V průzkumech se dějí věci. Okamurovci prý už skoro dotáhli Kalouskovu Topku. A toto nám k tomu řekl expert...

25.01.2016 19:37

Andrej Babiš (ANO 2011) a Tomio Okamura (SPD). Tito lídři mohou mít po přečtení aktuálního průzkumu popularity politických stran agentury STEM lepší náladu. ANO potvrdilo pozici hnutí, o které je největší zájem, a SPD zaznamenalo největší nárůst preferencí. S poněkud méně sympatickými čísly se alespoň prozatím musí spokojit TOP 09.

V průzkumech se dějí věci. Okamurovci prý už skoro dotáhli Kalouskovu Topku. A toto nám k tomu řekl expert...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volič hází hlasovací lístek do urny

V prosinci 2,8 procenta, teď 4,4. Alespoň tak spočítala popularitu Okamurova nového hnutí Svoboda a přímá demokracie agentura STEM. Lídr výsledek ale za „skok“ nepovažuje, chápe situaci spíše jako logický vývoj. „Podívejte se ve svém okolí, podívejte se na diskuse na webech a zjistíte, že nenajdete jediného voliče pučistů z Úsvitu. Naopak lidé podporují naše hnutí SPD, o čemž svědčí i téměř deset tisíc členských přihlášek. Za půl roku, jelikož lidé nejsou hloupí, se ví, kdo je dlouhodobým autentickým nositelem myšlenky prosazování přímé demokracie a našich národních zájmů včetně odmítání imigrantů a islámu,“ reagoval šéf SPD Tomio Okamura. Obecně ale průzkumy příliš rád nemá a domnívá se, že často mohou být i „cinknuté“. Skutečné preference SPD se podle Okamury pohybují kolem šesti procent.

Zilvar: Výsledky nebereme vůbec vážně. Od té doby, co se objevily Sobotkovy e-maily...

Původní Okamurova strana Úsvit ovšem alespoň podle STEM voliče má. Pokud by se teď konaly volby, museli by se ovšem členové Úsvitu spokojit s číslem 2,2 procenta. Místopředsedu Jana Zilvara výsledek z rovnováhy nevyvedl: „Od chvíle, kdy se dostaly na veřejnost e-maily premiéra Sobotky, ze kterých vyplynulo, že výsledky některých agentur jsou záměrně upravované, to nebereme vůbec vážně,“ zhodnotil pro ParlamentníListy.cz.

Šaradín k SPD: Nové hnutí může udělat řadu chyb. Výsledek bych nepřeceňoval

Politolog Pavel Šaradín k preferencím SPD uvedl: „Úspěch je dán společenskou atmosférou a jejich protiimigrační politikou. Šance, že budou trvale posilovat, existuje, ale může jít také jen o jednorázový zájem voličů. Nové hnutí může udělat řadu chyb. Výsledek bych nepřeceňoval, protože u voleb rozhodují často ekonomická témata,“ uvedl Šaradín. A Úsvit? Politolog se obává, že se na preferencích podepíše změna lídra. „Je to podobné jako u Věcí veřejných,“ podotkl.

TOP 09 ztrácí. Ženíšek: „Jako vystudovaný politolog vím, že průzkumy nejsou vždy přesné.“

Místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová věnovat výsledkům průzkumu určitou pozornost bude. TOP 09 totiž získala 6,6 %, přitom ještě na konci minulého roku ji podporovalo 8,9 % dotázaných. „My o těch agenturních výsledcích budeme určitě hovořit. I když samozřejmě trváme na svých základních principech – hodnotovém desateru – budeme do našeho programu směrem ke krajským volbám vkládat i nové priority. Svět kolem nás nestojí a my musíme na nové události adekvátně zareagovat. V letošním roce budeme mít také své krajské ideové konference i ty celostátní. Nicméně předběžným výsledkům různých agentur o podpoře voličů nepřikládám až takový význam,“ reagovala Langšádlová a podobně se vyjádřil i místopředseda Marek Ženíšek.

„Jako vystudovaný politolog vím, že průzkumy nejsou vždy přesné, a mnoho výsledků voleb mi dává v tomto směru za pravdu. Přesto určitým způsobem odrážejí momentální náladu voličů, a mají tedy vypovídající hodnotu v tomto směru. Proto je poctivé je sledovat.“ Připustil, že aktuální čísla ho zrovna nepotěšila, věří ale, že do krajských voleb se podaří pevné jádro voličů opět mobilizovat. Vysvětlení, které se pro ztrátu voličů nabízí, je odchod Karla Schwarzenberga z pozice předsedy. „Nepochybně interpretace k tomu svádí, ale roli mohou hrát i další věci. Nabízí se také vysvětlení, že v současné době téma boje proti elektronickým pokladnám není dostatečně mobilizační,“ zmínil k TOP 09 Šaradín.

