„Zavolejte mi svetr!“, „Cože?“, „No svetr mi zavolejte, ať sem ´de...“ Tragikomická scénka na vládě ukázala, jak to je mezi Babišem a Hamáčkem doopravdy

11.04.2020 5:00

Média – to je, oč tu běží. Přízeň kamer i píšících novinářů patří dlouhé roky na přední místa potřeb volených zastupitelů. A nejinak je tomu na nejvyšší, tedy vládní úrovni České republiky. ParlamentníListy.cz měly možnost hovořit s několika vysokými zdroji, které připustily, že vztah premiéra a vicepremiéra není právě růžový.

„Zavolejte mi svetr!“, „Cože?“, „No svetr mi zavolejte, ať sem ´de...“ Tragikomická scénka na vládě ukázala, jak to je mezi Babišem a Hamáčkem doopravdy
Foto: Repro ČT24
Popisek: Andrej Babiš a Jan Hamáček na tiskové konferenci ke koronaviru

Anketa

Chcete, aby byl Andrej Babiš předsedou vlády i po volbách v roce 2021?

85%
15%
hlasovalo: 34312 lidí
„Premiér nemá příliš emocí, on hodnotí lidi spíš podle práce," uvedl jeden z našich zdrojů, shodou okolností poslanec hnutí ANO. „Nelze mu vytýkat ani to, že občas zařve nebo zvolí ostřejší slovo," doplnil. Jenomže náš zdroj není zdrojem ledajakým. Jde o poměrně známou tvář, která má řadu přátel mezi členy sociální demokracie. A ty popisuje jako pytel blech.

„Je tam problém především v tom, že málokdo někdy normálně pracoval. Vesměs jde o lidi, kteří jsou studovaní politikou a museli pošlapat hodně vztahů, aby se dostali nahoru. A stejně fungují i jejich blízcí, náměstci. Třeba ve Sněmovně se hodně dlouho hovoří o tom, že Tomáš Petříček dostal soupisku jmen od Mirka Pocheho a ty musel zaměstnat na resortu zahraničních věcí, všechno to měla být jména politiků ČSSD z Prahy a středních Čech. Asi tak bych to viděl."

Co ale zaujalo naši redakci ještě víc, to byl velmi pregnantní popis charakterových vlastností obou mužů. Náš další zdroj, který nahlédl také pod pokličku ústředního krizového štábu, potvrdil Hamáčkovu velkou profesionalitu i obětavost. „On vůbec nebyl jalový vůči názorům jiných, dost mě překvapil, je to možná i tím, že nikdy žádnou takovou profesi nedělal. Premiér Babiš přistoupil, alespoň mně se tak zdá, k věcem z pozice síly, Jan Hamáček byl rozvážnější."

Nic naplat. Člověk zůstane člověkem, dalo by se říct. Jenomže vzhledem k blížícím se krajským volbám na podzim letošního roku je tu ještě jeden aspekt. Zatímco Andrej Babiš a celé hnutí ANO může počítat s plošnou podporou, sociální demokracie na tom už tak báječně není. Podle průzkumů, které kolovaly v dolní komoře Parlamentu, i přes výrazný mediální prostor Jana Hamáčka, bude mít v mnoha krajích socdem problém překonat pětiprocentní hranici.

A to je kámen úrazu.

Další muž, s nímž naše redakce měla možnost diskutovat, opakovaně hovořil o problému s krycím názvem svetr. Ani naše redakce zprvu nechápala, že jde o přezdívku, kterou si Jan Hamáček vysloužil.

„Jo, jo, říká se mu červenej svetr, označují ho tak poslanci, premiér, ministři, dokonce i kolegové. Jednou chtěl někdo po tajemnici, aby zavolala svetr, chudák ženská netušila, oč jde… Nemyslím, že by to mělo urazit, je to jen charakteristika, kterou zřejmě vymyslela PR agentura sociální demokracie," uvedl.

Že jde o marketingový tah, naznačuje také změna profilové fotky ministryně Maláčové (MPSV) na Twitteru. Kromě pečlivého make-upu a profesionální fotografie je na její tváří patrná i rudá rouška. Sociální demokracie tak pojala koronavirovou pandemii rovněž z perspektivy marketingu. Vyčítat jí to nelze, podobný zájem o její čelné představitele nezažila dlouhé roky.

„Problém není v tom, že Honza Hamáček s Jardou Tvrdíkem řeší věci. Problém z pohledu ANO může představovat nevyváženost v mediálním zastoupení, zejména pak v ČT. Premiéra Babiše nabírají de facto stále titíž: 168 hodin paní Fridrichové, ta už bez Andreje Babiše neudělá krok, dále Wollnerovi Reportéři. Že se třeba netočí o panu Povšíkovi, Chovancovi, Růžičkovi, Tvrdíkovi,“ podivil se náš první citovaný zdroj, člen Sněmovny. Konkrétní být nechtěl. „Myslím si, že za pár týdnů se hodně věcí začne objevovat na veřejnosti, tak bych počkal,“ vysvětlil svůj zdrženlivý postoj.

Anketa

Tomio Okamura volá po referendu o vystoupení z EU. Jak byste v tomto referendu hlasovali?

hlasovalo: 28392 lidí
Jeho pohled může být jednostranný či tendenční, na stranu druhou je pravdou, že zejména uvedené pořady ČT spolu se zpravodajstvím firmy Seznam tvoří takzvanou údernou pěst proti premiérovi. „On toto moc neřeší, to bylo spíše dříve, maximálně někoho pošle do řiti a jde dál něco vymýšlet,“ řekl námi citovaný poslanec.

Na růžích ustláno podle všeho nemá ani Jan Hamáček. „Ačkoli ho třeba hodně lidí považuje za mluvící hlavu, on poslední měsíce hodně dře. To, že vede ČSSD, znamenalo desítky ústupků a vedlejších dohod, dokonce bych řekl, že i sebeobětování. To není žádný kalkul, za tím je hodně práce, a šel do rizika. Třeba se to lidem nezdá, ale neříkat nesmysly, nosit v hlavě čísla a fakta, také není snadné. Co navíc nelze Honzovi Hamáčkovi upřít, je pořád ještě ta míra slušnosti. Mě osobně premiér několikrát zaskočil slovníkem horníka po šichtě na šachtě,“ dodal jiný náš zdroj, pohybující se v oblasti bezpečnosti státu.

Jak z toho ven? Všechny naše zdroje shodně tvrdí, že krajské volby budou jenom příprava. Nikomu na nich prý tolik nezáleží, o čemž vlastně svědčí barevnost současných koalic napříč republikou. Zásadní prý budou až volby do PSP v roce 2021.

„Jestliže bude mít Jan Hamáček tolik prostoru, jako má nyní, je to jediná alternativa pro ANO,“ uzavřel poslanec hnutí, který podle vlastních tvrzení zkouší brousit hrany mezi ministrem vnitra a jeho „nezbedným šéfem“.

Make-up, profesionální fotka a rudá rouška: znaky ministryně Maláčové 

Předseda ČSSD v rudém svetru

Lubomíru Zaorálkovi o taktice zřejmě doposud nikdo neřekl

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…