještě před několika měsíci se děním v sociální demokracii nezabýval na nejvyšší úrovni hnutí ANO takřka nikdo,“ sdělil náš vysoce postavený zdroj. „Za zmínku stojí snad jen sarkastické poznámky na adresu Honzy Hamáčka a jeho červeného svetru,“ doplnil s úsměvem. O tom ostatně ParlamentníListy.cz několikrát psaly. Hamáčkova přezdívka Červený svetr prakticky zlidověla. Na jednu stranu může znít posměšně, kýžené výsledky ovšem přinesla. I k tomu se dostaneme.

„Jenomže pak se tak od dubna začala socdem zvedat. Dokonce máme i interní průzkumy, které jí nechávají docela solidní volební výsledek. Počítali jsme ještě v lednu nebo únoru, že ČSSD bude mít vůbec problém se dostat do Sněmovny, kraje jsme nechávali stranou zcela. Poslední dva měsíce musím zhodnotit jako pozitivní právě pro sociální demokracii, vytáhla se. Jenom nevím, jestli to nebude nějaká chvilková záležitost, ale pro nás je to stále nejpřirozenější partner pro koalici,“ dodal ten vysoce postavený zdroj hnutí ANO.

A nyní kraje.

V těch je situace poněkud jiná, místy chaotická, a především centrálně neřízená. Krajské koalice ve velké většině nekopírují parlamentní politiku, čímž dovolují široké pole působnosti hlavním aktérům.

Naše redakce měla možnost mluvit se zástupci hnutí ANO především v Ústeckém a Moravskoslezském kraji. Jedná se o letité bašty socdem, kde tato oranžová strana v minulosti dosahovala velmi stabilních a vysokých zisků. Situace tam byla jako přes kopírák...

„Nevím, jak to bylo dřív, ale teď se s nimi počítá,“ uvedl náš chomutovský zdroj z hnutí ANO. „Socani tady byli silní za Housky i Vaňhové a teď mi přijde, že se to vrací,“ dodal tento lokální pozorovatel. „Myslím, že hodně udělal Hašek, ještě víc pak Hamáček. Překvapivě to nevyznělo špatně ani po odchodu Jardy Foldyny, ale to už spekuluji. Viděl jsem čísla na centrále v Praze, my si to samostatně měříme, takže počítám, že ANO vyhraje bezkonkurenčně. S ČSSD do koalice nemám osobně problém, ale bude to taky na Honzovi Richterovi,“ dodal.

Jan Richter je poslancem ANO a zároveň vedoucí centrály Babišovy klaky. Jeho pozici můžeme označit za vlivnou, jelikož v minulosti patřila především Babišově spojenkyni a „cherchez la femme“ Radmile Kleslové.

Anketa

Je Miroslava Němcová vhodnou kandidátkou na funkci prezidenta republiky?

3%
97%
hlasovalo: 24442 lidí
Situace s ČSSD v Ústeckém kraji jsme shrnuli. A co velmi specifický moravskoslezský region? Tam se nám kromě ANO podařilo vyzpovídat i zástupce ODS. „Náš problém je, že neustále útočíme na Babiše, lidi už to slyšet nechtějí. Socani to nedělají, mají tady billboardy, lidi vidí Maláčovou a slyší ji. Z našich řad neslyšeli nikoho, v tomto směru úplně nechápu, kdy kampaň ODS začne,“ uvedl tento letitý ostravský bard pod křídly modrého ptáka. Člen hnutí ANO se vyjádřil spíše vyhýbavě. „Vím, že ČSSD poslední měsíc dost vyrostla, přišlo nám to i e-mailem, ale co za tím je, nebo jak se to bude vyvíjet, na to neumím odpovědět, máme tu svých problémů dost,“ sdělil pod podmínkou zachování anonymity.

Pozitivní vývoj oranžových preferencí lze najít nejen ve slovech, ale také v číslech. ParlamentníListy.cz se zaměřily na tři agentury. Dvě jsou zacílené na on-line sběr, tedy Phoenix Research a SANEP, třetí pak klasicky – osobně, jde o STEM. Nárůst preferencí je patrný u všech tří. Nejvíce u STEM, který ČSSD ještě v lednu 2020 přiřkl v rámci volebního modelu 5,4 procenta. V květnu letošního roku to pak bylo 8,9 procenta. Tento číselný model STEM můžeme vykládat jako simulovaný výsledek voleb do Poslanecké sněmovny. U on-line agentur SANEP a Phoenix můžeme hovořit o půlprocentním nárůstu, který přichází od dubna letošního roku.

Sociální demokracii prokazatelně pomohlo také angažmá předsedy Hamáčka v boji proti koronavirové nákaze.

Po uzavření nejvíce kritické fáze boje s epidemií koronaviru totiž česká veřejnost ocenila výkon lídrů klíčových ministerstev. Práci ministra vnitra Hamáčka hodnotí pozitivně 70 procent občanů. Jen mírně nižší je podíl pozitivních hodnocení u premiéra Babiše (65 procent). Třípětinová většina veřejnosti (60 procent) oceňuje práci ministra zdravotnictví Vojtěcha. Hodnocení dalších členů vlády, například ministryně Schillerové (53 procent), Maláčové (53 procent) a Havlíčka (50 procent) již není tak jasně pozitivní. Mezi lidmi, kteří se s obtížemi vyrovnávali s opatřeními přijatými proti šíření epidemie, dokonce v hodnocení práce těchto ministrů převažují kritické postoje.

Doplňme, že citovaný výzkum STEM byl druhým v letošním roce, v němž zástupce sociální demokracie přeskočil Andreje Babiše. První měření, kde Jan Hamáček předčil premiéra, přinesla agentura Phoenix na konci března.

Anketa

Hrozí v Evropě podobné nepokoje jako v USA?

89%
11%
hlasovalo: 10410 lidí
Lidé, kteří se tohoto průzkumu účastnili, mimo jiné hodnotili, jak si jednotliví politici v rámci boje s koronavirovou pandemií stojí. Náměstek ministra zdravotnictví a tehdejší šéf ústředního krizového štábu Roman Prymula si vysloužil dvojku. Ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček taktéž dostal dvojku. Premiér Andrej Babiš vyfasoval trojku. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, ministr školství Robert Plaga, ministryně práce Jana Maláčová a prezident Miloš Zeman byli hodnoceni dostatečnou, tedy prostě za čtyři. Tento březnový výzkum byl medializován Bleskem.

Volby do krajských zastupitelstev České republiky 2020 jsou plánovány na 2. a 3. října 2020 současně s volbami do Senátu. Budou voleni krajští zastupitelé ve třinácti krajích mimo hlavní město Prahu, kde má pravomoci obdobné krajskému zastupitelství zastupitelstvo hlavního města Prahy. Bude se jednat o šesté volby do zastupitelstev krajů v České republice. Kandidátní listiny musejí strany a hnutí podat nejpozději do úterý 28. července 2020, a to do 16.00 hodin příslušnému krajskému úřadu. Kandidovat může občan České republiky, který alespoň druhý den voleb dosáhl věku nejméně 18 let a je přihlášen k trvalému pobytu v obci, která náleží do územního obvodu příslušného kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…