Černochová: „Daří se nám pomalu získávat znovu důvěru veřejnosti.“

Naopak plní optimismu jsou v ODS. „Výsledky průzkumů nepřeceňuji, při jejich sledování ani přehnaně nejásám a na druhé straně ani nepanikařím. Je pravda, že tomuto průzkumu předcházelo několik jiných, v nichž ODS byla nad desetiprocentní hranicí. Ať je to jakkoli, je prokazatelné, že se nám podařilo preference stabilizovat a daří se nám pomalu získávat znovu důvěru veřejnosti. Potvrzuje se také to, že jsme v současné chvíli nejsilnější pravicovou politickou stranou a že naše politika je čitelná. Nesmíme však v žádném případě ustrnout a musíme dále pracovat na obnově naší důvěryhodnosti. Věřím, že na posledním kongresu jsme pro tento cíl učinili vše,“ reagovala poslankyně Jana Černochová. ODS získala 8,7 procent, a tím i pomyslnou čtvrtou příčku. „ODS má velmi silného konkurenta v ANO 2011, kdy Andrej Babiš převzal řadu voličů jak TOP 09, tak ODS. Pokud se ten subjekt pohybuje v preferencích kolem osmi procent, asi bych o vzestupném trendu úplně nehovořil,“ vyjádřil se Šaradín.

Šaradín: ČSSD nedokáže mobilizovat voliče tak jako ANO 2011

Už stabilní první místo získává v různých průzkumech ANO 2011. „Neustále převažuje nespokojenost s politickou situací. ANO dokáže mobilizovat nespokojené voliče, a to je podle mého názoru důvodem jejich úspěchu. ANO dokáže nabídnout alternativu vůči politickým stranám, které Českou republiku vedly bezmála 25 let, a dokáže říct, že bude líp. Možná se zdá, že nenabízí mnoho, ale jejich voličům to stačí,“ uvedl Šaradín. Naopak ČSSD se podle politologa potýká s minulostí. „Nedokáže mobilizovat voliče tak jako ANO a druhá pozice je za téhle situace ještě poměrně dobrá. To, zda máme silnou, nebo slabou ČSSD, se dozvíme až u krajských voleb,“ popsal Šaradín. A právě na volby spoléhá i poslanec Antonín Seďa: „Aktuální preference sleduji, ale důležitější je časový trend jejich vývoje. Ale vůbec nejdůležitější je volební výsledek. Věřím, že občané nakonec ocení úsilí a výsledky současné vlády pod vedením ČSSD.“

KSČM může uspět u krajských voleb. Lidovci ve Zlínském kraji chtějí hejtmana

14,1 procenta získala KSČM, a tím i třetí příčku v pomyslném žebříčku popularity. „To je velmi slušné číslo a při nižší volební účasti mohou v krajských volbách uspět,“ uvedl Šaradín.

Na výsledek reagoval pro ParlamentníListy.cz komunistický poslanec Miroslav Opálka: „Spokojen nejsem, neboť stále oscilujeme kolem hranice, kterou pokládám za minimální. Dokonce v přepočtech na počet mandátů bychom jeden mandát ztratili. Jsem přesvědčen, že náš potenciál je reálné zvětšovat.“

Stabilní voličská základna a výsledek 6,2 procenta. To jsou aktuální čísla pro KDU-ČSL. „Nedělají výraznější chyby,“ poznamenal Šaradín. Podpora lidovců je dlouhodobě stabilní. „Naše dlouholeté zkušenosti ukazují, že reálné výsledky ve volbách jsou lepší než předpokládaná podpora v průzkumech. Věřím, že jsme se jako strana definitivně stabilizovali a že podpora KDU poroste, protože více voličů ocení naši odpovědnou, realistickou a nepopulistickou politiku. Podpora se také liší kraj od kraje. Například u nás ve Zlínském kraji máme ambici vyhrát krajské volby a získat pozici hejtmana,“ uvedl Benešík.

V případě, že by se volby do sněmovny konaly nyní, vytvořila by současná koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL velmi silnou ústavní většinu 139 mandátů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…